23.06.2021 |

Výroční kongres IIHF v Rize schválil nová, sjednocená pravidla ledního hokeje

Výroční kongres Mezinárodní hokejové federace, který se uskutečnil při mistrovství světa v Rize, schválil nová Pravidla ledního hokeje IIHF, platná od sezóny 2021/22.

Cílem úprav, navržených skupinou odborníků z IIHF, evropských soutěží a NHL, bylo sjednotit pravidla v různých zemích a soutěžích a při zachování atraktivity hokeje podniknout kroky k ochraně zdraví a bezpečnosti hráčů. „Vzhledem k tomu, že hokej se neustále rozvíjí, upravují se jeho i pravidla, což občas vedlo k nejasnostem mezi hráči, rozhodčími a fanoušky,“ uvedl viceprezident IIHF Bob Nicholson. „Proto potřebujeme soubor, který bude jednotný pro všechny země a soutěže.“

Pro přípravu změn využila IIHF výluku mezinárodních turnajů způsobenou pandemií s tím, že platit budou od mistrovství světa žen a olympijských kvalifikací v srpnu 2021. Zásadní jsou zejména úpravy, které sjednocují rozhodování na úrovni IIHF a NHL. Struktura nových Pravidel ledního hokeje včetně řazení kapitol a jednotlivých článků je společná pro IIHF, NHL, KHL, národní soutěže a další turnaje, samostatné části jsou věnovány úpravám pro ženský a mládežnický hokej. „Sjednocení pravidel je krokem vpřed, protože umožní konzistentní rozhodování a usnadní integraci hráčů NHL při světových šampionátech a mezinárodních akcích,“ prohlásil Stéphane Quintal, senior viceprezident NHL, člen komise IIHF pro bezpečnost hráčů.

O úpravách Pravidel ledního hokeje IIHF informoval při posledním jednání výkonného výboru ČSLH předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler. „Celkem jde o několik desítek změn, z nichž za nejzásadnější považuji trojrozměrné posuzování postavení mimo hru, rozšíření možností pro využití trenérské výzvy, úpravy v posuzování nedovolených zákroků včetně šarvátek a omezení prostoru pro hru brankáře za brankou,“ uvedl Vladimír Šindler.

Modrá čára bude při vstupu do útočného pásma považována za trojrozměrnou, takže rozhodčí budou posuzovat i postavení brusle útočícího hráče nad čarou. Dosud byl podle tohoto pravidla posuzován ofsajd v NHL, KHL a ve švédské nejvyšší soutěži.

V závislosti na technickém vybavení bude možné využít trenérskou výzvu při ofsajdu, nedovoleném bránění brankáři nebo při nepřerušení hry po předchozím přestupku, rozhodčí bude moci gól uznat po přezkoumání videem, i pokud předtím přerušili hru, protože kotouč ztratili z dohledu.

Upraveny a sjednoceny byly tresty mimo jiné za vražení na hrazení, napadení, naražení zezadu, zásah do nohou, faul loktem, úder hlavou, zásah do hlavy, kopnutí, podkopnutí, faul kolenem, hákování, nedovolené bránění, podrážení, bodnutí koncem hole, krosček, vysokou hůl, stejně jako za bitku, napadání rozhodčích a nesportovní chování. „Cílem změn, zčásti inspirovaných úpravami platnými v NHL, je stanovit za jednotlivé druhy přestupků exaktní tresty,“ vysvětlil Vladimír Šindler. „Přiblíží se rovněž posuzování šarvátek, při akcích IIHF nicméně zůstane i nadále v platnosti nulová tolerance k bitkám, stejně jako přísné posuzování zákroků vedených na hlavu či krk.“

Podle modelu NHL bude za brankou nově vymezen lichoběžník, v němž je brankářům dovoleno hrát s kotoučem. Brankář, který by s pukem hrál mimo uvedený prostor, bude potrestán menším trestem.

„Komise rozhodčích teď pracuje české verzi pravidel, chystá metodický materiál pro jejich výklad a ke všem zásadním změnám připravuje videoklipy s vysvětlením tak, aby byly využitelné jak pro hráče, trenéry a rozhodčí, tak pro širokou hokejovou veřejnost,“ dodal Vladimír Šindler.

Tabulka shrnující změny pravidel ledního hokeje od sezóny 2021/22