ELD: Zlatá placka bude naše, burcuje boleslavský dorostenec Matějka

Ať už to bylo pouhou náhodou, nebo ne, semifinálová série dorostenců Karlových Varů s Mladou Boleslaví nabídla velmi kuriózní obrázek: Všechny zápasy v ní vyhrál hostující celek! To znamená, že Bruslaři vyřadili vítěze dlouhodobé části a můžou se těšit na finále proti Pardubicím.

"Všichni jsme šťastní. Bojovali jsme jako celý tým a po té dřině jsme to zaslouženě vyhráli," raduje se Filip Matějka po postupu ze semifinále, které mělo hodně hektický průběh. "Na začátku jsme vedli 2:0 a potom přišly dvě prohry. Ale nezhroutili jsme se z toho," vybavuje si mladoboleslavský útočník situaci, kdy jeho tým nedokázal na domácí půdě proměnit ani jeden z postupových mečbolů.

Energii se totiž povedlo navlas to samé co Bruslařům - vyloupit led soupeře. "My jsme to nějak neřešili. Prostě jsme do pátého zápasu šli, jako kdyby proti nám stál normální tým," odmítá Matějka, že by byly Vary v psychické výhodě. "Věděli jsme, že vyhrajeme a urveme to," doplňuje.

Tři z pěti utkání série skončily výsledkem 5:2, jedno 2:0 a to poslední 3:2. Všechna ale spojovala stoprocentní úspěšnost mužstva, které hrálo venku. To je napříč všemi soutěžemi velmi raritní událost, kterou si ale nikdo z aktérů semifinále nedokázal moc vysvětlit. "Abych se přiznal, nevím, čím to bylo. Opravdu na to nedokážu odpovědět," usmívá se Matějka, jenž v posledním utkání přispěl dvěma asistencemi.


Radost středočeských mladíků navíc znásobil fakt, že ze hry vyřadili nejspíše největšího favorita na mistrovský titul. Karlovy Vary ovládly dlouhodobou část, navíc na začátku sezony vyhrály v součtu přípravy a soutěže neuvěřitelných 23 zápasů v řadě. Boleslav nicméně patřila mezi vlčáky, kteří mají rovněž nejvyšší ambice.

"Jak říkám, my bojujeme jako tým, máme super partu a necháme tam vždycky všechno. Proto to vždycky urveme," hledá její forvard recept k úspěchu. Teď ale čeká Bruslaře další tvrdý oříšek: Ve finále vyzvou Pardubice, které postoupily už ve třech zápasech přes Třinec a budí tak respekt. "Zatím nevíme, jak to bude vypadat. Myslím si ale, že znovu vyhrajeme, protože jsme tady prostě nejlepší," culí se Matějka.

Aby toho nebylo málo, vzájemné bitvy obou finalistů skončily v nadstavbě také vždy výhrou hostů. Mladá Boleslav nejprve uspěla v Pardubicích těsným výsledkem 4:3, aby však následně doma padla 1:3. Bude tedy zajímavé sledovat, zda se i tento trend přenese do vyřazovacích bojů.

"Poslední zápas s Pardubicemi jsme sice prohráli, ale ten další určitě vyhrajeme," burcuje Filip Matějka směrem k nedělnímu startu série. Ten značí, že Dynamo bude mít výhodu spočívající v delším odpočinku - dokonce o tři dny, což při nahuštěném programu soupeře může hrát svou roli. "Určitě to bude náročné. V pátek jsme měli volno a v sobotu se do toho zase pustíme. Věřím ale týmu, že jsme fyzicky dobře připravení."


Finálová série už se hraje na čtyři vítězné duely. "Je na trenérovi, co nám k tomu řekne. My se pak jenom budeme snažit, jak budeme moct," komentuje Matějka formát kopírující mužskou extraligu. První dva zápasy hostí v neděli 7. a pondělí 8. dubna Pardubice, odvety se pak odehrají ve čtvrtek 11. a pátek 12. dubna v Mladé Boleslavi.

Filip Matějka věří, že se jeho celek bude moci opřít o velkou podporu fanoušků. "Určitě budeme mít super fanklub. Rád bych pozval všechny z Boleslavi, aby nás přišli podpořit," vzkazuje s tím, že on včetně dalších spoluhráčů ročníku 2008 má velkou motivaci zopakovat loňský úspěch z deváté třídy, která došla až na vrchol. "Jistě, jistě. Vyhrajeme to a zlatá placka bude znovu naše," slibuje Matějka.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

TÉMATA: ELD