07.08.2021 |

V Nymburku a Poděbradech probíhají kempy mladých para hokejistů

Mladé para hokejisté, kteří by měli být budoucností české para hokejové reprezentace, procházejí v současnosti náročným prázdninovým kempem. Cílem reprezentačních trenérů je zlepšení kondice nových hráčů, ale také utužení kolektivu nebo zajištění ideální výstroje pro začínající para hokejisty.

Každý prázdninový týden se mladí para hokejisté scházejí na pravidelných kempech v Nymburku a Poděbradech. Každý den trénují hráči na ledě, ale i v posilovně nebo na střelnici. Nechybí ani para hokejová teorie, taktická příprava nebo rozbor video zápasů. „Hlavním motivem letní přípravy je vzbudit u hráčů vášeň k našemu sportu a připravit je na co nejvíce možnou výkonnostní úroveň tak, aby se byli na začátku sezóny schopni začlenit do tréninků v klubech a dostali možnost hrát utkání v rámci tuzemské ligy,“ řekl trenér Jiří Bříza.

Para hokejoví nováčci přitom dostávají pořádně zabrat. „Během kempů hrajeme s klukama různé hry, které podporují naši soutěživost, a přitom se vzájemně špičkujeme. Intenzita tréninků mi dává zabrat, ale myslím si, že se s tím peru statečně,“ dodal Lukáš Kapko, který se do letní přípravy hráčů zapojil. Někteří z mladých para hokejistů se přitom měli možnost přidat i k tréninkům reprezentačního týmu už před MS v para hokeji Ostrava 2021, které proběhlo v červnu. „Je to úplná změna od přípravy, kterou jsme měli třeba před mistrovstvím, jelikož teď jsme na kempech jenom nováčci, tak se hodně soustředíme na různá cvičení, chodíme hodně do posilovny, zaměřujeme se na suchou přípravu a cvičení s vlastní vahou těla,“ řekl další z nadějných para hokejistů Patrik Sedláček. A přiznal, že je para hokejoví trenéři rozhodně nešetří. „Pro mě je nejtěžší suchá příprava. Všichni odcházíme úplně zpocení, ty tréninky jsou opravdu dynamické. Ale jak se říká, co bolí, to roste. Nejvíce se každý den těšíme na to, až si večer lehneme do postele,“ dodal s úsměvem mladý para hokejista Patrik.

Turnaj tří zemí v Drážďanech

Už tento pátek přitom mladý český národní tým čeká přípravný turnaj Der Katarina Witt Cup v Drážďanech. Pro mnohé to bude vůbec první zápas v národním dresu. „Zapojí se nováčci z letní přípravy, v sestavě budou: Lukáš Kapko, David Vrubel, Filip Veselý, Sebastián Bečvář, Patrik Sedláček a doplní je naši zkušení hráči. V bráně ale rozhodně nasadíme dalšího nového, nadějného hráče, chytat bude Tomáš Matoušík,“ řekl trenér české reprezentace Jiří Bříza.

Turnaje se zúčastní týmy Německa, Švédska a český para hokejový tým. „Zatímco soupeři to berou jako ostrou přípravu před blížícím se mistrovstvím světa skupiny B, my chceme, aby si zahráli hlavně naši mladí hráči,“ dodal Bříza. „Jsem rád, že si konečně zase sáhneme na soupeře. Je to pro nás super, že trenér nechá hrát nás nováčky a zkušenější kluky nechá ještě doma odpočívat. A kdo ví, třeba se poštěstí, a dám si svůj první gól,“ dodal s nadšením mladý para hokejový reprezentant Patrik Sedláček.

MS v para hokeji světové skupiny B se pak hraje 17. – 22. září 2021 ve švédském Östersundu. Na tomto turnaji se pak bude také rozhodovat o tom, kdo postoupí mezi světovou elitu a doplní i český para hokejový tým na Zimních paralympijských hrách v Pekingu 2022. Tři nejlepší týmy ze světové skupiny B postoupí na kvalifikační turnaj pro blížící se paralympiádu. O postupová místa se vítězové této skupiny utkají s para hokejisty Norska, Itálie a Slovenska.

Více fotografií a informací naleznete na parahockey.cz.