U18: Češi kvůli špatnému startu prohráli s Kanadou

Česká reprezentace do 18 let nestačila ve druhém utkání mistrovství světa na Kanadu. Ta skórovala po pěti vteřinách od úvodního buly a do osmé minuty dala další tři branky. Češi se ani přes řadu šancí neprosadili a v zápase s favoritem skupiny prohráli 0:6. Další utkání odehrají v neděli proti Švédsku.

Vstup do druhého zápasu šampionátu se Čechům nepovedl. Chybu v rozehrávce po úvodním vhazování potrestal v čase 0:05 přesnou střelou mimo dosah brankáře Miloty kanadský útočník Malcolm Spence. Stejný hráč šel za jedenáct vteřin na trestnou lavici, místo české odpovědi ale přišel další, opět trochu smolný gól - nahrávku Tije Iginly si do sítě srazil vracející se Adam Titlbach. Trenéři požádali o přezkoumání branky kvůli ofsajdu, rozhodčí ale verdikt potvrdili.

Následné oslabení svěřenci trenéra Čermáka ubránili, další početní výhodu po faulu Heše v sedmé minutě už však soupeř proměnil. Rychlou kombinaci po nahrávce kanadského talenta McKenny zakončil druhým gólem Tij Iginla. Za necelou půl minutu pak zvýšil skóre Carson Wetsch, po jehož gólu Milotu v brance vystřídal Břetislav Vystrčil.

V polovině první třetiny dostali Češi téměř dvouminutovou přesilovku 5 na 3, Kanaďané ovšem střely Fibigra a Jecha zblokovali. Po konci prvního trestu navíc přímo z trestné lavice vyrazil do úniku Schaefer, jehož zpacifikoval Vystrčil. Ten pak se spoluhráči skvěle ubránil pětiminutové oslabení po faulu Daníčka, kterého rozhodčí za zásah do hlavy a krku poslal předčasně do sprch.


Po konci úvodní dvacetiminutovky se před kanadskou branku strhla potyčka, v níž český centr Sikora bodnul hokejkou do zad soupeře. Rozhodčí ho za to vyloučili do konce utkání a Češi znovu strávili několik minut ve čtyřech. Situaci zvládli a v dalších minutách mohli snížit v přečíslení zakončující Benák nebo v přesilovce Jecho, který se kličkou zbavil obránce, ale sám proti brankáři minul.

Poté musel několikrát předvést svoje umění znovu Vystrčil, na začátku třetí třetiny mu pomohla tyč. I on ale nakonec inkasoval, když ve 48. minutě využil zmatků v české obraně Spence a druhým gólem v utkání zvýšil na 5:0. Čeští mladíci nebyli daleko od alespoň čestné branky, krátkou dvojnásobnou početní výhodu ani navazující pětiminutovou přesilovku ale nevyužili. V závěru ještě na konečných 6:0 upravil Gavin McKenna.

Národní tým má teď jeden den pauzu, v akci se znovu představí v neděli odpoledne proti Švédsku.

Kanada vs. Česko 6:0 (4:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Spence, 2. Iginla (Elick), 8. Iginla (McKenna, Martone), 8. Wetsch (Beaudoin, Aitcheson), 48. Spence (McKenna, Martone), 60. McKenna (Martone, Spence)

Kanada: George (Leenders) - Schaefer, Elick, Marrelli, Mews, Aitcheson, Brunicke, Gill - McKenna, McQueen, Martone (C) - Iginla, Luchanko, Vanacker - Greentree, Josephson, Massé - Spence (A), Beaudoin, Wetsch (A) - Ritchie

Česko: Milota (8. Vystrčil) - Fibigr (A), Zielinski, Mrtka, Galvas, Král, Hlinský (C), Švec - Titlbach, Benák, Kos - Jecho, Sikora (A), Kubiesa - Daníček, Curran, Drančák - Vaculík, Heš, Poletín - Lisler.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Kanada2200012:36
2.Česko210013:63
3.Švýcarsko210015:53
4.Švédsko100013:60
5.Kazachstán100012:50

TÉMATA: U18