Nejmladší výběr Češek bral na Evropském poháru stříbro. V turnaji padly jen jednou

Projekt Future Olympians, který připravuje mladé nadějné Češky pro dospělý hokej v ženském kolektivu, byl zakončen stříbrnou tečkou. Mladé Češky, jejichž vývoj a progres je systematicky směřován k ZOH 2030, postupně porazily Francouzky, Polky a následnou remízou s Německem si zajistily účast ve finále. V něm však nestačily na Maďarsko.

Pohodlná výhra nad Francií s nulou vzadu 

Mladé lvice vstoupily do turnaje správnou nohou. Proti Francii totiž už po první třetině, v této kategorii hrané pouze 15 minut, vedly 2:0 díky dvěma trefám Dany Březinové. Češky navíc přečkaly a šikovně ubránily dvě početní nevýhody. 

Na další brankovou radost se následně čekalo až do samotného závěru druhého dějství. Mezi střelkyně se zapsala Amálie Karásková, jež přisoudila české U15 pohodlné třígólové vedení. 

Na závěrečné části šlo znát, že už se duel pouze dohrával. Lvicím se ale stejně podařilo přidat ještě jeden přesný zásah, a to na konci 37. minuty z hole Karolíny Kuželové. Vše navíc doprovodila Lili Chmelařová svým bezchybným výkonem, za který si vysloužila ocenění pro hráčku zápasu. 

Francie vs. Česko 0:4 (0:2, 0:1, 0:1) 
Branky a nahrávky: 4. Březinová (Hlávková), 10. Březinová (Šimčíková), 30. Karásková, 37. Kuželová (Šimčíková, Březinová).
Francie: Chevrierová (Ivaldyová) - Benedová, Rattová, Raigneauová, Tessierová Maniereová, Demessineová, Galibertová - Paulová Constantová, Moussierová, Boudinová - Eitenschencková, Sadounová, De Gaulmynová - Denisová, Cuninová, Falcová - Gaillyová, Choiselová, Rousselová.
Česko: Chmelařová (Gabrielová) - Hrabalová, Bojdová, Martinková, Veselá, Plachá, Hlávková, Vlková - Karásková, Voldřichová, Mynaříková - Šimíková, Březinová, Šalé - Kuželová, Maxiánová, Šimčíková - Kohlmistrová, Hojáková.


Polské sousedky rozjetý vlak nezastavily 

Gólovou listinu druhého klání turnaje načala opět Dana Březinová, čímž své osobní statistiky posunula už na celkový počet čtyř bodů. Českou tahounku ještě v závěru třetiny doplnila Rozálie Šalé, a tak české barvy odcházely do kabin s pohodlným, ale ošemetným náskokem. 

Mladé lvice ale ani v prostřední části nepolevily a budiž tomu důkazem rychlý gól na 3:0, o který se postarala Emma Kohlmistrová. Svěřenky Jana Lucáka navíc v dalších dvou minutách navýšily své vedení dokonce na rozdíl pěti tref. Nejprve svůj projektil přesně umístila Amálie Karásková a o chvilku později přidala svůj druhý zásah Rozálie Šalé. 

V závěru klání pak svůj střelecký um znovu předvedla Dana Březinová, jež zaznamenala druhý po sobě jdoucí duel s dvěma brankami a stanovila tak na závěrečných 6:0. 

Česko vs. Polsko 6:0 (2:0, 3:0, 1:0) 
Branky a nahrávky: 12. Březinová (Hojáková), 15. Šalé, 21. Kohlmistrová (Březinová, Vlková), 22. Karásková (Mynaříková, Hlávková), 23. Šalé (Martinková), 37. Březinová (Kuželová, Šimíčková).
Česko: Gabrielová (Chmelařová) - Bojdová, Hrabalová, Veselá, Martinková, Hlávková, Plachá, Vlková - Mynaříková, Voldřichová, Karásková - Šalé, Březinová, Šimíková - Šimíčková, Maxiánová, Kuželová - Hojáková, Kohlmistrová. 
Polsko: Koszyková (Panolová, Plachtijová) - Wanczuková, Wróbelová, Zdeziechowská, Macioleková, Rojeková, Mitukiewiczová, Zakrzewská - Cybulská, Stepienová, Świateková - Gawandkaová, Sencerzová, Stankiewiczová - Kabeli-Szostakowská, Malinovská, Bojanówá.

Netradiční remíza s Německem poslala Češky do finále 

Tento duel nezačal pro mladé české naděje úplně typicky. Poprvé totiž okusily, jaké to je inkasovat, neboť v 8. minutě otevřela skóre Johana Gerberová. Lvice přispěchaly s odpovědí o necelých pět minut později, když přesně pálila Adela Mynaříková. Výběr Německa však do kabin stejně odcházel s jednobrankovým náskokem, protože se Hanně Weichenhainnové podařilo potrestat vyloučení Bojdové. 

České hokejistky do 15 let však hned na úvod druhé části dokázaly vyrovnat. Karásková našla skvěle připravenou Hlávkovou a té nezbývalo nic jiného než poslat kotouč do sítě soupeře. Zarputilé Němky ale přece jen dokázaly z minima vytěžit maximum, když jim vedení dvě minuty před koncem prostřední části vrátila Isabel Mannsová. 

Svěřenky Jana Lucáka nakonec s prázdnou neodcházely. V průběhu třetí třetiny totiž postupně zvyšovaly tlak, který nakonec vyústil v druhý gól Amálie Hlávkové. Výsledná remíza nakonec českým barvám stačila k tomu, aby si zahrály finále. 

Česko vs. Německo 3:3 (1:2, 1:1, 1:0) 
Branky a nahrávky: 12. Mynaříková (Plachá, Karásková), 18. Hlávková (Karásková), 40. Hlávková (Březinová, Šimíková) - 8. Gerberová (Heineová, Weichenhainová), 14. Weichenhainová (Seyerová), 28. Mannsová.
Česko: Chmelařová (Gabrielová) - Bojdová, Hrabalová, Šrámková, Veselá, Hlávková, Plachá, Vlková - Mynaříková, Voldřichová, Karásková - Šalé, Březinová, Šimíková - Šimíčková, Maxiánová, Kuželová - Hojáková, Kohlmistrová.
Německo: Lutzová (Buglová) - Heineová, Gmeinerová, Kleinová, Gerberová, Nagleová, Spagertová, Birkaová - Seyerová, Zielinskiová, Weichenhainová - Boicová, Mannsová, Poindlová - Wagnerová, Stephainskiová, Butuzovová - Hübelová, Pfalzová. 


Skvělé tažení zakončené stříbrnou medailí 

České hokejistky do 15 let si účast ve finálových zápasech zopakovaly po třetí za sebou a pokaždé střetly stejného soupeře – Maďarsko. A právě to šlo na konci osmé minuty do vedení, když špatné vyhození potrestala Petra Polónyiová. 

Poté však následovala dlouhá pasáž, ve které ani jeden z celků nedokázal vsítit klíčovou trefu. To se nakonec povedlo Maďarkám, které zásluhou šikovně provedeného samostatného úniku Réky Hiezlové šly v závěru druhé části do dvoubrankového vedení. 

Mladým Češkám bohužel nevyšel vstup do závěrečné části a hned v jejím úvodu zužitkovala zmatku na brankovišti Diána Magyarová – 3:0. Čtvrtý projektil za záda Gabrielové dovezla Petra Polónyiová necelých šest minut před koncem, když svůj únik zakončila přesnou bekhendovou kličkou. Samotný závěr duelu ještě nabídl dva góly. Nejprve přišla korekce skóre v podání Adély Mynaříkové, na které trefou do prázdné klece reagovala Helga Tamásová, jež stanovila finální podobu skóre. 

Češky tak z turnaje odchází se stříbrnou medailí. 

Maďarsko vs. Česko 5:1 (1:0, 1:0, 3:1) 
Branky a nahrávky: 8. Polónyiová (Hiezlová, Tamásová), 28. Hiezlová (Bereczká), 35. Magyarová (Sághyová, Bereczká), 39. Polónyiová (Hiezlová), 45. Tamásová - 44. Mynaříková (Šramková). 
Maďarsko: Majorosová (Takácsová) - Hajduová, Faragová, Simonová, Gyulová, Szabová, Schneiderová, Vassová - Bátyiová, Hiezlová, Bereczká - Kosztyová, Magyarová, Kerkovitsová - Tamásová, Sághyová, Polónyiová - Weilerová, Zsobráková.
Česko: Gabrielová (Chmelařová) - Bojdová, Hrabalová, Šramková, Veselá, Hlávková, Plachá - Mynaříková, Voldřichová, Karásková - Šalé, Březinová, Šimíková - Šimčíková, Maxiánová, Kuželová - Vlková, Hojáková, Kohlmistrová.


TÉMATA: future olympians