Sky – KV 7. 11.

U17: Pro výhru uděláme všechno, hlásí nový trenér Ptáček

Po Pavlu Paterovi, který přijal nabídku na hlavního trenéra v Karlových Varech, přichází jako trenér k U17 jeho dosavadní asistent František Ptáček. "Chceme vyhrát všechno," říká odhodlaně v rozhovoru pro ceskyhokej.cz

49letý Ptáček odehrál v české extralize přes tisíc utkání, přičemž suverénně nejčastěji oblékal dres pražské Sparty, kde dělal i kapitána. Nicméně kapitánské céčko ještě nesl v Karlových Varech, ale i v Hradci Králové. Vždy patřil mezi defenzivněji laděné obránce.

Hned po ukončení profesionální hokejové kariéry se stal asistentem trenéra dorostenců na Spartě. Nasbírané zkušenosti postupně zúročuje, v mládežnických strukturách Sparty dělal hlavního trenéra, v uplynulé sezoně pak dělal asistenta trenéra v Litoměřicích.

Square - KV - 7. 11.

U reprezentace ale nebude nováčkem. V sezoně 2021/22 dělal asistenta Rostislavu Vlachovi u týmu U17, hned v následujícím ročníku byl asistentem Milana Razýma u U16. A na závěr, jak už bylo zmíněno, v minulé sezoně se podílel na jízdě české U17 opět jako asistent. Nyní povýšil na roli hlavního trenéra u stejné věkové kategorie.

Na začátku je potřeba říct, že už minulou sezonu jste se angažoval u české sedmnáctky jakožto asistent trenéra. Jak hodnotíte nedávno uplynulý ročník?

"Viděli jsme hodně kluků v akci. Jednoznačně ukázali, že nejsou špatný ročník. I výsledky jsme měli velice dobré, takže nelze hodnotit nijak jinak než pozitivně."

Pro vás to bude premiéra v roli hlavního trenéra mládežnické reprezentace, ale asistenta jste dělal Rostislavu Vlachovi i Pavlu Paterovi. Je něco, co si od nich chcete vzít a pokračovat?

"U těch mladých kluků je strašně důležité, aby byli aktivní a chtěli hrát, takže to po nich budu chtít určitě. Potom i další detaily, které ale chci řešit až s kluky napřímo. Jak jsem tedy říkal, tak hrát aktivně. Nečekat, nekoukat, co bude vymýšlet soupeř, ale hrát prostě tak, aby soupeř jenom čekal a koukal (smích)."

Dřív jste dělal i trenéra pro mládežníky na Spartě. Jaký je podle vás ten největší rozdíl mezi prací v klubu a u reprezentace?

"V klubu je to každodenní práce, máte na vše dost času. Můžete si kluky připravit na zápasy během delší doby a není to tak rychlé. V repre nemáme prostor na rozdělené tréninky, že jeden den je trénink na útok, jeden na obranu, jeden na přesilovky a jde se na zápas. V tom je ten největší rozdíl, že není tolik času na přípravu, ale jinak je to hodně podobné. Jde i o to, že v reprezentaci pracujete jenom s těmi nejlepšími."

Sezona vám začíná už 20.července kempem a následně proti třem zápasům se Švýcarskem v Písku. A prakticky hned nato i Turnaj čtyř na Slovensku. Co si od těchto zápasů slibujete?

"Pro mě tyto první dvě akce jsou od toho, abych viděl opět kluky v akci, nejlépe ve větším počtu. Chci, aby se ukázala celoroční práce, abych mohl vybírat do nominací jenom ty nejlepší."

Minulý rok v listopadu utekla Česku medaile na World Hockey Challenge, pomyslném vrcholu sezony této kategorie, o malinký kousek. Bude letos cílem zaútočit opět na stupně vítězů?

"Tenhle turnaj je ještě daleko, ale vždy do každého turnaje a do každého zápasu jdete s tím, že jej chcete vyhrát. Samozřejmě, cíl zůstává stejný, budeme chtít vyhrát a budeme chtít pro to udělat úplně všechno."

foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

TÉMATA: U17 TOP obsah

Square - KV - 7. 11. Správný sport - square
Sky - 50% sleva - dresy

Související články

image nejnovější

U16: Nejmladší reprezentaci čeká čtveřice přípravných duelů

celý článek
image nejnovější

U18: Český výběr čeká domácí turnaj na jihu Čech

celý článek
image nejnovější

ELD: Snový podzim. Každý chce být první, kdo nás porazí, ví Sedláček

celý článek
image nejnovější

2. liga: Havířov vládne Východu, na Západě se o čelo strhl velký boj

celý článek
image nejnovější

Třináct let v repre? Domácí MS je třešnička, těší se Tejralová

celý článek
image nejnovější

9. třída: Hlavnímu městu vládne Slavia, na Moravě se zvedá Vsetín

celý článek
image nejnovější

Ženy U18: Reprezentace vyrazí na turnaj do Švédska

celý článek
image nejnovější

Nadšení cítíme na každém kroku, těší Šindlera ohledně MS žen

celý článek
image nejnovější

Prodej vstupenek na mistrovství světa žen se spustí v listopadu. Fanoušci vyberou i jméno hrdinky

celý článek
image nejnovější

Hitparáda týdne: Tábor jako na houpačce a třinecká dominance

celý článek
image nejnovější

U20: Augustův tým zamíří do Finska, v nominaci jsou i tři krajánci

celý článek
image nejnovější

ELJ: Po polovině základní části vedou Oceláři, tabulka je však hodně vyrovnaná

celý článek
image nejnovější

VTM: Na triumf stačily i čtyři góly, Jihočeši zaujali nájezdy

celý článek
image nejnovější

Taháky týdne: Velké souboje napříč celou republikou! Hrají se derby i zápasy o čelo

celý článek
image nejnovější

U17: Češi znají nominaci na World Hockey Challenge

celý článek