U18: Rychlý gól byl facka, říká Jecho. Podle trenéra rozhodlo zakončení

Osud druhého utkání české osmnáctky na MS určilo prvních osm minut. Kanada během nich dala čtyři góly, první hned pět vteřin po úvodním buly. „Nebyli jsme na to připravení. Největší rozdíl byl ale v zakončení,“ myslí si trenér týmu David Čermák. Ten v pozápasovém rozhovoru stejně jako hráči zmínil příliš častá vyloučení. „S takovým soupeřem nemůžeme hrát dvacet minut v oslabení,“ ví brankář Břetislav Vystrčil, který na začátku duelu vystřídal Jakuba Milotu.

Na první branku pět vteřin po začátku navázali Kanaďané za necelé dvě minuty, další dvě trefy přidali během 24 vteřin osmé minuty. "První dva góly padly po vyhraném buly, nebyli jsme na to připravení," odpovídá trenér David Čermák. "Byla to facka, ale nemělo nás to rozhodit tak, že pak dostaneme další tři góly. Měli bychom to hodit za hlavu a hrát dál," komentuje útočník Adam Jecho úvod utkání, které Češi nakonec prohráli 0:6.

Osmnáctiletý forvard v Kanadě v letošní sezóně hrál, a s řadou protihráčů se tak pravidelně potkával. "Mělo to pro mě speciální náboj, měl jsem motivaci. Mrzí mě, že to tak dopadlo," říká a zmiňuje, že se musí zlepšit v proměňování gólových příležitostí: "Že neproměňujeme šance v přesilovkách a při hře 5 na 5, jde hodně za mnou."

O nedostatečné koncovce mluvil také trenér Čermák. "Největší rozdíl mezi námi a Kanaďany byl v zakončení. To je náš dlouhodobý problém, teď se to jen potvrdilo," vysvětluje kouč, který kvitoval hru svých svěřenců v oslabení, velký počet faulů se mu ale samozřejmě nelíbil. "Řešili jsme to už po první třetině, kluky jsme na to upozorňovali i před zápasem."

Nedisciplinovanost jako jeden z problémů zmiňuje rovněž brankář Břetislav Vystrčil, který po čtvrtém gólu nahradil v brance Jakuba Milotu. "S takovým soupeřem nemůžeme hrát dvacet minut v oslabení. Chtěli jsme na ně vlétnout, což se nám nepodařilo. Hodně jsme faulovali a potrestali nás," říká gólman, který až do 48. minuty držel nulu. "Na sebevědomí to určitě přidalo, ne jenom mně, ale celému týmu."

Nejlepším hráčem týmu v zápase byl vyhlášen obránce Tomáš Galvas, s časem přes 23 odehraných minut nejvytěžovanější Čech. "Byl bych radši, kdybychom vyhráli, ale potěší, když někdo ocení moji práci. Snažím se hrát do ofenzivy i defenzivy, mám hodně prostoru, za což jsem rád," popisuje liberecký bek, který se na přelomu roku účastnil i MS do 20 let. "Reprezentační akce jsou podobné, takže žádný rozdíl moc nevidím," komentuje.

Téměř dva metry vysoký útočník Jecho, který byl proti Kanadě se čtyřmi střelami nejpilnějším Čechem, je zase jedním ze dvou hráčů se zkušeností z loňského MS do 18 let. "Každý turnaj byl něčím specifický. Myslím si, že tady máme super partu kluků, a hlavně to dokážeme ukázat na ledě," povzbuzuje s dovětkem, že se změnila i jeho role. "Minule jsem moc nehrál, tady hraju hodně. Do dalšího zápasu se připravíme tak, abychom do něj vstoupili úplně jinak," uzavírá.

TÉMATA: U18