U18: Češi ovládli duel se Švédy po nájezdech

Čeští reprezentanti ve třetím zápase MS do 18 let porazili 3:2 po nájezdech Švédsko. V utkání, které napoví dvojice pro čtvrtfinále, se Češi díky gólům Petra Sikory a Adama Jecha dostali do dvoubrankového vedení. Švédové ale vyrovnali a vynutili si prodloužení. O bonusovém bodu rozhodly až samostatné nájezdy, v nichž skórovali všichni tři Češi. Rozhodující nájezd dal Adam Titlbach.

První třetina předposledního skupinového klání gól nepřinesla. Úvodní minuty patřily spíše Švédům, kteří se rychle dostávali přes střední pásmo. Čechy držel brankář Jakub Milota, jenž v brankovišti začal i ve třetím zápase. V největší šanci úvodu utkání zastavil ve třetí minutě volného Berglunda, v polovině periody si poradil i s Freijem, jenž se vyhnul obránci a střílel sám před brankou.

Čeští mladíci zakončovali hlavně z individuálních akcí, švédský gólman Harenstam čelil pokusům Poletína, Kose nebo Daníčka. Reprezentace postupně hru vyrovnala a ve 13. minutě si vynutila přesilovou hru. V ní v čase 12:56 dopravil puk do sítě na hranici brankoviště dorážející Tomáš Poletín, videozáznam však ukázal, že kotouč do brány přikopl.

Konec první a začátek druhé dvacetiminutovky zastihl v lepším rozpoložení znovu severské reprezentanty. Svěřenci trenéra Čermáka ale tlak přečkali a začali přebírat iniciativu. Střely Benáka a Hese ještě Harenstam zlikvidoval, v přesilovce po faulu na Daníčka už ale kapituloval. První minuta početní výhody se přitom Čechům příliš nedařila, možná i proto si Petr Sikora v čase 25:58 povyjel od levého mantinelu a přesnou střelou zakončil pod víko švédské branky.

Šance na obou stranách se pak střídaly, Milota ve 30. minutě vytáhl parádní zákrok lapačkou proti Sahlinu Walleniusovi. Švédové měli i ve druhé třetině více střel, Češi jim ale znovu udělili lekci z efektivity - Adam Titlbach využil ve 33. minutě chyby soupeře při rozehrávce a posunul puk na Adama Jecha, který z levého křídla zamířil přesně mimo dosah Harenstama.

I přes nepříznivý stav pokračovali loňští vicemistři v aktivní hře. Stopku jim v několika případech vystavil až Milota, který si ve 39. minutě poradil s nebezpečnou střelou Zetterberga. O minutu později - a 28 vteřin před sirénou - ovšem inkasoval. Češi ani po několika pokusech nedokázali dostat puk z obranného pásma a Valter Lindberg s u pravé tyče zakončujícím Victorem Eklundem tak v závěru druhé třetiny snížili na 1:2.

Čechy ale kontaktní gól nezaskočil a ve třetí třetině mohli soupeři několikrát odskočit. Do šancí se dostávali díky brejkům - ve 45. minutě v něm mezi betony neúspěšně mířil Titlbach, dvě minuty nato pak trestné střílení po faulu na unikajícího Currana neproměnil Adam Benák. V polovině periody švédské obraně opět ujel Titlbach, branku nicméně minul. A tak odpověděli Švédi, kteří v 54. minutě v přesilovce díky Linusi Erikssonovi vyrovnali.

Základní hrací doba ani prodloužení rozuzlení nepřinesly, byť v nastavení měl dvě dobré příležitosti Adam Benák. Nájezdy ale Češi ovládli - skórovali všichni tři Češi, rozhodující nájezd zaznamenal Adam Titlbach. Česko se tak díky dvěma bodům posunulo na druhé místo tabulky za Kanadu. V posledním utkání skupiny B vyzve v pondělí odpoledne Kazachstán.

Švédsko – Česko 2:3 sn. (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Eklund (Lindberg, Eriksson), 54. Eriksson (Zetterberg) - 26. Sikora (Curran), 33. Jecho (Titlbach), rozh. náj. Titlbach.

Švédsko: Härenstam (Liv) - Sahlin Wallenius (A), Eliasson, Freij, Öhrqvist, Annborn, Gustafsson, Wernquist - Zetterberg, Pettersson (A), Fernström - Eklund, Eriksson (C), Lindberg - Nordlund, Berglund, Hesselvall - Toresson, Orrsten, Sterner - Wozniak.

Česko: Milota (Vystrčil) - Fibigr (A), Zielinski, Galvas, Mrtka, Hlinský (A), Král, Švec - Jecho, Benák, Titlbach - Kubiesa, Sikora (A), Kos - Drančák, Curran, Daníček - Poletín, Heš, Vaculík - Lisler.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Kanada2200012.36
2.Česko311016:85
3.Švédsko3101112:104
4.Švýcarsko210015:53
5.Kazachstán200023:120

TÉMATA: U18