Ženy: Výhra se Švýcarkami a Německo ve čtvrtfinále. Ukázaly, proč tu jsou, vědí Češky před klíčovým duelem

S oběma evropskými soupeři Češky ve skupině vyhrály a postupují tak ze třetího místa. Ve čtvrtfinále přitom narazí na nepříjemné Němky, které na šampionátu ještě neokusily hořkost porážky.

Poslední výzvou ve skupině A byly pro národní tým Švýcarky. Dlouho se hrálo vyrovnaně, ale na konci druhé periody začaly lvice gólově úřadovat. "Pokračovaly jsme v agresivitě a využívaly rychlosti. Dobruslovaly jsme odražené puky a cpaly jsme se do branky. Byl to od nás silný výkon. Začaly jsme hrát našim m a pokračovaly jsme v tom i dále. Byl to ale těžký zápas, Švýcarky jsou skvělé a jsme moc rády, že jsme to zvládly," říkala bezprostředně po utkání hlavní trenérka Carla MacLeodová.

'' Dokázaly jsme vyhrát hlavně zápasy proti Finsku a Švýcarsku. Cílíme na příčku nejlepšího týmu v Evropě!''

"Jsem spokojená s tím, že jsmedokázaly vyhrát hlavně ty zápasy proti Finsku a Švýcarsku, že jsme si dokázaly, že cílíme na příčku nejlepšího týmu v Evropě, takže já jsem pyšná na to, co jsme tady teď předvedly. Byl to super zápas," přidala se Daniela Pejšová.
Přitom start do utkání měly Češky famózní. Hned po 37 vteřinách hry se po přihrávce Vanišové prosadila kapitánka Aneta Tejralová."Jely jsme dva na jednu. Věděla jsem, že tam Tejroška jede se mnou, tak jsem jí to tam hodila a ona to dávala mezi nohy. Super start do zápasu," popisovala Tereza Vanišová.


Švýcarky však zásluhou Lary Stalderové vyrovnaly a až do konce druhé části držely nerozhodný stav. Nakonec rozhodující gól zapsala dojíždějící Tereza Vanišová po odrazu od brusle: "Řekla bych, že jsme ze začátku trošku bojovaly s koncovkou. Pak nám to tam ale napadalo. Říkaly jsme si, že musíme chodit častěji do brány, tak jsem to jednou zkusila a ono se to ke mně odrazilo a padlo to tam."

Následně přidala třetí zásah Natálie Mlýnková, a ještě v posledním dějství zapsala další dvě branky. S hattrickem se útočnice národního týmu stala nejlepší hráčkou na straně Česka. "Jsem ráda, že nám to tam padalo. Je úplně jedno, kdo ty góly dává, vyšlo to na mě, pak to zase vyjde na někoho jiného. To je úplně jedno. Jsem jen ráda, že jsme daly víc gólů než Švýcarky a odcházíme se třemi," přiznávala skromně.

O poslední trefu se přitom zasloužila ve vlastním oslabení necelé čtyři sekundy před vypršením základní hrací doby: "Dobře jsme vyhodily puk, na modré jsme vyhrály souboj a Vendy (Přibylová) mi to jen ťukla dopředu. Já jsem si pro to sjela a ujížděla sama, snažila jsem se jen dát puk do branky a s troškou štěstíčka to tam spadlo."


S bilancí dvou výher a dvou porážek končí Češky za dvěma severoamerickými celky na třetím místě skupiny A. "Každý zápas ve skupině A, i celkově na mistrovství světa, je náročný. Je skvělé vidět, že tu patříme. Budeme v tom i nadále pokračovat, jsem moc ráda za to, co jsme předvedly v prvních čtyřech zápasech, a těším se na další," neskrývala radost Carla MacLeodová.

Ve čtvrtfinále vyzve národní tým Němky, které propluly skupinovými zápasy bez jediné porážky. "Určitě to bude těžký zápas. Každý zápas na mistrovství světa je těžký. Jsou silné na puku, ale když budeme hrát svoji hru a budeme rychle bruslit a hrát silově, určitě máme šanci vyhrát," myslí si obránkyně Tereza Radová.

"Proti Němkám už jsme sehrály hodně zápasů během Euro Hockey Tour, takže víme, co očekávat," ví Daniela Pejšová, k niž se přidala i hlavní trenérka týmu: "Okradly o několik týmů, skvěle hrály obzvlášť se Švédskem. Není to dlouho, co jsme byly ve stejné skupině, Němky či Dánky známe. Ukázaly, proč tu jsou. Němky jsou ve čtvrtfinále, protože hrály skvěle. Těším se až spolu budeme hrát, bude to další těžký zápas."


Rozpis čtvrtfinále:

čtvrtek 11. dubna:
16:00 Finsko - Švýcarsko 
19:30 Česko - Německo
23:00 Kanada - Švédsko 
pátek 12. dubna:
02:30 USA - Japonsko

TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy)