18.01.2019 | Tisková zpráva

V Ostravě se uskuteční MS v para hokeji

Nejlepší světový para hokej budou moci vidět diváci na přelomu dubna a května v Ostravě. O titul mistrů světa se zde utká osm elitních mužstev světové skupiny A. V té jsou kromě české reprezentace i týmy Kanady, USA, Norska, Itálie, Švédska, Koreje a Japonska.

„ Jsme rádi, že se nám podařilo právě do Ostravy opět po deseti letech dostat tuto prestižní mezinárodní akci, která svým rozměrem a charakterem odpovídá paralympijskému turnaji. Jedná se o sport, který se v rámci paralympijského odvětví rozvíjí velmi progresivně a divácky je tak hodně atraktivní,” řekl Jiří Šindler, předseda organizačního týmu Mistrovství světa v para hokeji Ostrava 2019.

„Ostrava se v posledních letech stala městem, kde se konají ty nejprestižnější sportovní turnaje. My jsme rádi, že můžeme podpořit i elitní světovou soutěž pro handicapované hokejisty. Světový šampionát může být inspirací pro osoby s handicapem a návodem, jak aktivně a smysluplně trávit volný čas. Dlouhodobě a systematicky podporujeme handicapované občany, a to formou dotací organizacím, které těmto občanům pomáhají,“ řekl primátor statutárního města Ostrava Tomáš Macura . Město poskytlo dotaci na pořádání turnaje v celkové výši 7 milionů korun. „Podpora handicapovaných sportovců je nesmírně důležitá nejen pro samotné akce a jejich účastníky. Mistrovství světa v para hokeji může být velkým povzbuzením i pro lidi, kteří se s handicapem potýkají a třeba se s ním teprve učí žít. Zdravotní postižení bývá zásadní životní změnou a je obdivuhodné, když se s ní lidé dokážou porvat a nadále být aktivní. Moravskoslezský kraj na sportování handicapovaných významně přispívá a kromě mistrovství světa podporuje i další aktivity a turnaje,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že kraj na šampionát přispěl téměř 6 miliony korun.

Mistrovství světa v para hokeji Ostrava 2019 má i širší vzdělávací význam. Několik desítek základních a středních škol z Ostravska se zapojí do Paralympijských školních dnů. „Jedná se o unikátní vzdělávací projekt, díky kterému přiblížíme život handicapovaných sportovců i zdravým dětem. Ty se navíc rozdělí do týmů a vytvoří fanouškovskou základnu našeho mistrovství,”dodal Jiří Šindler, předseda organizačního týmu Mistrovství světa v para hokeji Ostrava 2019 . Tento program spojil Univerzitu Palackého v Olomouci a Ostravskou univerzitu, které vzdělávací Paralympijské školní dny společně připraví a zrealizují.

Nejen hokejové fanoušky může také potěšit, že se ambasadorem celého Mistrovství světa v para hokeji Ostrava 2019 stal legendární hokejový brankář Dominik Hašek. S ním se budou moci fanoušci ve dnech konání mistrovství osobně setkat.

Galerie