Ženy: Věřila jsem, že to zvládneme, zářila Carla MacLeodová po postupu do semifinále MS

Do čtvrtfinále mistrovství světa žen nastupovaly Češky sebevědomě, ovšem rovněž věděly, že je budou čekat Němky, které na turnaji do té doby ani jednou nezaváhaly. Více než padesát minut se hrálo bez gólu, obrovské drama však strhla na stranu národního týmu Daniela Pejšová.

"Byl to skvělý zápas. Když se dostanete do čtvrtfinále mistrovství světa, čekáte, že proti vám nastoupí skvělý soupeř, a tím Německo přesně bylo. Nastupovaly sebevědomé z prvního místa skupiny B, taky ukázaly, proč skončily první. Hrály tvrdě, brankářka je podržela. Věděly jsme, že si musíme vytvářet své šance," řekla bezprostředně po utkání hlavní trenérka Carla MacLeodová.

Na ledě přitom vládly obě gólmanky. Za úvodní dvě třetiny nepadla jediná branka a oba celky nastupovaly do závěrečné části s vědomím, že zápas mohou rozhodnout i detaily. "Asi to byly pro všechny velké nervy. Carla na střídačce se nás snažila udržet v klidu, protože věděla, že jedině když budeme v klidu, tak to přijde, když budeme hrát pořád stejně. Němky výborně bránily, výborně s námi bruslily," popisovala útočnice Vendula Přibylová.


Kouzlo brankářek vydrželo necelých 53 minut, poté se totiž od modré čáry trefila obránkyně Daniela Pejšová. "Šlo to z rohu, pak ke mně a já jsem tak nějak zavřela oči a vystřelila. Myslela jsem na to, abych netrefila hlavně první hráčku přede mnou, a padlo to tam. Jsem za to vděčná," neskrývala radost sama střelkyně.

Po vedoucí brance spadl Češkám kámen ze srdce a musely se soustředit na udržení příznivého výsledku. "Byl tam i screen před gólem, padlo to tam. Všem se ulevilo, bylo to fajn. Potom jsme musely zabojovat a udržet to," věděla Andrea Trnková.

''Toto jsou ty důležité zápasy. Když chcete vyhrávat pravidelně, musíte být sebevědomé i v zápasech, jako byl tenhle.''

Carla MacLeodová svým svěřenkyním důvěřovala i v dramatickém závěru: "Možná na střídačce byla vidět spousta energie a radosti, že to tam konečně spadlo. Já jsem ale věřila, že to zvládneme, neustále jsme tvrdě pracovaly. Toto jsou ty důležité zápasy. Když chcete vyhrávat pravidelně, musíte být sebevědomé i v zápasech, jako byl tenhle. Věřím v náš tým."


Němky se však nevzdávaly a byly jen několik centimetrů od vyrovnání. Po ráně od modré totiž proskákal kotouč mezi betony Peslarové až na boční tyčku. "Bylo to o nervy, myslím, že úplně pro všechny. Fakt jsme rády, že u nás ti hokejoví bohové stáli," neskrývala emoce Přibylová.

''Fakt jsme rády, že u nás ti hokejoví bohové stáli.''

"Využili přesilovku k dobré střele. Nám se to také předtím povedlo, to je součást hokeje. Ke konci už byly Němky zoufalé a neustále tlačily, předváděly spoustu energie. Náš úkol byl krotit je, zároveň jsme zblokovaly spoustu střel, asi pět nebo šest jen ke konci. Oba týmy předvedly to nejlepší," přidala se hlavní trenérka národního týmu žen.

Nakonec lvice zvládly udržet hubené vedení a po nejtěsnější možné výhře 1:0 slaví postup do semifinále. "Jak říká Carla, je jedno jestli to bylo 10:0 nebo 1:0, prostě jsme vyhrály, a to je nejdůležitější," dodala s úsměvem na tváři Andrea Trnková.

Sama trenérka poté smekla klobouk před ubojovaným závěrem: "Jsem pyšná na to, že jsme nesundaly nohu z plynu, a nakonec to tam spadlo. Máme ten správný tým, který se nepřestává snažit. Je čest ho trénovat."


Na soupeře do semifinále však musely reprezentantky ještě počkat. "Určitě se budeme koukat, budou to zajímavé zápasy. I když to je Amerika a Kanada proti ostatním, vždycky má každý šanci na výhru," popisovala Trnková.

"Uvidíme, na koho narazíme v semifinále. Budeme se s realizačním týmem dívat, holky čeká přesun na hotel a nějaký odpočinek. Tohle je ta zábavná část turnaje. To, o čem sníme. Být třikrát v řadě v semifinále mistrovství světa je skvělý úspěch," narážela Carla MacLeodová na dva předchozí bronzové šampionáty.

''Tohle je ta zábavná část turnaje. To, o čem sníme. Být třikrát v řadě v semifinále mistrovství světa je skvělý úspěch!''

Před národním týmem je den volna, a pak následuje semifinále a konečný boj o medaile. "Je den volna, pak se uvidí. Určitě si chceme co nejvíc odpočinout a nachystat se na ty poslední dva zápasy," přiznala Vendula Přibylová.

Jaký může být podle Daniely Pejšové recept na úspěch? "Ukázat všechno, co v nás je. Zlepšovat naši hru, a hlavně si to s holkami užít."


TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy)