07.03.2012 | Luděk Bukač, KM ČSLH

Vyhodnocení kladů a záporů soutěží mladších a starších žáků

Ačkoliv ještě není konec sezóny, je čas na krátké hodnocení žákovských soutěží. Předem bych chtěl podotknout, že jakoukoliv soutěž, kdokoliv vymyslí, tak to vždy bude mít své klady a zápory. Nové soutěže, na nichž komise mládeže ČSLH více jak rok pracovala, vzbudily i negativní ohlasy. U nás se však a priori neguje vše, co je nové, nevyzkoušené. Soutěže je však nutné vyhodnotit, říct si, jestli to splnilo naše očekávání, či nikoliv. Základem všech soutěží však je, aby k nim všichni přistoupili jak mají, pak jsem přesvědčen, že budou mít stoupající tendenci.

Co novými soutěžemi sledujeme:

  • Potřebujeme dostat hokej zpět do periferie, rozšířit hráčskou základnu. V posledních letech nám masivními odchody do velkých klubů zmizelo z naší hokejové mapy mnoho klubů. Mnoho dobrovolných trenérů odchody hráčů ztratilo chuť do práce. Většina našich mistrů světa a olympijských vítězů však pochází z malých klubů. Do velkých klubů tito hráči přešli až v dorostu. Obecně platí, že čím více hráčů budeme mít, tím více vynikajících hráčů vychováme. Ať to byl Holík, Hlinka nebo Jágr, nikdo z nich neměl v žácích konkurenci čtyř kvalitních pětek. Tito hráči hráli ve svých týmech na dvě pětky. Nikdo se nepozastavoval nad tím, že vstřelili třeba šest branek za zápas.
  • Samozřejmě, že v dnešní době si každý rodič může vybrat, do jaké školy své dítě umístí. Žijeme v demokracii. Pro vývoj mladých hráčů však není dobré, aby každý rok hráli v jiném klubu. Pro desetileté hráče je naprosto nevhodné, aby nesmyslně každý den dojížděli i několik hodin na trénink. Hráči by měli v mládí získat vztah ke klubu, měl by je vést jeden trenér více let po sobě. Zároveň moc dobře vnímáme, že práce v klubech se musí zlepšit, rodiče právem požadují pro své děti kvalitu a zejména férový přístup. V Kanadě, jejíž systém soutěží mnoho rodičů považuje za kvalitní, může dítě v žákovském věku hrát pouze za klub, který je v distriktu, kde dítě bydlí.
  • V žákovských kategoriích musíme naše mladé hráče, vést, vychovávat, učit dovednosti, zapálit pro sport. Zejména do deseti let je to jen o dovednostech a hře na malém prostoru. Vím, že mnoho trenérů i rodičů by nejraději hrálo již ve třetí třídě na celé hřiště. Mladí hráči však potřebují úplně něco jiného, než aby byli takticky školeni hře na velkém hřišti, koučováni trenéry. Často jsem svědkem zápasů, kdy trenér na desetiletého hráče huláká ze střídačky, kde má dotyčný stát. Naši mladí hráči, stejně tak jako jejich slavní předchůdci z Litvínova, Kladna potřebují volnost, aby projevili svoji kreativitu. Musí být omezeni malým prostorem, aby udělali co nejvíce změn směru, byli co nejvíce na kotouči. Ne jinak rostou brazilští hráči kopané na malých hřištích pro futsal.
  • Rodičům i dětem chceme šetřit tolik vzácný čas. Regionální rozdělení se praktikuje na celém světě. Není to vůbec v rozporu s tím, aby si kluby domluvily přátelské zápasy, či turnaje mimo svůj region v době herní pauzy. Nejvhodnější pro hráče do deseti let jsou turnaje, které se hrají každý druhý týden. Rodiče pak mohou se svými dětmi zkoušet i jiné sporty či aktivity. Je právem každého rodiče, aby investoval do svých dětí v podobě extra privátních tréninků v době, kdy v klubu nemá dítě trénink či zápas. Není nic lepšího, než když jsou hráči zapálení a pracují na neustálém zlepšení.
  • Rozhodující období pro každého mladého hráče, kdy se takzvaně láme chleba, je mezi patnáctým až osmnáctým rokem (dorost-junioři). V žákovském věku musíme dát hráčům dovednostní základy,  zapálit je pro sport, naučit je žít v kolektivu.

Vyhodnocení soutěží, jež předložila Komise mládeže ČSLH

Pozitiva

  • Menší počet dvouciferných výsledků než v sezoně 2010  - 2011. Ačkoliv se sloučily  dohromady dvě na první pohled výkonnostně rozdílné soutěže. Sezona 2010 – 2011 (5 skupin = 60 týmů): 475 dvouciferných výsledků, podíl 23,75 %. Sezona 2011 - 2012 (14 skupin = 117 týmů): 194 dvouciferných výsledků, podíl 6,92 %.
  • Tím, že chlapci zůstávají v místech bydliště, opět nám začínají růst „HRÁČI“ i v malých městech (vizte kanadské bodování).
  • Menší dopravní vzdálenosti
  • Tím, že hrají malé kluby a často velmi dobře (Bílina, Frýdlant, Broumov, Hlinsko, Boskovice, Sedlčany, Polička, Černošice, Bydžov apod.) proti týmům jako Sparta, Slavia, Liberec, Č. Budějovice, Pardubice, Brno, Vítkovice, Plzeň apod., nemají již ambiciózní rodiče z menších klubů takovou potřebu „nabízet“ své děti z důvodu lepší soutěže do velkých klubů ve velmi raném věku.
  • Tím, že hrají dvouročníková mužstva (menší oddíly) proti ročníkovým (kluby s velkou základnou), dochází k velmi zajímavým výsledkům např. LITVÍNOV – BÍLINA 8:5 a 11:6, K.VARY – CHEB 4:4 a 7:3, LIBEREC – LOMNICE n.P. 3:3 a 7:3,  ZLÍN – U. OSTROH 4:2 , JIHLAVA – CHOTĚBOŘ 3:3 a 3:4,  PARDUBICE – MOR.TŘEBOVÁ 5:5 a 6:5, SLAVIA – BENEŠOV 4:4 a 5:4, H.KRÁLOVÉ – BYDŽOV 7:3 a  3:5, VÍTKOVICE – ORLOVÁ  5:4 a  4:5, SPARTA – ZBRASLAV 5:3 a 9:5 a tím se významně zvedl zájem o hokej v malých městech.
  • Výrazné zmírnění hromadného „exodu“ chlapců z malých klubů do velkých.
  • Velké kluby si tak mohou „posbírat“ kvalitní hráče až v kategorii MD (event. 8.tř.) a ne jako dříve např. již v osmi nebo devíti letech.
  • Po rozdělení v polovině soutěže na 1. – 4. a 5. – 8. místo se zápasy a výsledky ještě více vyrovnají.

Negativa

  • V přibližně polovině skupin je jedno mužstvo (celkem 7 skupin ze 14 v MŽ a 6  skupin ze 14 ve SŽ), které ve většině utkání prohraje dvouciferným výsledkem. Jedná se o  kluby, kde není žádná historie a začínají s hokejem  na „zelené louce“ nebo se kluby vracejí k žákovskému hokeji po několika letech. 
  • V Jihočeské skupině bylo v základní části v MŽ  9 týmů a ve SŽ pouze 7 týmů, což přinášelo  řadu  problémů. Je ale předpoklad, že během 1 – 2 let se počet mužstev srovná.
  • Menší počet zápasů (cca o 6 utkání méně) než u ročníkových soutěží.

PŘEHLED POČTU ZÁPASŮ S VĚTŠÍM NEŽ DVOUCIFERNÝM VÝSLEDKEM U ROČNÍKŮ 2000, 1999, 1998 A 1997 DO 22.12.2010 V SEZONĚ 2010 – 2011
Tabulka v PDF

Poznámky:
1) Do 22.12.2010 bylo celkem 475 (108 + 130 + 121 + 116) dvouciferných výsledků.
2) V sezoně 2010 – 2011 byly dvě výkonnostně rozdílné skupiny (krajská liga a krajská soutěž).

PŘEHLED POČTU ZÁPASŮ S VĚTŠÍM NEŽ DVOUCIFERNÝM VÝSLEDKEM U MŽ (2000 – 2001) A SŽ (1998 – 1999) DO 21.12.2011 V SEZONĚ 2011 – 2012
Tabulka v PDF