09.03.2022 |

V Kuřimi a Teplicích proběhl Global Girls' Game

Na dvou zimních stadionech v ČR se uskutečnila celosvětová akce věnovaná ženskému hokeji pod záštitou IIHF. Malé hokejistky spojil v Global Girls' Game (Světový dívčí zápas) v Kuřimi a Teplicích.

Global Girls' Game je celosvětovým projektem na podporu rozvoje dívčího potažmo ženského hokeje. Jedná se speciální událost, kdy se na různých místech planety hrají dívčí utkání. Nastupují proti sobě dva týmy dívek a výsledky zápasů následně sčítají. Akci pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace organizoval i Český hokej již poněkolikáté. Tentokrát se pořadatelskými městy staly v sobotu Kuřim a v neděli Teplice.

Obě akce se vydařily. Do Kuřimi dorazilo 30 malých hokejistek, v Teplicích jich bylo ještě o 12 více. Ráno vždy proběhla registrace účastnic a rozdaly se jim speciální dresy. Následovala suchá příprava a trénink na ledě plus samotné utkání. Na závěr pak oběd a beseda s účastnicemi ZOH.

V Kuřimi se do plánované online debaty připojily kapitánka národního týmu žen Alena Mills a obránkyně Dominika Lásková, z realizačního týmu byli fyzicky přítomni Jakub Peslar a Tereza Sadilová. Proběhla zajímavá beseda nejen o hokejových začátcích, životě profesionální hokejistky. V Teplicích účastnice přijela pozdravit útočnice Aneta Lédlová. Mimo velice živé diskuze proběhla i autogramiáda a focení. Aneta si nadějnými hráčkami na závěr akce i zabruslila.

“Setkání, i když jen online, s hokejistkami na GLOBAL GIRLS' GAME bylo úžasný! To, kolik tam bylo malinkých holek a jak jim zářily oči radostí, byl pro mě skvělý pohled. Moc mě potěšilo vidět kolik nám roste nových hokejistek. Holky měly i super otázky,“ zhodnotila besedu Alena Mills.

"Jsme naprosto nadšení nejen z toho, jaký byl o akci zájem, ale i z jejího průběhu. Bylo vidět, že holky se hokejem bavily. Je to obrovský příslib do budoucna a pro nás jasný impuls k tomu, že akce tohoto rázu budou organizovány pravidelně. Pro mě osobně bylo krásné, především od rodičů slyšet, jakou chuť dal holkám do hokeje náš výkon na ZOH,“ doplnila manažerka národního týmu žen Tereza Sadilová.

Součet všech výsledků Global Girls' Game z celého světa byl 182:177 pro světlý tým, v ČR přitom zvítězil tmavý tým 16:6. Do akce se zapojily např. Bulharsko, Turecko, Norsko, Finsko, Kanada, Bosna a Hercegovina, Austrálie a další desítky hokejových federací z celého světa.

Galerie