A-tým: Češi na úvod Betano Hockey Games padli s Finskem 1:4

Česká hokejová reprezentace na úvod Betano Hockey Games hostila výběr Finska. Na první trefu duelu se čekalo až do poloviny základní hrací doby a byli to hráči Suomi, kteří se radovali. Finové svou následnou aktivitou přidali další dvě branky a na výsledku nic nezměnila ani korekce skóre v podání Jáchyma Kondelíka, protože si soupeř výhru pojistil gólem do prázdné branky. Svěřence Radima Rulíka může mrzet především množství nevyužitých přesilových her.

Hned od úvodních minut se čeští fanoušci v Brně nenudili, neboť národní tým vlétl do zápasu jako uragán. Za prvotní největší šanci lze označit střelu Dominika Kubalíka z 6. minuty. Tvrdá dělovka českého snipera z pravého kruhu se nakonec i kvůli teči jednoho z Finů neujala. 

Hned o dvě minuty později se do skvělé pozice dostali také hráči Suomi, a to z poměrně nenápadné akce. Krásnou souhru na jeden dotek zakončoval Jesse Puljujärvi, který však nedokázal kotouč dopravit do úplně odkryté Dostálovy klece. 

Ve druhé polovině první třetiny pak bylo šancí pomálu, ovšem když už se nějaká naskytla, tak stála za to. Češi byli nejblíže k brance po skvělém vypíchnutí a následném úniku Radima Zohorny. Ten na hraně slotu ještě předal hrací předmět najíždějícímu Ondřej Kovařčíkovi, jemuž ale střela nesedla a skončila těsně vedle branky Säteriho. 


Druhá třetina naopak patřila spíše Finům, a to od prvních chvil. Už na začátku 25. minuty musel totiž Lukáš Dostál dostát své přezdívky Dostwall, když famózně zneškodnil střelu Ahtiho Oksanena. 

První změna ve skóre přišla až těsně před polovinou základní hrací doby. V samotném závěru finské přesilovky se do kotouče z vrcholku pravého kruhu opřel Villi Saarijärvi a svou dělovkou nedal Dostálovi šanci - 0:1. 

O chvíli později se však díky přesilové hře dostali do nebezpečné pozice také čeští hráči. Dominik Kubalík si z hodně podobné pozice jako Saarijärvi sjel blíž k brance a střelou švihem rozezvučel břevno finské branky. 

Následné hlušší pasáže však perfektně využili hráči Suomi, kteří minutu před koncem přidali druhou trefu. Nahození finského obránce nadělalo zmatek v Dostálově brankovišti, perfektně se však v nepřehledné situaci zorientoval Arttu Hyry, jenž poslal puk za záda českého maskovaného muže. 

Závěrečné dějství začali Češi aktivně a hned po pár minutách si vypracovali několik slibných šancí. Žádná z nich však nebyla využita, což dalo prostor Finům, kteří v 48. minutě potřetí udeřili. K odraženému kotouči si našel cestu Oliver Kapanen a uklidil jej bleskurychle do pravého horního rohu české branky. 


Odpověď však mohla přijít záhy, když byl na dvě minuty vyloučen Pekka Jormakka. Češi nebezpečně ostřelovali branku Säteriho, avšak kotouč se jim za brankovou čáru dostat nepodařilo a nic na tom nezměnila ani třetí velká šance Kubalíka. Tentokrát se hráč s číslem jednaosmdesát trefil do připraveného finského gólmana. 

Národnímu týmu se nakonec přece jen podařilo vsítit alespoň snižující branku. V samotné závěru totiž česká střídačka sáhla po hře bez brankáře. Nahození Matěje Stránského si na hraně brankoviště stáhl Jáchym Kondelík, který připravil Säteriho o čisté konto.

Hra bez brankáře nakonec pokračovala i v závěrečné minutě, toho však využili hráči Suomi, kteří přidali finální trefu čtvrtečního večera. O čtvrtý gól Finů se postaral Jere Innala. 

Další utkání čeká český výběr v sobotu proti Švédsku, ve kterém se mění plán s dresy. Po rozhodnutí manažerů národních týmů se utkání ve speciálních modrých dresech odehraje až v neděli 5. května od 16:00 proti Švýcarsku.

Česko vs Finsko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 57. Kondelík (Stránský) – 30. Saarijärvi (Puistola, Jormakka), 39. Hyry (Puistola, Riikola), 48. Kapanen, 60. Innala
Česko: Dostál (Mrázek) - Kempný, Gudas (A), Mašín, Rutta, Krejčík, D. Špaček, Ticháček, Zábranský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Flek (A) - Zadina, Kodýtek, Stránský - Palát (C), Nosek, Kubalík - Zohorna, Kondelík, Beránek.
Finsko: Säteri (Larmi) - Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola (A), Määttä (C), Matinmikko, Rindell, Je. Mattila - Puljujärvi, Kapanen, Innala - Jormakka, Ju. Mattila, Oksanen - Pakarinen, Björninen (A), Jääskä - Nurmi, Hyry, Luoto - Puistola.

pořadítýmZVVPPPPSkóreBody
1.Finsko110004:13
2.Švédsko000000:00
3.Švýcarsko000000:00
4.Česko100011:40

TÉMATA: A-tým