U18: Jsem rád, že mi trenéři věří, říká Milota. Náš nejlepší hráč, chválí ho Titlbach

I ve třetím utkání české osmnáctky na MS naskočil v brance Jakub Milota. Švédům chytil několik velkých šancí a v nájezdech zastavil dva ze tří pokusů. „Věděl jsem, že musím pomoct týmu lépe než minule, a povedlo se,“ těšilo osmnáctiletého gólmana. „Dovolím si říct, že Miloš je náš nejlepší hráč, každý zápas nás drží,“ vyzdvihuje ho útočník Adam Titlbach, autor vítězného nájezdu.

Češi se díky výhře posunuli na druhé místo skupiny B. Pokud se na něm udrží i po pondělním utkání s Kazachstánem, nemuseli by se na čtvrtfinále stěhovat. "Je to určitě lepší i vzhledem k soupeřům ve druhé skupině," vysvětluje obránce Adam Hlinský. "Asi se všichni koukáme, koho bychom mohli chytnout, ale teď se hlavně soustředíme na další zápas," říká druhým dechem.

Kapitán týmu stejně jako trenér David Čermák přiznává, že úvod nedělního zápasu patřil spíše Švédsku. "Po páté minutě jsme se ale semkli a hráli jsme tak, jak jsme chtěli," popisuje Hlinský, který jako mládežník švédského klubu HV71 řadu protihráčů znal. "S kluky jsme si napsali, ale žádné hecování nebylo."

Reprezentace překonala brankáře Švédů už v první třetině, Tomáš Poletín ale kotouč dostal do sítě bruslí. Platil tak až druhý přesilovkový zásah Petra Sikory z 26. minuty. "Přišlo mi, že v přesilovkách málo střílíme, tak jsem to zkusil a padlo to tam," popisuje Sikora svoji trefu pod víko. "Pomohlo mi právě více střílet. Myslím si, že jsme v prvních dvou zápasech tolik nestříleli, já osobně vůbec," objasňuje.

Třinecký útočník tím naráží rovněž na to, že první dva útoky na větší ofenzivní úspěch zatím čekaly. I proto trenéři na Švédsko místo Ondřeje Kose nasadili do prvního útoku Adama Jecha. Právě on ve 33. minutě zvyšoval na 2:0. "Dali jsme gól, takže to správný impuls asi byl. Doufám, že nám to bude padat dál," říká Adam Titlbach, který na druhý gól Čechů nahrával. Sám pak měl ve třetí třetině dva brejky, vše si ale vynahradil vítězným nájezdem. "Mohl jsem rozhodnout už dřív, ale jsem rád, že to takhle dopadlo."

Titlbach v pozápasovém rozhovoru děkuje fanouškům a pochvaluje si atmosféru MS, na které se těšil celou sezónu. A také vyzdvihuje brankáře Jakuba Milotu, který i ve třetím duelu začal v bráně Čechů. "Dovolím si říct, že Miloš je náš nejlepší hráč. Každý zápas nás drží, jsme moc rádi, že tady může být," chválí gólmana, který dal zapomenout na smolný začátek utkání s Kanadou a proti severskému soupeři chytil 26 z 28 střel včetně řady gólových šancí.

"Mám takové motto, že dobrý brankář nemá dva špatné zápasy. Věděl jsem, že musím pomoct týmu lépe než minule, a povedlo se," říká k tomu sám Milota. "Myslím si, že kouči mi věří a vidí ve mně stejně jako hráči jistotu. Jsem za to velmi rád," dodává mladík, jenž zastavil dva ze tří nájezdů Švédska. Na ty se s trenérem brankářů Lukášem Mensatorem připravují před každým duelem. "A ještě jsme si o přestávce projížděli hráče, kteří by mohli zakončovat. Někdy to udělali, někdy ne."

Na bezbodový Kazachstán, který ale proti Švýcarsku i Švédsku vedl, velí hráči nic nepodcenit. "Pak si myslím, že bychom to měli zvládnout," věří kapitán Hlinský. "Viděl jsem nějaké třetiny, když hráli proti Švýcarsku, a určitě nejsou špatní," přidává se Titlbach. "Určitě chceme vyhrát," uzavírá Sikora.

TÉMATA: U18