14.04.2021 | Tisková zpráva

Výkonný výbor schválil novou podobu hodnocení a licencování Akademií ČH

Výkonný výbor ČSLH schválil pravidla pro hodnocení a licencování Akademií Českého hokeje. Pro projekty, jejichž cílem je vytvořit prostor pro objektivní, vyčíslitelné porovnání výsledků jejich práce a budoucí přidělování licencí, se bez zásadních výhrad nebo s dílčími připomínkami vyslovilo 15 ze 17 Akademií ČH.

Ranking Akademií ČH bude vycházet z konkrétních čísel, založených na jejich přínosu pro výchovu talentů a výsledky na mezinárodní scéně. Základem hodnocení jsou počty hráčů vychovaných v akademiích pro reprezentační výběry, vstupní drafty NHL a nejlepší domácí a zahraniční soutěže (ELH, NHL, AHL, KHL, SHL, Liiga, NLA). Podle ratingu, vypočítaného za pětileté období a zohledňujícího mimo jiné i délku působení hráče v klubu, budou Akademie ČH rozděleny do pěti kvalitativních kategorií.

Dosavadní status Akademií Českého hokeje bude nahrazen licencemi, přidělovanými na základě splnění požadavků v oblasti sportovní infrastruktury, kvality personálního obsazení, metodického zabezpečení, mezinárodního a studijního programu nebo výsledků kondičních testů. Status, který mají stávající akademie přiděleny, jim pro sezónu 2021/22 zůstává, systém licencí vstoupí v platnost před sezónou 2022/23.

Podrobné informace k návrhu hodnocení a licencování Akademií Českého hokeje >>

Projekt tzv. spádových oblastí, na který se názory v hokejovém prostředí různí, uložil výkonný výbor ČSLH rozpracovat na úrovni odborných komisí, pracovních skupin a další diskuse s kluby. Pokračovat budou i práce na úpravách tabulkového odstupného, zohledňujících podíl jednotlivých klubů na výchově hráče včetně zkušeností z dalších zemí jako například Švýcarska.

Podrobné informace k návrhu spádových oblastí >>

Záznam tiskové konference k projektům z oblasti mládežnického hokeje z 11.3.2021 najdete zde.