A-tým: Češi dotahovali, ale na Švýcary nestačili a padli 1:2

V závěrečném měření sil na Betano Hockey Games potkali Češi výběr Švýcarů. Ti se po pomalejším startu dostali v polovině první třetiny do hry a i do vedení, které si udrželi i během pasivnější prostřední části. Svěřenci Radima Rulíka v závěrečné dvacetiminutovce zvyšovali tlak, povedlo se jim snížit, ale ne vyrovnat, a tak prohrávají potřetí, tentokrát 1:2.

Češi opět vlétli aktivněji do utkání, ovšem z určité přehnané motivace pramenilo také první vyloučení. Za držení byl poslán za katr Dominik Mašín. Paradoxně si při této herní situaci vypracovali největší šanci Češi. Ondřej Kaše ujížděl s Ondřejem Palátem do přečíslení dva jednoho, první jmenovaný předkládal svému kolegovi pas z jednoho kruhu na druhý, ale Palátův bekhend v síti neskončil. 

Následně se hra více srovnala a v polovině deváté minuty byl k vidění také první gól. Nahozený kotouč se odrazil k zadní tyči od dobře postaveného Herzoga, kde stál připravený Dario Simion. Ke štěstí švýcarského forvarda u něj nestál nikdo, kdo by mu ve skórování zabránil, a ten tak měl jednoduchou práci se zakončením. 

Ve druhé polovině první třetiny se hra přelévala z jedné strany na druhou a k vidění byly šance na obou stranách. V samotném závěru úvodního dějství ale podruhé udeřil soupeř. Poměrně nenápadnou akci rozjel Calvin Thürkauf, a když už byl před brankou, tak se rozhodl pro zakončení. Svůj nečekaný bekhend ale zvedl dostatečně vysoko, aby na něj Dostál neměl šanci dosáhnout. 

Národní tým vstoupil aktivně také do druhé periody a byl za to okamžitě odměněn přesilovou hrou. Výbornou šanci v ní měl David Tomášek, jenž se opřel do kotouče z první. Jeho rána trefila úplný konec Genoniho betonu, ke gólu nechybělo moc. 

Poté však hra velmi utichla a fanoušci sledovali hlušší pasáž plnou nepřesností. Během ní se Češi dostali k početní výhodě, během které ale nezaznamenali jedinou nebezpečnou střelu, a tak se dále pokračovalo za stavu 0:2. 

V samotném závěru prostřední části mohl soupeř odskočit už do tříbrankového vedení. Tobias Geisser si nikým nehlídaný najel před Dostála, kde přebral hrací předmět a svou střelu dostatečně zvedl. Český brankář však duchapřítomně vymrštil své tělo a perfektně zasáhl ramenem. 

Národní tým se díky přesilové hře dostal na začátku závěrečné dvacetiminutovky rychle do hry. Během ní aktivně pálili Kubalík s Tomáškem, ale ani jeden z jmenovaných nedokázal svůj projektil usměrnit přesně do švýcarské klece. 


Soupeř ale vzápětí mohl vytěžit z minima maximum. Michael Špaček totiž zavinil útočný faul a byl za něj na čtyři minuty vyloučen. Švýcaři sice aktivně obstřelovali Lukáše Dostála, ten však zůstával ledově klidný a všechny střely perfektně zlikvidoval. 

Svěřenci Radima Rulíka nakonec ale s prázdnou neodcházeli. Tři a půl minuty před koncem po nevyužité přesilovce dokázaly české barvy udržet útočné pásmo, hrací předmět se dostal na hůl Krejčíka a ten přesně vymetl horní růžek Genoniho branky. 

V samotném závěru ještě česká střídačka zkusila hru bez gólmana v šesti bruslařích na ledové ploše a tato situace byla navíc umocněna vyloučením Fory na pět plus do konce utkání. Národní tým ani z této situace nedokázal vyrovnat, a tak poslední zápas na Betano Hockey Games skončil z českého pohledu 1:2.

Česko vs. Švýcarsko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 57. Krejčík (Flek) – 9. Simion (Herzog, Fora), 20. Thürkauf (Kurashev, Egli). 
Česko: Dostál (Vejmelka) - Mašín, Rutta, Krejčík, D. Špaček, Ščotka, Kundrátek, Hájek, Košťálek - Červenka (C), M. Špaček, Kubalík - Palát, Tomášek, Kaše - Voženílek, Sedlák, Flek - Lenc, Zohorna, Vrána.
Švýcarsko: Genoni (Schmid) - Siegenthaler, Loeffel, Jung, Egli, Geisser, Fora, Baragano - Kurashev, Hischier (C), Thürkauf - Herzog, Senteler, Simion - Scherwey, Haas (A), Ambühl (A) - Künzle, Bader, Moy - Bertschy.

pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Finsko3210011:58
2.Švédsko320107:57
3.Švýcarsko310024:63
4.Česko300032:80

TÉMATA: A-tým