A-tým: Mlčení české ofenzivy. Domácí se Švédy padli 0:2

V druhém klání na turnaji Betano Hockey Games v Brně se čeští reprezentanti utkali s výběrem Tre Kronor. Svižnou první třetinu vystřídala pasivnější druhá, a tak se po čtyřiceti minutách hry stále čekalo na prvního střelce. Ten se našel až v úvodu závěrečné části, kdy se Švédové dostali do vedení, které také do závěrečného hvizdu ustrážili.

Zaplněná brněnská Winning Group Arena hnala české reprezentanty od prvních vteřin, co byl puk vhozen na ledovou plochu.

Do první velké akce se ale dostali hosté. Olofsson se na hraně brankoviště dostal k odraženému kotouči, který ještě předkládal najíždějícímu Vejdemovi, před nímž svítila úplně odkrytá branka Petra Mrázka. Útočník Tre Kronor však netrefil puk ideálně, a ten tak zamířil kolem tyče do rohu kluziště. 

Těsně po desáté minutě se velká šance naskytla také Čechům. Dalekonosné vyhození za švédskou obranu dopadlo ideálně do jízdy Romanu Červenkovi, který se dostal do situace jeden na jednoho. Ve slotu se český kapitán sice ideálně uvolnil, ale svou střelu bekhendem umístil pouze do hrudi Gustavssona. 

Další šance se národnímu týmu naskytly tři minuty před koncem periody, když byl na soupeřově straně vyloučen Vejdemo. Ze začátku vypadala kombinace velmi slibně a zdálo se, že by české barvy mohly Švédy utahat. Nakonec se tak nestalo, neboť hráči Tre Kronor začali lépe forčekovat, čímž dostali Čechy pod tlak a donutili je více ztrácet kotouče. 

Svěřenci Radima Rulíka vstoupili aktivně také do druhé části. Velmi dobrá šance se naskytla po švédském protiútoku, kdy se Košťálek dostal ke střele z mezikruží. Gustavsson jeho projektil vyrazil zpět do slotu, zde však nestál jediný český hráč, který by byl schopen jej dorazit. 

Jedinou vyloženou šanci Švédů měl těsně před polovinou utkání Sörensen. Ten čekal připravený u pravé tyče české branky na teč, ale nahození Sellgrena bylo příliš rychlé, a tak se hrací předmět poroučel do rohu kluziště. 

V samotném závěru druhé části výborně doslova uletěl švédské obraně Jakub Vrána. Český sniper si potáhl puk po levé straně a ranou švihem chtěl zakončit na bližší tyč. Jeho pokus nebyl špatný, ale šikovně postavený Gustavsson si s ním poradil.


Střelecké české trápení bylo protrženo až ve 42. minutě, kdy se hráči Tre Kronor dostali do ojedinělého přečíslení dva na jednoho. Táhl jej Linus Johansson, který se ve středu levého kruhu rozhodl pro individuální zakončení. Jeho milimetrově přesná rána vymetla levý horní růžek Mrázkovy branky.
Šanci na srovnání měli Češi necelých sedm minut před koncem. Po dobrém usazení v útočném pásmu střílel od modré Libor Zábranský, jehož projektil se odrazil od betonů švédského brankáře na hůl Jáchyma Kondelíka. Českobudějovickému velikánovi chyběly centimetry od branky na 1:1.
V samotném závěru zkusila česká střídačka sáhnout po hře bez brankáře. Ani tato situace nakonec ke gólu nevedla, načež si Švédi pojistili výhru brankou do prázdné brány. Postaral se o ni Patrik Nemeth.
Česko vs. Švédsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 42. Johansson (Friberg), 59. Nemeth
Česko: Mrázek (Vejmelka) - Gudas (C), Hájek, Zábranský, Kempný, Košťálek, Ščotka, Kundrátek, Ticháček - Kaše, M. Špaček, Červenka (A) - Chlapík, Tomášek (A), Vrána - Kousal, M. Kovařčík, Lenc - Stránský, Kondelík, Beránek.
Švédsko: Gustavsson (Ersson) - Heed, Bengtsson, Nemeth (A), Pettersson, Sellgren, Fantenberg, Berglund - Holtz, Eriksson Ek (A), Burakovsky - Zetterlund, Lundeström, Sörensen - Frödén, Vejdemo, Olofsson - Friberg, Johansson (C), Nygärd.

pořadítýmZVVPPPPSkóreBody
1.Finsko220007:26
2.Švédsko220004:16
3.Švýcarsko200022:50
4.Česko200021:60

TÉMATA: A-tým