A-tým: V přesilovkách jsme měli dobré šance... Jen je proměnit, litoval Zadina

Národní tým má za sebou dopolední tréninkový blok a ve zbytku dne už čeká hráče volno a mentální příprava na zítřejší střet se Švédy. Na ledě se sešel celý A-tým včetně realizačního štábu, přičemž největší prostor dostávali hráči, kteří včera nenastoupili a dá se očekávat jejich zítřejší start.

Oproti předchozím dnům měli čeští hráči tu výhodu, že díky čtvrteční zápasové praxi věděli, na co je potřeba se více zaměřit. Nacvičovaly se situace tlaku v útočném pásmu, přesilové hry a následně i rychlé přechody při hře pět na pět. 

Především početní výhody dostaly speciální prostor, neboť se českému týmu nepodařilo proti Finům žádnou využít. „Měli jsme tři přesilové lajny, které do toho zápasu šly, což nebývá moc obvyklé. Myslím si, že jsme tam měli dobré šance. Já i Kubalda jsme to tam pálili z pravé strany, akorát to tam nespadlo. Je to škoda, že jsme aspoň jednu z nich neproměnili, ale určitě na tom zapracujeme,“ ujišťoval Filip Zadina. 

Klání proti Finsku sice nepřineslo pozitivní výsledek, ovšem do následujícího týdne to bude průprava více než dobrá. S Finskem totiž reprezentace otevře letošní světový šampionát. „Nejsem asi schopný říct, jestli jde spíš o výhodu, nebo nevýhodu. Každopádně může to být ku prospěchu, protože budeme vědět, v jaké sestavě teoreticky nastoupí. Pokud jejich soupiska nedozná razantních změn, tak máme záznamy věcí, co jsme dělali špatně a můžeme je do příště zlepšit,“ burcuje útočník San Jose. 

Pro rodáka z Pardubic byl čtvrteční duel náročný, neboť k poslednímu soutěžnímu utkání nastoupil naposledy před měsícem. Útočníkovi Sharks závěr sezóny zhatilo zranění, kvůli kterému nějaký čas vynechal. 

„Posledních pět zápasů jsem v San Jose vynechal kvůli zranění, už je to ale lepší. Ten návrat byl o něco ztížen i tím, že se hrálo na větším hřišti a ještě proti bruslivým Finům. Během druhé třetiny už to ze mě opadlo a cítil jsem se lépe," ujistil.

Společně s Filipem Zadinou přicestoval z Kalifornie také zadák Jan Rutta. Pro oba je dobré, že mají v reprezentaci někoho, koho velmi dobře znají. „Samozřejmě je fajn ho tady mít. V podstatě jsem s ním a Tomášem Hertlem strávil téměř celou tuhle sezónu, takže je fajn, že je tu se mnou.“

Tomáš Hertl už však nadále nepůsobí v organizaci Sharks, neboť byl vyměněn do Las Vegas, kde v play-off bojuje o postup dál. Jeho bývalý spoluhráč na závěr nastínil, jak probíhalo loučení. „Já jsem mu hlavně popřál, ať se mu tam daří. Občas si spolu něco napíšeme, ale snažím se ho nějak neotravovat. On se teď určitě soustředí primárně na play-off.“

TÉMATA: A-tým