05.07.2022 |

Zástupce USA Hockey přednášel v ČR o hře tělem v žákovských kategoriích

Český hokej si velice váží toho, že do Chomutova a Kuřimi dorazil Kevin McLaughlin, dlouholetý funkcionář a trenér USA Hockey, který během dvou seminářů českým trenérům přednášel, jak správně aplikovat hru tělem v žákovských kategoriích.

Kevin McLaughlin přes dvacet let pracoval jako ředitel rozvoje pro USA Hockey, kde měl na starosti mládežnické programy. Pro české trenéry připravil dva semináře v Chomutově a v Kuřimi, kde hlavním tématem byla hra tělem v žákovských kategoriích. Pravidla v současnosti nejsou totiž moc uplatňována. Hranice mezi tím, co je možné, co už je faul, je tenká. Jak tedy postupovat, aby se i u nás hrálo do těla bezpečně bez zákeřností a se snahou hrát kotouč?

"Hra tělem je progresivní dovednost. Je důležité se ji učit a zdokonalovat se v ní. Jakmile je hráč své tělo na ledě dobře kontroluje, může se začít učit hru tělem," říká McLaughlin s tím, že v žákovských kategoriích se i ve Spojených státech amerických uplatňují pravidla z ženského hokeje. Stejná praxe bude uplatňována i v českém prostředí. Prioritou žáků by mělo být hrát puk, což potvrzují i slova metodika Českého hokeje Zdeňka Vojty. "Pokud hráč jde do souboje s holí nahoře bez snahy hrát kotouč, není to akceptovatelné," říká Vojta, který společně se svými kolegy připravuje materiály pro rozhodčí a hokejovou veřejnost s podrobným vysvětlením, co je a co není u žáků povoleno.

"Myslím, že bychom o tom měli přesvědčit celou společnost. Tedy i rodiče, trenéry a rozhodčí. Žákovský hokej musí být v první řadě bezpečný," doplňuje trenér mládeže Bílí Tygři Liberec Jiří Berman. Další informace o seminářích, které proběhly 30.6.2022 v Chomutově a 2.7.2022 v Kuřimi najdete ve videu níže:

Součástí semináře byly teoretická část a praktické ukázky na ledě i mimo led. Kompletní program byl uveden v pozvánce.