K české hokejové reprezentaci se na přípravném kempu na Slovensku připojí i Jakub Vrána

Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík s generálním manažerem Petrem Nedvědem oznámili ještě jedno doplnění soupisky národního týmu před přípravným kempem na Slovensku. Už v úterý se do přípravy českého týmu na domácí MS zapojí útočník zámořského týmu Springfield Thunderbirds Jakub Vrána.

Bronzový medailista z MS 2022 a účastník tří světových šampionátů by měl stihnout už první trénink v Bratislavě. "Během kempu v Českých Budějovicích jsme se společně s trenéry shodli, že si Kuba Vrána zaslouží šanci porvat se o místo v sestavě na mistrovství světa. Chtěli jsme, aby se zapojil co nejdříve do přípravy, a tak jsem v průběhu týdne zjišťoval, kdy reálně může přicestovat. Poslední utkání v AHL odehrál v sobotu večer. Poté jsme spolu mluvili a i on projevil velký zájem dorazit co nejdříve a zabojovat o místo v sestavě. Naštěstí i klub mu umožnil, aby mohl absolvovat výstupní a zdravotní testy hned po posledním zápase a díky tomu se stihne k našemu mužstvu připojit už v úterý," řekl generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd a potvrdil, že Jakub Vrána přistál v pondělí odpoledne na letišti v české metropoli. 

Osmadvacetiletý rodák z Prahy zahájil sezonu v NHL, když v dresu St. Louis Blues odehrál 21 zápasů s bilancí 2+4. Od prosince 2023 pak působil zejména na farmě v AHL, kde za tým Springfield Thunderbirds ve 42 zápasech nasbíral 36 bodů za 16 gólů a 20 asistencí. "Kuba má za sebou sezonu, během které se neudržel v hlavním týmu NHL. Na farmě se mu ale začalo herně dařit a byl i produktivní. I přesto, že většinu sezony strávil v AHL, mu chceme dát šanci v našem přípravném kempu. Chceme ho vidět v akci už během dvou zápasů na Slovensku," dodal hlavní trenér národního týmu Radim Rulík.

"Kuba si zaslouží šanci. Chceme mu ji dát."

Vítěz Stanley Cupu z roku 2018 odehrál v reprezentačním dresu zatím 29 zápasů s bilancí 9+3 a tento týden bude moct své statistiky rozšířit. "Jsem rád, že mi trenérský štáb dal tuto šanci poprat se o nominaci na světový šampionát. I z toho důvodu jsem se snažil urychlit všechny procesy po konci klubové sezony, abych se k národnímu týmu mohl připojit už tento týden. Jsou přede mnou dvě utkání na Slovensku a když se ukážu v dobrém světle, věřím, že dostanu šanci i příští týden v dalších třech zápasech v Brně. Teď už je jenom na mě ukázat, že na to pořád mám, abych reprezentoval Česko na mistrovsví světa," říká Jakub Vrána.

Národní tým se sejde v úterý 23. dubna ve slovenské metropoli, kde zahájí čtvrtou část přípravného kempu na MS 2024. První přátelský duel na Slovensku mají čeští hokejisté na programu v pátek 26. dubna od 16:30 v Trenčíně, odveta je pak na programu další den od 14:00 na zimním stadionu Ondreja Nepelu v Bratislavě. Trenérovi Rulíkovi se budou na slovenském přípravném kempu hlásit 3 brankáři, 10 obránců a 18 útočníků.

Nominace na čtvrtý tréninkový kemp národního týmu v rámci přípravy na MS 2024:

Brankáři: Lukáš Klimeš (HC VÍTKOVICE RIDERA), Dominik Frodl (HC Energie Karlovy Vary), Jakub Málek (Ilves Tampere)

Obránci: Filip Pyrochta (BK Mladá Boleslav), Petr Zámorský (HC ŠKODA PLZEŇ), Libor Zábranský (Porin Ässät, FIN), Andrej Šustr (Kölner Haie, GER), Jan Ščotka (HC KOMETA BRNO), Dominik Mašín (Ilves Tampere, FIN), Jakub Galvas (Malmö Redhawks, SWE), Jakub Krejčík, Michal Kempný (oba HC Sparta Praha), David Špaček (Iowa Wild, AHL).

Útočníci: Roman Červenka (SC Rapperswil-Jona Lakers, SUI), Ondřej Beránek (HC Energie Karlovy Vary), Tomáš Filippi, Jakub Rychlovský (oba BÍLÍ TYGŘI LIBEREC), Michael Špaček (HC Ambrì-Piotta, SUI), David Tomášek (Färjestad BK, SWE), Petr Kodýtek (Ilves Tampere, FIN), Jakub Flek (HC KOMETA BRNO), Jáchym Kondelík (Motor České Budějovice), Radan Lenc (HV 71, SWE), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Mikkelin Jukurit, FIN), Matěj Stránský (HC Davos, SUI), Filip Chlapík, Pavel Kousal (oba HC Sparta Praha), Matyáš Kantner (KalPa, FIN), Ondřej Kaše (HC Litvínov), Jakub Vrána (Springfield Thunderbirds, AHL). 

Realizační tým pro přípravný kemp na Slovensku:

Generální manažer: Nedvěd Petr

Manažer: Hnilička Milan

Hlavní trenér: Rulík Radim

Asistent trenéra: Židlický Marek

Asistent trenéra: Kalous Jiří

Asistent trenéra: Plekanec Tomáš

Trenér brankářů: Pavelec Ondřej

Videotrenér: Zelenka Jakub

Videotechnik: Havel Denis

Fyzioterapeut: Sakaláš Radovan

Kondiční trenér: Hamršmíd Michal

Doktor: Budoš Miroslav

Kustod: Šmíd Zdeněk

Kustod: Šulan Petr

Kustod: Havel Adam

Kustod: Kopecký Oldřich

Média manažer: Kalát Ondřej (kontaktní email:kalat@czehockey.cz, telefon: 601 589 161) 

Rozpis dvojutkání Slovensko vs Česko:

Pátek 26. dubna 2024

16:30 Slovensko vs Česko (Trenčín) 

Sobota 27. dubna 2024

14:00 Slovensko vs Česko (Bratislava)

TÉMATA: A-tým a-tým