U18: Mířili jsme výš, mrzí konec Hlinského. Podle Kubiesy rozhodla neproduktivita

Neproměňování šancí zmiňovali jako hlavní příčinu vyřazení ve čtvrtfinále MS do 18 let všichni oslovení čeští hokejisté. „Dá se říct, že Slováci více chtěli. Postupují zaslouženě,“ hodnotil po prohře kapitán týmu Adam Hlinský. Útočník Matěj Kubiesa zmiňoval nedostatečný tlak do branky, střelec prvního gólu Adam Titlbach zase mluvil o nekonzistentních výkonech během celého turnaje.

Slovensko se ve čtvrtfinále dostalo do vedení už v polovině druhé minuty. Jejich přesilovkový gól ale Čechy nabudil, protože v osmé minutě srovnali a v první třetině byli lepším týmem. "Tlačili jsme, ale bohužel tam více gólů nepadlo," shrnuje střelec vyrovnávací trefy Adam Titlbach úvodní dvacetiminutovku, na jejímž konci začalo Česko bránit pětiminutové oslabení po vyloučení Mrtky do konce utkání.

"Myslím si, že jsme to nevnímali, chtěli jsme pořád hrát svoji hru a určovat zápas," komentuje vliv úspěšně ubráněné přesilovky soupeře Titlbach. "Oslabení nás ve finále mohlo i nakopnout, ale dopadlo to, jak to dopadlo," popisuje zase obránce Adam Hlinský. Přelom druhé a třetí třetiny patřil Slovákům, kteří díky trefám ve 35. a 43. minutě odskočili na rozdíl dvou branek.

"Před třetí třetinou jsme si řekli, že musíme zachovat chladnou hlavu a jít do ní se sebevědomím, že na to máme," říká útočník Matěj Kubiesa s tím, že od trenérů dostali pokyn co nejvíce střílet a tlačit se do brány. "Právě z předbrankového prostoru jsme už ale žádný gól nepřidali. Zakončení byl největší kámen úrazu," pokračuje Kubiesa.

O neproměňování šancí hovoří také Titlbach, který byl na ledě u snižujícího gólu Jakuba Fibigra z 52. minuty. Na ten už ale Češi nenavázali a prohráli 2:3. "Nepadalo nám to, asi jsme nebyli dostatečně připravení. Možná jsme měli i smůlu, ale na to se v hokeji nehraje," narážel i na smolné góly, které Češi dostali. "Nedá se nic dělat, měli jsme jich dát víc. Asi jsme se ale nedokázali semknout jako dřív."

"Dá se říct, že Slováci více chtěli. My jsme nehráli tak, jak jsme měli, nechtěli jsme. Slováci postupují zaslouženě," odpovídá Hlinský, jenž také zmiňuje horší týmový výkon. "Pro nás všechny je to velké zklamání. I vzhledem k tomu, co jsme předvedli na Hlinkovi, jsme mířili výš," přidává kapitán reprezentace.

"Jeli jsme sem s cílem přivést medaili, a to se nám nepovedlo. Teď nás to všechny bolí, ale musíme si z toho vzít co nejvíce a ponaučit se," ohlíží se Kubiesa za celým šampionátem. "Občas jsme byli vysoko, občas dole. Takhle to nemůže být, musíme být konzistentní," ví Titlbach a dodává: "Nějaká zkušenost to je, bohužel špatná. Nechci to v životě zažívat často, ale musíme se s tím vypořádat a jít dál."

úvodní foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

TÉMATA: U18