13.09.2021 |

Vznikla Asociace druholigových klubů ledního hokeje

Asociace druholigových klubů ledního hokeje (ADK LH) vznikla v srpnu 2021 s cílem podílet se na správě záležitostí týkajících se II. ligy ČR, spolupracovat na dalším rozvoji soutěže a zastupovat ji navenek v legislativní, finanční, sportovně-technické a mediální oblasti.

Ve spolupráci s Českým hokejem chce ADK LH předkládat návrhy herních modelů a technických norem II. ligy ČR, podílet se na vytváření licenčního řádu soutěže a podnikat kroky k její širší medializaci a získávání partnerů.

Členství v ADK LH, jehož podmínkou je účast ve II. lize ČR, je dobrovolné. V současné době je členy asociace 17 ze 24 účastníků druhé nejvyšší soutěže (HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Děčín, HC Dvůr Králové nad Labem, HC Klatovy, HC Kobra Praha, HC Kometa Brno, HC Kopřivnice, HC Letci Letňany, HC Stadion Cheb, HC Tábor, HC Wikov Hronov, HHK Velké Meziříčí, HK Nový Jičín, Mostečtí Lvi, SKHL Žďár nad Sázavou a TJ HC Řisuty). Sedm klubů (BK Havlíčkův Brod, BK Nová Paka, Draci Bílina, IHC Králové Písek, HK Opava, TJ HC Jablonec nad Nisou a VSHK Drtiči Hodonín) členy není, snahou ADK LH nicméně je, aby v budoucnosti sdružovala všechny účastníky soutěže.

II. liga ČR je třetí nejvyšší soutěží v České republice a jejím řídícím orgánem je ČSLH. Ze soutěže se postupuje do Chance ligy, nižším výkonnostním článkem jsou krajské soutěže, řízené krajskými výkonnými výbory ČSLH. V sezóně 2021/22 je účastníky II. ligy ČR 24 mužstev, územně rozdělených ve třech osmičlenných skupinách. V základních skupinách se střetnou šestikolově každé s každým s tím, že čtyři nejlepší celky skupiny čeká play off na čtyři vítězná utkání. Vítězové skupin se následně utkají dvoukolově každý s každým o právo zúčastnit se baráže o Chance ligu pro sezónu 2022/23. Mužstva umístěná ve skupinách na posledních místech se utkají dvoukolově každé s každým, přičemž dvě nejhorší sestoupí do krajských soutěží.

Galerie