20.02.2011 | Miroslav Přerost

Zpráva trenérů z první akce reprezentace U19

První akcí týmu, který je sestavován s ohledem na následující juniorský světový šampionát, byl turnaj v německém Mannheimu. Ve čtyřech utkáních se představilo celkem čtyřiadvacet hráčů, především na základě doporučení kolegy Jiřího Juříka. Předkládáme stručné hodnocení všech výkonů.

Do mužstva bylo na základě zkušeností Jiřího Juříka (U18 v roce 2010) nominováno 24 hráčů, kteří v minulé sezóně z velké většiny reprezentovali ČR na MS U18. Po krátkých individuálních pohovorech jsme zjišťovali, jakým programem prošli během doby, kdy nebyli v reprezentačních výběrech. Konstatovali jsme, že kromě dvou hráčů (Holík – Zlín, extraliga dospělých; Čáp - Hradec Králové, 1.liga dospělých) prošli ostatní programem SCM na úrovni extraligy juniorů. Několik hráčů absolvovalo sporadické starty v soutěžích dospělých na různých úrovních.

V průběhu přípravy na turnaj jsme absolvovali  3 tréninkové jednotky, jelikož mnohé týmy ještě hrály ligovou soutěž. Bohužel však jen jednu v kompletním složení. Cílem bylo co nejjednodušeji hráčům vysvětlit herní koncepci a jednotlivé úkoly v herních situacích. Na popis těchto detailů jsme dvakrát využili videozáznamy pořízené během posledního MS do dvaceti let. Na ledě jsme se věnovali založení útoku z vlastního a středního pásma, na napadání v útočném pásmu a středním pásmu a na organizaci hry v obraně ve všech jednotlivých pásmech nebo kritických místech na kluzišti. Sjednotili jsme založení pro přesilovku a vedení přesilové hry v útočném pásmu a zorganizovali hru při vhazování.

Upozorňuji, že na toto vše jsme měli jeden 75 minutový trénink!!

V tréninku jsme kladli důraz na intenzitu a kvalitu prováděných činností a na disciplínu, jak herní tak osobní, během celého pobytu.

Zápasy turnaje:

Ve všech utkáních s výjimkou zápasu se Švýcarskem se hráči snažili o maximální nasazení. Hráči dodržovali taktickou disciplínu a pochytali velké množství střel v obranném pásmu. Převyšovali jsme soupeře v pohybu v útočném pásmu a v herní kreativitě především v zápase s Finskem. Hráči velmi dobře odehráli i většinu přesilových her. K větší efektivitě však chybí větší přesnost a rychlost přihrávek. Velké zlepšení v blokování střel a a zachytávání přihrávek

Nedostatky zůstávají v proměňování vytvořených příležitostí (GER, SUI) ze strany útočníků,slabá je i snaha vytvořit tlak do branky. U obránců nadále chybí obratnost v bruslení (často se dostávají zády do hry při rychlých změnách pohybu soupeřových útočníků), přetrvává zbavování se kotouče pod tlakem,ztráty kotoučů i mantinelu a slabá efektivita v získávání kotouče v obranném pásmu.

Je potřeba zvýšit kvalitu přípravy v individuálním tréninku hráčů a vytvořit tlak na větší intenzitu při tréninku nebo utkání.

Současný trend v juniorské kategorii: zakončit v časové tísni před brankou. Hráči se snaží ve všech prostorách hřiště bezpečně kontrolovat kotouč. Na mezinárodním poli neobstojí hráči, kteří nemají schopnost kontrolovat kotouč v malém prostoru, kteří nejsou schopni získat kotouč holí, kteří odpalují pod tlakem kotouče od sebe, kteří neumějí přijmout osobní souboj a vyvézt kotouč, kteří neumějí spolupracovat na malém prostoru se spoluhráčem a kteří nejsou schopni zakončit pod tlakem v časové tísni.