A-tým: Deset posil z NHL? Všichni, koho jsme chtěli, přijeli, těší Nedvěda

Na Betano Hockey Games v Brně už s posilami z NHL! Na pondělní nominační tiskové konferenci odhalil deset jmen hlavní trenér Radim Rulík, nicméně jednání s hráči, kteří působí za oceánem, měl pod palcem z velké části také generální manažer Petr Nedvěd. „Koho jsme chtěli a mohl, přijede,“ těší ho.

Nedvědova práce přitom začala hned na podzim, kdy začal monitorovat dění v NHL. Jakmile se kalendář překlopil do roku 2024, vydal se na dvě inspekční cesty - na východ a na západ USA.

Když tedy po konci základní části došlo k jednáním, byl to díky postupné práci rychlý proces.

"Byla to rychlá jednání. Všichni byli fit a prošli výstupními kontrolami v NHL. Moc se na ně těšíme," řekl Nedvěd po pondělní tiskové konferenci. "Všichni, kdo byli zdraví a měli jsme o ně zájem, přijeli."

Díky konci svých týmů v NHL se k týmu mohli přidat i tři gólmani. Jmenovitě Petr Mrázek z Chicaga, Karel Vejmelka z Arizony a Lukáš Dostál z Anaheimu. "Plán je, že tohle jsou naši tři brankáři na mistrovství světa," potvrdil generální manažer reprezentace.

Nicméně pro českou reprezentaci také existuje varianta, ve které se k týmu připojí i další jména. Podle toho, jak se bude jednotlivým týmům vést ve vyřazovacích bojích.

"Na seznamu máme pochopitelně všechny, co jsou ještě ve hře. Ale musíme počkat, jak dopadne play off. Nemá cenu o čemkoliv spekulovat. Určitě si ale necháme volná místa tak, aby někdo mohl případně přiletět nejen po prvním, ale i druhém kole," přikývl někdejší vynikající útočník.

Kontakt je teď ale omezen, a to z jednoduchého důvodu: "Hráče pořád sledujeme, ale ke kontaktu moc nedochází. Chceme klukům dát prostor a klid na práci v klubu."

Pokračující možnost je také farmářská American Hockey League. V ní působí hodně mladých Čechů. O tom, jak kvalitní hráči v ní mohou hrát, přesvědčil o víkendu v zápasech proti Slovensku obránce David Špaček. Toho si realizační tým vytáhl ze záložního týmu Minnesoty.

"Máme tam hodně hráčů, ale radši bychom je samozřejmě viděli v NHL. Naši práci by to usnadnilo. David Špaček odehrál parádní dva zápasy. Přijel perfektně naladěný, má dobrou formu a věříme, že v ní bude pokračovat," dodal Nedvěd.

Tomu, jak řekl, začíná hektičtější období, které vyvrcholí za necelé dva týdny v Praze startem světového šampionátu.

"Je to specifické, a to pro všechny. Výzva je to nejen pro nás a naše hráče, ale také pro zbylé týmy. Stačí se podívat, jak všichni zbrojí. Pro všechny je to velké lákadlo a hokejový svátek," uzavřel Nedvěd.

TÉMATA: A-tým