U18: Češi na závěr skupiny nestačili na Kazachstán

Česká reprezentace do 18 let zakončila základní skupinu MS porážkou s Kazachstánem. Nad nepříjemným soupeřem přitom dvakrát vedla, Kazaši ale vyrovnali a v prodloužení si zajistili bod navíc. Národní tým si tak musí na pozici pro čtvrtfinále ještě počkat na výsledky ostatních utkání.

V posledním skupinovém utkání se čeští mladíci snažili proti nepříjemnému soupeři rychle odskočit. Kazašský brankář Toleubaj ale jejich střely v úvodních minutách kryl, případně Češi nemířili přesně, jako ve čtvrté minutě obránce Gavlas, který po hezké individuální akci minul z levého kruhu. Mezitím se osmělili i Kazaši a práci měl také brankář Jakub Milota.

Reprezentace ale tlak nakonec zužitkovala a ve 14. minutě se dostala do vedení. Nepovedené vyhození z pásma zachytil Matěj Kubiesa a posunul puk na Petra Sikoru, který křižnou nahrávkou našel na pravé straně zakončujícího Ondřeje Kose. Uběhly dvě minuty a premiérovou trefu na MS slavil rovněž Adam Benák, jenž do sítě dorazil svoji vyraženou střelu. Kazachstán ale dokázal v závěru třetiny snížit - volného prostoru na pravém kruhu využil obránce Roman Bolšedvorskij.

Zatímco Češi první přesilovku nevyužili, tak Kazaši byli na začátku druhé periody úspěšnější. Pět vteřin po buly si Kornej Kornějev dojel pro Milotou vyražený puk a dorážkou z hranice brankoviště vyrovnal. Hra byla jinak v prostřední dvacetiminutovce vyrovnaná - v českém dresu hrozil především druhý útok, konkrétně Kubiesa se Sikorou, několik důležitých zákroků ale musel vytáhnout i Milota.

Národní tým v závěru třetiny znovu odskočil, když rychlý brejk po nahrávce Titlbacha proměnil Adam Jecho. Další šance na začátku třetí dvacetiminutovky ovšem Češi nevyužili a Kazaši tak opět odpověděli. Po střele Kirejeva v 53. minutě ještě Milotu zachránilo břevno, o půl minutu později ale Alexandr Perkin tečovanou střelou přes obránce vyrovnal.


V závěru základní hrací doby Česko neproměnilo řadu dobrých šancí, herní převahu mělo také v prodloužení. Jenže Kazachstán ukázal lepší efektivitu a 56 vteřin před koncem nastaveného času rozhodl - nahození Mstislava Šipilina si do vlastní brány nešťastně srazil obránce Gavlas.

Češi tak sice jsou se šesti body stále na druhém místě tabulky, v případě tříbodové výhry v zítřejším duelu se Švýcarskem je ale může přeskočit Švédsko. V tom případě by se musela reprezentace na čtvrteční čtvrtfinále stěhovat do Espoo a hrála by proti druhému týmu druhé skupiny.

Česko vs. Kazachstán 3:4p (2:1, 1:1, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Kos (Sikora, Kubiesa), 16. Benák (Poletín), 39. Jecho (Titlbach) - 20. Bolšedvorskij (Sagymbajev, Simonov), 24. Kornějev (Sarkenov, Bolšedvorskij), 53. Perkin (Simonov), 65. Šipilin

Česko: Milota (Vystrčil) - Fibigr (A), Zielinski, Mrtka, Galvas, Král, Hlinský (C), Švec - Jecho, Benák, Titlbach - Kubiesa, Sikora (A), Kos - Drančák, Curran, Daníček - Vaculík, Poletín, Heš - Lisler.

Kazachstán: Toleubaj (Alpysbajev) - Šipilin, Bolšedvorskij (A), Durglišvili, Jevplov, Manažanov, Britikov, Sagymbajev - Alibek (C), Sarkenov, Kornějev - Kirejev, Čerkasov, Dronov - Božko, Perkin (A), Simonov - Orazbajev, Gluchich, Kažibekov.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Kanada3300020:49
2.Česko411119:126
3.Švédsko3101112:104
4.Švýcarsko310026:133
5.Kazachstán301027:152

TÉMATA: U18