04.06.2020 | Tisková zpráva

Vítěz Zlaté hokejky 2020 bude vyhlášen 11. června

Vzhledem k předčasnému ukončení sezóny v evropských zemích a jejímu přerušení v zámoří rozhodli pořadatelé ankety Zlatá hokejka – Český hokej se společností BPA sport marketing – o úpravě pravidel pro letošní ročník. Pořadí bude vyhlášeno na základě výsledků prvního kola hlasování, jehož uzávěrka byla 10. března 2020 po skončení základní části Tipsport extraligy a bezprostředně před ukončením sezóny v dalších zemích.

Další dvě kola, naplánovaná po skončení mistrovství světa a v závěru NHL, již pořádána nebyla. Vítěz ankety Zlatá hokejka 2020 bude vyhlášen v pořadu České televize, vysílaném ve čtvrtek 11. června 2020 od 20:15 hodin na ČT sport, jehož moderátory jsou Daniela Písařovicová a Michal Dusík. V průběhu pořadu budou vyhlášeni také nejlepší junior, nejlepší hokejistka a nejlepší para hokejista sezóny.

Do desítky nejlepších postoupili v anketě Zlatá hokejka 2020 v abecedním pořadí:

Pavel Francouz (Colorado Avalanche, NHL)
Milan Gulaš (HC Škoda Plzeň, TELH)
Filip Hronek (Detroit Red Wings, NHL)
Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva, KHL)
David Krejčí (Boston Bruins, NHL)
Dominik Kubalík (Chicago Blackhawks, NHL)
David Pastrňák (Boston Bruins, NHL)
David Rittich (Calgary Flames, NHL)
Jakub Voráček (Philadelphia Flyers, NHL)
Jakub Vrána (Washington Capitals, NHL)

V desítce nejlepších tak figuruje sedm útočníků, dva brankáři a jeden obránce, z nichž osm nastupuje v NHL, jeden v Tipsport extralize a jeden v KHL. V anketě hlasovalo 52 odborníků, přičemž alespoň jeden hlas obdrželo 40 hokejistů.

Rekordmany jsou útočníci David Krejčí, který se mezi desítkou nejlepších objevuje od roku 2009 již po desáté, a Jakub Voráček, který postoupil mezi nejlepší od roku 2012 po osmé. Více účastí mezi elitou než David Krejčí zaznamenali v minulosti pouze Jaromír Jágr (24) s Dominikem Haškem (16), desetkrát nechyběli mezi nejlepšími Vladimír Martinec s Martinem Strakou. Po čtvrté figurují v desítce Pavel Francouz s Davidem Pastrňákem, po třetí Milan Gulaš, po druhé Filip Hronek s Dominikem Kubalíkem a Davidem Rittichem. Nováčky mezi finalisty jsou Dmitrij Jaškin s Jakubem Vránou. Pokud by anketu ovládl David Pastrňák, vyrovnal by se v historické tabulce se čtyřmi prvenstvími Vladimíru Martincovi a čtvrtým vítězstvím v řadě by vyrovnal rekord Jaromíra Jágra, který triumfoval nepřetržitě v letech 2005–2008. Nejvíce vítězství v anketě zatím zaznamenali Jaromír Jágr (12) s Dominikem Haškem (5). Z dalších finalistů vyhráli Zlatou hokejku v minulosti také David Krejčí v roce 2013 a Jakub Voráček v roce 2015.

Anketu Zlatá hokejka, jejíž první ročník proběhl v roce 1969, vyhlašují Český hokej a společnost BPA sport marketing. Hlasují v ní trenéři Českého hokeje, trenéři národního týmu, mládežnických reprezentací a klubů nejvyšší soutěže spolu s novináři, kteří se věnují lednímu hokeji.