A-tým: Druhá prověrka v rámci Betano Hockey Games. Češi vyzvou Švédy

Na český národní tým v rámci turnaje v Brně čeká další výzva. Svěřenci Radima Rulíka se totiž střetnou s výběrem Tre Kronor, se kterým v letošní sezóně nemají pozitivní bilanci. Jak si Češi poradí se Švédy? Hrát se bude od sobotních 16:00 v brněnské Winning Group Areně a na obrazovkách ČT Sport!

Aktuální forma

Svěřenci Radima Rulíka zahájili pouť Betano Hockey Games čtvrtečním duelem proti výběru Finska. Češi byli během první třetiny hráčům Suomi více než rovným soupeřem, ale ani jedné straně se nakonec skórovat nepodařilo. 

Na první gól se tedy čekalo až těsně před polovinu základní hrací doby, kdy mlčení prolomili hosté ze severu Evropy. Ti si pak také výsledek postrážili a poctivou defenzivní hrou si dokráčeli pro vítězství 4:1. 


Národní tým tak bude chtít navázat na předchozí výsledky, kdy táhl šňůru šesti po sobě jdoucích výher. 

Švédi do Česka dorazili s nelichotivou sérií, ve které prohráli tři zápasy v řadě a ve dvou případech dokonce nevstřelili ani gól. Potentnost jejich útoku by mohly vyřešit posily, které speciálně pro na zápas s Českem dorazí. K výběru Sama Hallama se totiž připojí trojice Andre Burakovsky, Lucas Raymond a Rasmus Dahlin. 

Výběr Tre Kronor se v rámci prvního hracího dne střetl s týmem Švýcarů, kteří chtěli prohloubit trápení svého soka. Dlouho to tak i vypadalo, protože první branka padla až v čase 51:28. Postaral se o ni ale švédský Fabian Zetterlund a Skandinávci si i díky jeho příspěvku nakonec dokráčeli pro hubenou výhru 2:1. 

Předchozí vzájemná utkání 

V letošní sezóně se národní tým, rovněž jako s Finskem, utkal se Švédy pouze třikrát, ve všech případech v rámci dřívějších zastávek Euro Hockey Tour. Češi však na Tre Kronor dokázali vyzrát pouze v jednom případě, a to hned při prvním střetu na Karjala Cupu. Další dvě měření sil ovládli Seveřané, nejprve 5:3 a poté 4:1. 

Zajímavá data

V aktuálním ročníku se proti Švédům prosadilo celkem devět různých střelců. Hned v šesti případech šlo o hráče z české extraligy, a dokonce čtyři z nich aktuálně figurují na soupisce trenéra Radima Rulíka. Jde o Pavla Kousala, Daniela Voženílka, Lukáše Sedláka a Jakuba Fleka.

Národní tým navíc se Švédy otevíral letošní brány Euro Hockey Tour. Při premiéře Radima Rulíka na střídačce jeho svěřenci dokonce nekompromisně pálili ostrými a už po úvodních minutách vedli nad Tre Kronor neskutečným poměrem 4:0. Je také vhodné zmínit, že všichni čtyři střelci mohou nastoupit i v sobotu, konkrétně se jedná o Davida Tomáška, Radana Lence, Jakuba Fleka a Lukáše Sedláka.


Koho sledovat?

Českobudějovický obr Jáchym Kondelík se k národnímu týmu připojil už před třemi týdny a stihl odehrát čtyři utkání včetně toho čtvrtečního proti Finům. V něm zapsal jediný gól českého týmu, a dokonce byl zvolen za hráče zápasu. Do výborných střeleckých pozic se rovněž dostával Dominik Kubalík, kterému ke vstřelení gólu nechybělo mnoho. Dokáže se jeden ze zmíněných prosadit proti Tre Kronor?

Rovněž Švédi přivítali ve své přípravě hned několik posil ze zámořských soutěží. Krom dua brankářů Minnesoty - Jespera Wallstedta a Filipa Gustavssona - postavil Sam Hallam celou druhou útočnou letku z hráčů NHL. Čeští reprezentanti si tak budou muset dát pozor na ofenzivní sílu tria Holtz - Eriksson Ek - Olofsson

Zajímavost

Jak již bylo trenérským štábem avizováno, v Brně by se měli mezi třemi tyčemi vystřídat všichni tři gólmani ze zámoří. Lukáš Dostál už svůj prostor dostal, a tak je otázkou, jestli se proti Švédsku do brankoviště postaví Petr Mrázek, nebo Karel Vejmelka.

Do akce by se také měli dostat hráči, kteří do národního týmu přicestovali po finále extraligy, jmenovitě půjde o Lukáše Sedláka, Libora Hájka a  Jana Košťálka z Pardubic a Tomáše Kundrátka s Danielem Voženílkem z Třince. A právě forvard Ocelářů během posledního měření sil se Švédy na českém území zaznamenal tři body (1+2) během vítězství 4:3. 

Co řekl tábor soupeře? 

"K týmu se pro sobotní utkání připojí také Rasmus Dahlin, Lucas Raymond a Andre Burakovsky. Pro nás to bude najednou ještě větší chaos, protože nám přijedou další nové tváře. Přidělají nám další práci s jejich začleněním do týmu,“ neodpustil si vtipnou poznámku trenér Švédska Sam Hallam. 

"Utkání, která jsme sehráli před turnajem, nebyla vůbec dobrá. Dvakrát jsme dokonce nedokázali skórovat. Také v úvodním duelu s Švýcarskem se pro nás věci nevyvíjeli vůbec dobře. V závěru jsme ale naštěstí vstřelili dvě branky a dokráčeli jsme si pro výhru. Musíme na naší hře pořádně zapracovat,“ sdělil na závěr kouč Švédů. 

Jak to vidí Betano?

Čeští hokejisté budou chtít napravit nevydařené utkání s Finskem a Švédy porazí v základní hrací době v kuru 2,77. Ve všech třech vzájemných zápasech v rámci EHT padlo vždy minimálně 5 branek a věřím, že padnou i tentokrát. Kombinaci těchto dvou sázek nabízíme ve vylepšeném kurzu 4,4.

Mezi střelce se bude chtít prosadit odpočinutý Jakub Vrána v kurzu 4. Na Švédské straně zmíním hráče San Jose Fabiana Zetterlunda v kurzu 3,3 , který vstřelil branku již ve čtvrtek proti Švýcarsku.


TÉMATA: A-tým