14.03.2021 | Tisková zpráva

Vyjádření komise rozhodčích

Komise rozhodčích se zabývala situacemi, při nichž byl v utkáních HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice a HC Kometa Brno – HC Vítkovice Ridera uplatněn systém brankového videorozhodčího. Ve všech případech potvrdila vyhodnocení situace jako správné.

V utkání HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice (13. 3. 2021) bylo posuzováno, zda gólu v prodloužení nebylo dosaženo rukou nebo kopnutím a na základě trenérské výzvy, zda mu nepředcházelo nedovolené bránění. Komise dospěla k závěru, že útočící hráč, který srazil rukou nekrytý kotouč na paži brankáře, byl do brankoviště natlačen protihráči, takže kontakt s brankářem nemůže být považován za nedovolené bránění. V brankovišti byl kotouč uveden do pohybu aktivitou bránících hráčů, z nichž jeden se ho předtím, než překročil brankovou čáru, dotkl jako poslední. Gól byl uznán v souladu s pravidly.

V utkání HC Kometa Brno – HC Vítkovice Ridera (13. 3. 2021) bylo na základě trenérské výzvy posuzováno, zda při gólu hostujícího mužstva nebránil útočící hráč brankáři v zákroku. Komise konstatovala, že hráč byl sice protihráčem přistrčen, ale svůj pohyb umocnil a do brankáře úmyslně zatlačil loktem, čímž ho posunul, takže nemohl zaujmout plnohodnotnou pozici. Vzhledem k tomu, že kontakt útočícího hráče byl vyhodnocen jako úmyslný, nebyl gól uznán. Platí, že pokud útočící hráč vyvolá s brankářem mimo brankoviště jakýkoli jiný kontakt než náhodný, gól nebude uznán.

V utkání HC Kometa Brno – HC Vítkovice Ridera (14. 3. 2021) byl na základě trenérské výzvy posuzován gól vstřelený domácím mužstvem. Komise dospěla k závěru, že útočící hráč při couvání v brankovišti odtáhl bruslí hůl brankáře, čímž byla výrazně omezena jeho možnost zasáhnout proti následné střele. Gól proto nemohl být uznán.