U18: Na MS chceme vyhrát, hlásí trenér Čermák. Týmu pomohl měsíc kempů

Davida Čermáka, trenéra reprezentace do osmnácti let, čeká těžký úkol. Příští týden začne ve Finsku světový šampionát této věkové kategorie a lodivod týmu se nebrání ambicím. „Každý tam jede vyhrát. S tím tam jedeme také,“ hlásí pro ceskyhokej.cz.

Trenére, máte za sebou s týmem dlouhé období přípravných kempů. Jak probíhaly?

"První kempy byly zaměřené spíše na kondici. Chtěli jsme toho do kluků dostat co nejvíc. Nebyli jsme však ani zdaleka kompletní, kluci se pak do Česka sjížděli v průběhu všech kempů."

To je něco, s čím se počítá. I přes to - byla to komplikace?

"Každý trenér by chtěl mít hráče co nejdéle pohromadě, ale tak to je. Je play off, mají to takto všechny týmy. Musíme se s tím vypořádat."

Co bylo hlavní náplní kempů, které se konaly v Kravařích a Chomutově?

"Kondice byla podstatnou složkou přípravy, například před oběma zápasy s Lotyši jsme měli normální dopolední trénink. Bylo to tak i před zápasy se Slováky."

Na zápasy směřuje další otázka. S Lotyši jste prohráli po nájezdech 2:3 a pak zapsali těsnou výhru 2:1. Jaké to byly duely?

"Lotyši byli velmi disciplinovaní a dobře bruslili a bránili. I když jsme měli tlak, spoustu toho zblokovali a nepouštěli nás před bránu. Byly to dva vyrovnané zápasy."

foto + úvodní foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Se Slováky jste zapsali triumf 3:0 a výhru po nájezdech 4:3.

"Se Slovenskem jsme byli v prvním zápase určitě lepší, měli jsme více času na puku, hodně šancí, ale nedokázali jsme je proměnit. Ve druhém utkání šel soupeř nahoru, byl to vyrovnaný zápas. Prohrávali jsme, dvakrát jsme dokázali srovnat - a nakonec vyhrát v prodloužení. To týmu také pomůže."

Proč padla volba zrovna na tyto soupeře?

"Oba týmy se nám ozvaly, že by s námi chtěly hrát. Jsou to celky ze druhé skupiny MS, takže se s nimi v první fázi turnaje nepotkáme. Kývli jsme na to, byla to dobrá příprava a potřebná zápasová praxe."

Jak moc vypovídající pro vás přípravné duely byly?

"Týmy jsme se snažili střídat, což sice splnilo účel, ale také jsme kvůli tomu například neměli kompletní přesilovky, tomu se ještě budeme věnovat. A také zakončení, to nám dělalo největší problém."

Prozraďte, co rozhodlo o nominaci na šampionát?

"Nominaci jsme skládali zejména skrze výkonnost v přípravných kempech. Někteří kluci s námi objeli turnaje v sezoně, někteří zase odešli do Kanady, ale ty jsme sledovali pozorně přes video. Samozřejmě, že také hrálo roli, jak kluci zapadli do systému, jak se jim dařilo a jak se jim podařilo načasovat formu."

S čím do turnaje půjdete?

"Každý chce vyhrát, s tím jdeme do turnaje také. Nejdůležitější je pro nás momentálně první duel se Švýcary. Ti mají velmi silný ročník, všechny naše vzájemné zápasy v sezoně šly do prodloužení. Ve skupině máme tři velmi těžké soupeře. A potom Kazachstán, o kterém nevíme vůbec nic. V tomto směru je dobré, že s nimi hrajeme až čtvrté utkání."

TÉMATA: U18