09.09.2020 | Tisková zpráva ČOV

Vladimír Martinec získal cenu fair play za rok 2019

Český klub fair play, který je součástí Českého olympijského výboru, udělil legendárními útočníkovi a trenérovi Vladimíru Martincovi cenu za celoživotní postoj pro rok 2019.

Předběhl svou dobu, místo faulování vyznával rychlost a techniku. „Snažil jsem se hrát slušnej hokej a protihráče místo faulu chytře obehrát,“ řekl skromně trojnásobný mistr světa Vladimír Martinec. „Férovost nejsou jen činy, ale to, jak se člověk chová každou chvilku svého života," dodal.

Vladimír Martinec je ještě z generace, kdy se začínalo s hokejem na rybníku, a díky tomu uměl všechno – uvolnit se rafinovanou kličkou, vystřelit, projet s pukem „až do kasy“ i dokonale přihrát rozjetému spoluhráči. Když se v Pardubicích sešel v jednom útoku s Jiřím Novákem a Bohuslavem Šťastným, doslova koncertovali. Jejich hra poslepu jim přinášela spoustu fanoušků, ale i úctu soupeřů. „Vždycky na mě nasadili jednoho hráče, který mě bránil, a když už mě fauloval moc, taky jsem se dokázal ohnat,“ dodal Martinec s úsměvem.

Patří do zlaté generace sedmdesátých let, dotáhl to ke třem titulům mistra světa a pěti stům gólů v lize a reprezentaci. Je členem síně slávy českého i světového hokeje. Má dvě olympijské medaile jako hráč a zlato z Nagana jako asistent trenéra. V trenérské roli byl také u zlatého hattricku na mistrovství světa v letech 1999 až 2001.

Před dvanácti lety byl uveden do Síně slávy českého hokeje, 10. září 2020 se stal laureátem hlavní ceny Českého klubu fair play za celoživotní postoj.

Další ceny Českého klubu fair play za rok 2019 udělené hokejistům - Dopisy zaslané domů

Petr ŠIDLÍK, hokejista Vítkovic
V extraligovém utkání chtěli rozhodčí vyloučit libereckého Michala Bulíře za hru vysokou holí. Odpískaný faul ale odvolal vítkovický obránce Petr Šidlík. Přiznal, že spoluhráče zasáhl hokejkou do obličeje on.

Josef HRABAL, hokejista Vítkovic
Při zápase předkola play off extraligy se Spartou trefil svého spoluhráče do obličeje. Rozhodčí si mysleli, že se provinil hráč Sparty, ale Hrabal jim situaci vysvětlil.

Ondřej NĚMEC, hokejista Komety Brno
V utkání extraligy proti Liberci přiznal, že faul na něj odpískali rozhodčí nesprávně.

Leoš ČERMÁK, bývalý hokejista Komety Brno
Ve čtvrtfinálovém utkání play off extraligy s Hradcem Králové sdělil rozhodčím, že spoluhráče podrazil on, a odvolal tak soupeřovo vyloučení.

Martin HANZL, hokejista Vervy Litvínov
Za stavu 1:1 v extraligovém duelu s Libercem odvolal u rozhodčího odpískaný faul. Zabránil tím oslabení soupeře.

Mislav ROSANDIĆ, hokejista Mountfieldu Hradec Králové
Slovenský obránce přiznal, že jeho pád na led nezavinil soupeř, a rozhodčí vyloučení třineckého hráče zrušili.

Foto: ČOV/Barbora Reichová