A-tým: Za šanci jsem moc rád, hlásí Vrána. Rulík na něm vidí velkou chuť

Na kemp do Bratislavy byl na začátku týdne nominován útočník Jakub Vrána. Ten se už dříve účastnil tří mistrovství světa a nyní bojuje o šanci na další. V reprezentačním dresu se v zápase proti Slovensku objeví poprvé od sezony 2021/22.

Jakube, jak jste reagoval, když jste dostal telefonát o nominaci?

"Volal mi Petr Nedvěd, bavili jsme se spolu. Zeptal se mě, jestli mám chuť přijet. Řekl jsem, že určitě ano. Jestli tam vůbec je šance si o mistrovství zabojovat, tak hned přijedu. Můj tým už neměl moc šanci na play-off, takže jsem urychlil meetingy, abych mohl co nejrychleji přijet a připojit se k týmu."

Jaký byl první trénink?

"Byl dobrý, všichni jsme se sešli. Trénink byl svižný, takže si myslím, že je všechno proběhlo skvěle."

Po dvou letech v nároďáku, jaké pro vás tyto dva roky byly?

"Něčím jsem si prošel, na druhou stranu jsem se v životě posunul dál a koukám dopředu. Jsem rád, že tu můžu být a že si o místo mohu zabojovat."


Pokorně jste přijal roli na farmě, byl to pro vás nový start?

"V plánu jsem farmu neměl, ale někdy se člověk musí postavit realitě, a taková prostě je. Hokej si užívám ať hraju na farmě, nebo kdekoliv jinde. V týmu jsem byl s mladšími hráči. Snažil jsem se jim s mými zkušenostmi pomoct. Člověku to udělá radost, když může pomoct mladšímu hráči. Svůj čas jsem si tam užíval, škoda, že nevyšlo play-off. Teď přede mnou stojí nová příležitost."

Zahrál jste si už na třech šampionátech, věříte si na čtvrtý?

"Věřím v to, že potenciál mám a že mohu týmu dát hodně. Je samozřejmě jen na mně ukázat to na ledě. Na to se teď soustředím nejvíc. Snažím se do toho hned po příletu dostat. Zapojit se do systému."

Prošel jste si asistenčním programem, chcete se k tomu vyjádřit?

"Teď se k tomu osobně nechci úplně vyjadřovat. I vůči svému týmu a všem okolo. Máme před sebou dost velký turnaj. Momentálně se spíš soustředím na to, abych tady předvedl co nejlepší výkony. Jdu den po dni, uvidíme, jak to dopadne. Musím ale říct, že se cítím fyzicky a psychicky nejlépe za poslední rok a půl. Pro mě to určitě má smysl a je správné, že pro hráče něco takového existuje. Už je to za mnou, chci se dívat dopředu. Cítím se dobře, jsem připraven na to hrát a být tady."

POHLEDEM TRENÉRA

"Viděl jsem ho teprve na jednom tréninku, ale chuť má obrovskou. Líbilo se mi, jak k tomu přistoupil. Byl strašně rád za šanci. Hned si vyřídil co nejrychlejší odlet ze zámoří, aby tady byl včas a mohl se zúčastnit kempu v Bratislavě. Udělal pro to hodně, něco, co není úplně běžné. Okamžitě to řešil, ač měl trochu jiné plány, takže to bylo od něj velice sympatické.

Sledovali jsme jeho výkony na farmě a nebyly vůbec špatné. K tomu, že byl poslán na farmu, se postavil velice dobře. Patřil k lídrům týmu, a i z vedení na něj padaly pozitivní slova. Sedli jsme si s trenéry a vzešlo z toho to, že jsme jednoznačně pro, aby šanci dostal," řekl k Vránovi Radim Rulík. 

TÉMATA: A-tým