15.06.2020 | Tisková zpráva

V Síni slávy českého hokeje byla otevřena nová výstava Kolébky hokeje

V úterý 16. června se slavnostně otevřela v Síni slávy českého hokeje nová výstava nazvaná KOLÉBKY HOKEJE. Kmotry expozice se stali slavní „rybníkáři“ Jan "Gusta" Havel, Vladimír Martinec a Filip Chytil.

Tato výstava je oslavou všech nadšenců hokeje po celé naší zemi. Připomenutím, že bez široké základny a bez stovek dobrovolníků, trenérů, funkcionářů a oddaných rodičů i partnerek, kteří dál udržují sportovní život v mnoha hokejových klubech, nikdy nemůžeme zahlédnou tu špičku ledovce na kterou lze zavěsit medaile.

Výstava ukazuje místa, kde se rodili minulí šampióni a kde rostou i ti budoucí. Zástupci Síně slávy českého hokeje objeli celou republiku, všechny kraje a povedlo se jim za pár měsíců zmapovat více než 50 klubů, sesbírat přes pět stovek exponátů: dresy, hokejky, trofeje, dokumenty, fotografie. Vyslechli desítky příběhů, které chtějí představit.

Vzácností jsou dresy z 50. let minulého století, trofeje z turnajů z 2. světové války a spousta dalších rarit. Unikátem je film z roku 1949 o hokejovém týmu Holoubkova. Téměř šedesátiminutový naprosto unikátní film se podařilo zachránit, digitalizovat a opatřit komentářem, díky hrstce místních pamětníků.

Přijďte nalézt své dědy a táty, poznejte začátky budoucích mistrů na právě otevřené výstavě Kolébky hokeje v Síni slávy českého hokeje v Galerii Harfa v Praze.

Kolébky hokeje jsou otevřenou výstavou, jejíž konečná velikost je neznámá. Je výzvou pro všechny hokejové fanoušky, aby prohlédli svá alba, archivy, otevřeli obecní a klubové kroniky a našli své staré sportovní brašny. Vše zajímavé z historie se může ocitnout v Síni slávy českého hokeje. Pokud nějaký cenný artefakt vlastníte, ozvěte na email info@sinslavycslh.cz nebo telefon 702 168 925.

Aktualizovaná je i expozice o NHL. Tato část nese nyní název Česká stopa v NHL. A jak je z názvu patrné, týká se českých hráčů působících v této nejprestižnější soutěži světa. K vidění jsou prsteny vítězů NHL, trofeje Dominika Haška a další exponáty včetně prvního dresu Patrika Eliáše.

Galerie