Semináře v Kuřimi se zúčastnilo 57 trenérů. McLaughlin ocenil českou práci s hráči

V sobotu 27. dubna se na zimním stadionu v Kuřimi konal trenérský seminář k edukaci dlouhodobého rozvoje hráčů a na - pro mládež specifickou - hru tělem. Celá akce byla pod vedením zkušeného trenéra a bývalého vedoucího rozvoje mladých hráčů pro USA Hockey Kevinem McLaughlinem.

Celý seminář byl rozdělen do tří fází. První se věnovala teoretickému rozvoji hráčů, kdy Kevin McLaughlin předstoupil před všechny trenéry, kterých bylo dohromady 57, čímž se naplnila kapacita, a přednášel o jeho osvědčených klíčích k úspěchu. Důraz kladl například na to, že hráč na tréninku musí být stále aktivní a zlepšovat svoje dovednosti. Dále bylo k vidění mnoho statistik, které lépe reflektovaly vývoj chlapců i dívek.

Druhá fáze se konala v nedaleké sportovní hale, kde probíhala ukázka suché části přípravy. Na ní je podle McLaughlina důležité dbát na spolupráci mezi hráči a zlepšení fyzické síly, jež by se projevila následně na herním stylu.  McLaughlin připomněl, že je potřeba stavět tréninky pro děti tak, aby byl zábavný, ale aby zároveň vedl ke zlepšení dovedností.

Poslední fáze se konala opět na zimním stadionu, kde se teorie přeměnila v praxi. Trénink byl uspořádaný pro útočníky, obránce i brankáře, aby si z tréninku každý odnesl další zkušenosti, které jsou potřeba.

článek pokračuje pod fotkou


Líbí se mi, jak celé Česko žije hokejem, říká McLaughlin

Jak byste se představil?
"Jmenuji se Kevin McLaughlin, jsem ze Spojených států a pracoval jsem v Americké hokejové federaci přes 25 let."

Jaké si myslíte, že jsou hlavní rozdíly ve výchově mladých hráčů tady v České republice a ve Spojených státech?
"Rozvoj mladých hráčů u vás je na velice dobré a pokročilé úrovni. Práce mimo led je taky velice dobrá. Nesmím opomenout ani práci jednotlivců na puku. Máte mnoho profesionálních trenérů a spoustu dobrých hráčů."

Co Vám přijde nejzajímavější na českém hokeji?
"Vášeň pro hru, kterou mají nejen hráči, ale i trenéři. Celkově i to, jak celá země hokej podporuje a hokej miluje. Vím, že se všichni těšíte na blížící se domácí mistrovství světa. Miluju entuziasmus pro hokej."

Cestujete po Evropě a předáváte trenérům své znalosti o vývoji hráčů. Co chcete, aby si trenéři s těchto seminářů odnesli?
"Hlavní věc je ta, že si musíme stále připomínat, že pracujeme s dětmi a mladistvými. Musíme být trpěliví s jejich vývojem. Musíme se ujistit, že je to zábava. A motivovat je, že když sport mají rádi, tak je dobré se k němu vrátit a být ještě lepší. Pokud to dokážeme udělat a zaměřit se na atraktivní způsoby tréninku, může to společně s jejich nabytou sebejistotou a naší pomocnou rukou hodně přispět."

Je nějaký aspekt, ve kterém Česká republika vyniká?
"Myslím si, že práce mimo led je na výjimečné úrovni, stejně tak brankářské tréninky. Také fakt, že máte spoustu malých dětí, kteří chtějí hrát i v malých městech. Máte velkou tradici a historii. Jak jsem zmínil, práce mimo led, práce s jednotlivci a profesionální trenéři, kteří trénují podle předpisů. To je ten hlavní rozdíl mezi vámi a zbytkem světa."