U18: Nehráli jsme tak kolektivně jako Slováci, říká po vyřazení Čermák

Cesta české reprezentace na MS do 18 let skončila ve čtvrtfinále se Slovenskem. „Neproměňovali jsme šance a bohužel jsme nehráli tak kolektivně jako soupeř,“ vyjmenovává příčiny vyřazení hlavní trenér David Čermák. Ráz utkání podle něj ovlivnilo pětiminutové oslabení z konce první třetiny, které jeho svěřenci sice ubránili, Slováky ale vrátilo do hry.

Jak moc mrzí vyřazení ve čtvrtfinále?

Mrzí to hodně, pro nás je to velké zklamání. Jeli jsme sem uhrát lepší výsledek, než jsme uhráli.

Proč to proti Slovensku nevyšlo?

Neproměňovali jsme šance a bohužel jsme nehráli tak kolektivně jako soupeř.

Přitom na rychlý gól soupeře jste odpověděli a v první třetině jste měli převahu. Co se pak změnilo, že Slováci hru vyrovnali?

Myslím si, že to hodně ovlivnil náš faul na pět minut, který vznikl po naší ztrátě na modré čáře. Ten faul ale nemůžeme vyčítat, ani to nebylo kolenem, ale rozhodčí říkali, že to takhle mají trestat. Dostali jsme úplně zbytečných pět minut a Slováky jsme vrátili do hry.

Dostali jste před turnajem instrukce od rozhodčích, co se bude trestat?

Měli jsme nějaká instruktážní videa, ale je to složité. Víme, že i když se v Česku řeší trenérská výzva kvůli hře v brankovišti, tak si člověk nikdy není jistý.

Ve třetí třetině jste snížili, závěrečný tlak jste ale neměli.

Neměli. Slováci se soustředili na obranu, hráli obětavě, a i když jsme si říkali, abychom všechno cpali na bránu, tak toho hodně zblokovali. Pár šancí jsme měli, ale žádné vyložené. Před třetí třetinou jsme ještě trochu přeházeli formace, protože nám vypadl Max Curran, ale nestačilo to.

Jak byste celkově zhodnotil mistrovství?

Teď je o tom těžké mluvit. Myslím si, že jsme nehráli tak týmově jako v létě (na Hlinka Gretzky Cupu), kam jsme do toho šli s tím, že tým předtím na sedmnáctkách na World Hockey Challenge v Kanadě neuhrál ani bod. Z kluků jsem cítil respekt k soupeřům a to, že to strhneme týmovým výkonem. Tady jsme se k tomu nevrátili, za celou dobu se nám to nepovedlo. Pak jsme na to hlavně neměli ani kondičně.

Byla největším problémem produktivita? Za pět zápasů jste ze hry dali deset gólů.

Naprostá pravda. Nedávali jsme góly a na góly se hokej hraje.

úvodní foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

TÉMATA: U18