16.03.2022 |

Začínající para hokejisté i trenéři opět na rozvojovém kempu v Ostravě

Nejen úplní nováčci, ale i mírně pokročilí para hokejisté a také trenéři z Olomouce a Zlína se zúčastnili dalšího Mezinárodního para hokejového rozvojového kempu, který se opět konal v ostravské RT Torax Areně. Na ledě se potkalo několik generací i různě pokročilí hráči a na ledě to zase jiskřilo, i díky vedení reprezentačního kouče Jiřího Břízy.

Mezinárodní kempy se staly již tradiční součástí popularizace para hokeje u nás. Někteří hráči se na ně opakovaně vracejí, aby dál rozvíjeli své nabyté dovednosti, ale také aby se znovu potkali s ostatními hráči a trenéry. „Tento kemp asi nejvíce ovlivnil počet účastníků, bylo nás dvacet a díky té různorodé skupině to na ledě mělo neuvěřitelný náboj. Skvělí jsou naši nejmenší para hokejisté, ti vhánějí jiskru těm starším, kteří malé obdivují, s jakým nadšením se do toho pustili a vzájemně se tak motivují,“ popsal atmosféru na pátém kempu trenér Jiří Bříza. A radoval se také z jednoho nového nadějného hráče, který se ve sledgi sklouzl vůbec poprvé. Jednadvacetiletý student Martin Žižlavský hraje hokej se zdravými hráči a pravidelně nastupuje v zápasech tuzemské univerzitní ligy za Olomouc. Teď se ale rozhodl vyzkoušet i para hokej.

Martin přišel o nohu pod kolenem v roce 2017. Tehdy byl na školním výletě a zranil se při sjezdu na bobové dráze. Mladý sportovec se ale z těžkého úrazu oklepal se sobě vlastní celoživotní bojovností. A k překvapení lékařů se záhy postavil opět na brusle. Studuje Fakultu tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, hraje univerzitní hokejovou ligu, jezdí sajdkárkros, na běžkách. Teď se rozhodl vyzkoušet i para hokej. Nápad sednout si do sledge přitom vznikl náhodou. „Během jednoho z univerzitních zápasů jsem na ledě upadl, někdo to vyfotil a kluci v kabině se smáli, že to vypadá, že jedu na sáňkách. Tak jsem si je na tu fotku dokreslil a označil parahockey,“ komentuje s úsměvem Martin. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a na první možný kemp se Martin Žižlavský přihlásil, aby para hokej už bez nakreslených sáněk opravdu vyzkoušel.

Martina si na ledě pátého kempu všimli ihned. Rychle se na ledě zlepšoval a v podstatě okamžitě dostal od Jiřího Břízy pozvánku k tomu, aby se zúčastnil i reprezentačního kempu. „Když jsem si sedl na kempu do sledge poprvé, tak jsem vůbec nechápal, jak někdo může s těmi hokejkami jet, a ještě pracovat s pukem, ale rychle jsem to pochytil a hodně mě to bavilo,“ řekl ke své první zkušenosti s para hokejem Martin Žižlavský. „Věřím, že to byl pro něj pozitivní začátek. Bylo vidět na ledě, že hodně chce, projevil se jeho hokejový um, jakmile se naučil jezdit, tak okamžitě ty věci uměl prodat ve hře,“ ocenil rychlý pokrok Martina, trenér Jiří Bříza. Začínající para hokejista naopak ocenil i přístup trenérů k práci s nováčky na ledě. „Je to hodně o energii Jirky. Poznal jsem hned, že to je kvalitní trenér, který nám jen tak nevypráví o nějakých cvičeních, ale hned odůvodnil, proč se to tak má dělat a ne jinak,“ dodal Martin s tím, že se začlení zřejmě do tréninků para hokejové Olomouce a pak by se rád podíval i na trénink české para hokejové reprezentace.

Ať už chtějí začínající hráči para hokej jen vyzkoušet, dostat se na ligovou úroveň nebo mají velké sny a cíle v podobě reprezentačního dresu, Mezinárodní para hokejový kemp je ideálním startem pro všechny. „Vždy se snažíme pracovat nejen na ledě, ale na posledním kempu jsme měli také zhruba čtyři hodiny přednášek. Je to ale o tom, že se para hokejisté a hokejistky můžou ptát na vše okolo handicapu, co je zajímá. Tady získají první nadšení pro sport a hlavně i přátelství, která se drží i mimo ledovou plochu, to je obrovský benefit kempů,“ shrnul na závěr trenér Jiří Bříza.

Termín dalších Mezinárodních para hokejových kempů najdete už brzy společně s dalšími informacemi o para hokeji na stránkách parahockey.cz.