U18: Češi končí na MS ve čtvrtfinále, prohráli se Slovenskem

Česká reprezentace do 18 let končí na letošním mistrovství světa ve čtvrtfinále. V bratrském derby nestačila na Slovensko, které po výhře 3:2 postupuje dál. Na gól z úvodu utkání sice Češi odpověděli, Slováci ale dalšími dvěma brankami znovu odskočili. Svěřenci trenéra Čermáka pak ve třetí třetině pouze snížili, vyrovnat už nedokázali.

Slováci v posledním skupinovém utkání nasázeli jedenáct gólů a jako by si u přenesli také do úvodu čtvrtfinálového zápasu. Už v čase 1:36 totiž otevřel skóre Tobias Tomík, který si v přesilovce sjel na modrou čáru a nenápadným nahozením po ledě prostřelil clonící hráče i brankáře Jakuba Milotu.

Jinak ale Češi první třetinu herně kontrolovali. Ve střídáních po inkasovaném gólu se o vyrovnání snažili Benák s Kosem, po jehož nahrávce měl v šesté minutě velkou šanci u brankoviště volný Kubiesa. První početní výhodu pak sice reprezentace oficiálně nevyužila, tři vteřiny po jejím konci ale Adam Titlbach nadvakrát úspěšně dorazil střelu Zielinskiho a svým prvním gólem na MS srovnal.

Další příležitosti skončily většinou zásahem brankáře Lenďáka. Ten ve druhé početní výhodě Čechů čelil hned třem střelám Jecha, jenž nebezpečně pálil i v závěru třetiny při pětiminutovém oslabení po vyloučení Mrtky, kterého rozhodčí za faul kolenem poslali předčasně do sprch. Oslabení, které se přelilo do začátku druhé části, svěřenci trenéra Čermáka bez problému ubránili.

V prostřední dvacetiminutovce se hra srovnala. Češi začali znovu stupňovat tlak na začátku její druhé půlky - dobrou šanci před odkrytou brankou měl ve 34. minutě Heš, individuálně se snažili prosadit Benák a Gavlas. Z druhé branky se ovšem po chybě Česka v rozehrávce radovali Slováci, konkrétně Ondrej Maruna, od něhož se nahrávka směřující před branku odrazila až za Milotu. Ten musel minutu a půl před sirénou řešit dorážky Slováků při závaru před brankou.

Znovu srovnat mohl krátce po startu třetí třetiny Fibigr, po jehož střele zůstal kotouč v brankovišti, jako první ho ale odklidil slovenský bek. Bohužel Slováci byli na druhé straně o pár minut později efektivnější a Maruna nenápadnou střelou z levé strany zařídil svému týmu dvoubrankové vedení. Ještě navýšit ho mohl ve 47. minutě kapitán soupeře Pobežal, jehož samostatný únik Milota vychytal.


Česko snížilo v 52. minutě díky Jakubu Fibigrovi, který si najel na levý kruh a střelou na bližší tyč prostřelil Lenďáka. Ten už však další gól neinkasoval, přestože Češi v závěru třetí třetiny odvolali brankáře a snažili se vyrovnat. To se jim nepovedlo, a proto po prohře 2:3 končí ve čtvrtfinále. Nejlepšími hráči Česka na šampionátu byli vyhlášeni Tomáš Galvas, Adam Jecho a Petr Sikora.

Česko vs. Slovensko 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Titlbach (Zielinski, Benák) 52. Fibigr (Galvas, Benák) - 2. Tomík (Radivojevič, Pobežal), 35. Maruna (Chovan, Šatan), 43. Maruna.

Česko: Milota (Vystrčil) - Fibigr (A), Zielinski, Mrtka, Galvas, Hlinský (C), Král, Švec - Kubiesa, Kos, Sikora (A) - Benák, Titlbach, Jecho - Daníček, Curran, Drančák - Poletín, Vaculík, Heš - Lisler.

Slovensko: Lenďák (Haronik) - Fabuš, Radivojevič, Húževka, Beluško (A), Kupec, Ličko, Kalman, Zubek - Pobežal (C), Tomík, Straka - Nemec, Pitka (A), Chrenko - Šatan, Svrček, Chovan - Liščinský, Vrtiel, Maruna.

TÉMATA: U18