U18: Snad se nastartují k ještě lepším výkonům, chválí klíčové útočníky trenér Čermák

V nedělním vítězném utkání proti Švédům táhly české mladíky do 18 let první dvě lajny. Jejich výkon si po důležitém zápase kvůli pozici na čtvrtfinále pochvaloval také hlavní trenér David Čermák. „Doufáme, že je to nastartuje k ještě lepším výkonům,“ řekl po vítězství 3:2 po nájezdech.

Jak je výhra nad Švédy důležitá?
Pro nás je velmi důležitá. Chtěli jsme je poprvé v této sezóně porazit a to se nám povedlo. Říkali jsme klukům, že teď je nejlepší doba na to jim to vrátit. Zítra to musíme potvrdit s Kazachstánem a pak bychom šli do čtvrtfinále z druhého místa, což by pro nás byla dobrá výchozí pozice.

Švédové přitom byli v úvodu duelu trochu lepší. Co jste pak změnili?
Nemyslím si, že trochu, ale výrazně lepší, a to asi prvních deset minut. Měli jsme špatný vstup do zápasu, nestíhali jsme bruslit. Až od nějaké desáté minuty se to začalo lepšit. Pak jsme to ve třetí třetině měli rozhodnout, jeli jsme několik samostatných nájezdů. Zápas nemusel ani jít do prodloužení.

Byla hra na brejky vaším pokynem?
Nejsme mužstvo, které by chtělo bránit a hrát na brejky, spíše to vyplynulo z toho, že Švédi prohrávali a tlačili se dopředu. Měli několik ztrát, po kterých jsme šli do protiútoků, samostatné nájezdy jsme ale bohužel neproměnili. Nakonec jsme je tak dali až v nájezdech.

Jak jste byl spokojený s hrou v přesilovkách? Když započítáme i neuznaný gól z první třetiny, tak jste v nich dvakrát skórovali.
Minule nám přesilovky nešly, tak jsme v nich něco změnili a dali jsme gól, který nám hrozně pomohl. Dostal nás do zápasu a Švédy pod tlak. Hra se tím otočila.

Změnili jste také složení prvního útoku, do kterého se posunul Adam Jecho. A hned skóroval.
Chtěli jsme něco udělat, tak jsme prohodili křídla u Benyho (Adam Benák) a Sikyho (Petr Sikora). Myslím si, že obě lajny zahrály dobře.

Jak je důležité, že se právě hráči prvních dvou formací prosadili?
Je to důležité pro jejich sebevědomí. Jsou to kluci, kteří jsou zvyklí dávat góly, a když je nedávají, tak jejich výkon není takový. Doufáme, že jim to pomůže a nastartuje je to k ještě lepším výkonům.

Klíčové zákroky předvedl brankář Jakub Milota, který chytil 26 střel a dva nájezdy.
V prvním zápase se Švýcary nás držel, s Kanadou dostal smolné góly, dneska nás znovu držel. Spoléháme na něj a doufáme, že tak bude pokračovat.

V nájezdech se trefili Petr Sikora, Adam Titlbach i Adam Benák. Podle čeho jste je vybrali?
Během tréninkového kempu v Chomutově jsme na závěr každého tréninku jezdili soutěž v nájezdech, takže jsme věděli, komu se dařily, a podle toho jsme vybrali.

V pondělí uzavřete skupinu duelem s Kazachstánem, který sice zatím nebodoval, proti Švýcarsku i Švédsku ale vedl. Předpokládám, že neočekáváte jednoduchý zápas, že?
Neočekáváme. Viděli jsme, že se jejich zápasy zlomily až v závěru. Dnes jsme měli těžký zápas, Kazaši měli volno, takže to určitě nebude jednoduché.

TÉMATA: U18