28.12.2018 | Johan Čáp

Třetí den šampionátu dvacítek: Česká prohra s Rusy a další debakl Kazachů

Pátek byl na mistrovství světa dvacetiletých co se týče počtu zápasů chudší. Vancouver i Victoria si nachystaly pro fanoušky po jednom zápasu. Ve skupině A se českým mladíkům nepodařilo přehrát v důležitém souboji stejně staré reprezentanty Ruska. Američané pak naprosto bez potíží zvládli roli favorita a Kazachstán deklasovali výsledkem 8:2.

Skupina A

Český reprezentační výběr čekal ve druhém duelu základní skupiny těžký soupeř. Ruská reprezentace do 20 let patří v posledních letech mezi tradiční medailisty ze světových šampionátu, kouč Valerij Bragin podle svých slov navíc do Kanady přivezl jeden z nejlepších výběrů za poslední roky. Čeští hokejisté by v případě možnosti na lepší vyhlídky do čtvrtfinále museli proti sborné minimálně bodovat, což dlouhou dobu nebyl vůbec nereálný úkol. Národní tým odstartoval duel v Rogers Areně sebevědomě, nicméně mu chyběla větší efektivita v ofenzívě. Na konci první periody navíc přišla první rána, když v oslabení ujel do úniku Arťom Galimov a propálil mezírku v postoji Lukáše Dostála, jenž ale jinak znovu předvedl velmi kvalitní výkon.

Češi se sice snažili jednogólové manko rychle stáhnout, avšak místo toho přišel další ruský úder. A bohužel i tentokrát během přesilovky národního týmu. Z takřka totožné herní situace jako u prvního zásahu Ruska, rychlém brejku a blafáku, poslal sbornou do vedení Nikolaj Kovalenko. Česká dvacítka ovšem v sobě našla energii na brzké srovnání. Jáchymu Kondelíkovi se dost kuriózně podařilo protečovat puk do ruské sítě svou bradou. Kontrola na videu už na platnosti trefy nic nezvrátila. Český výběr se tak okamžitě vrhl střemhlav za vytouženým vyrovnáním, přes kompaktní ruskou obranu ovšem žádný z českých ataků či brejků neprošel. Hlavní trenér Václav Varaďa sice ještě vyzkoušel v samotném závěru power-play, avšak ani Martin Nečas v poslední sekundě jistě chytajícího Kočetkova nepropálil. Češi tak po dvou zápasech mají i nadále na kontě dva body.

Česko – Rusko 1:2 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. Kondelík (Kvasnička, Plášek ml.) – 18. Galimov (Slepec), 36. Kovalenko (Šen, Alexejev)

Skupina B

Druhý páteční duel měl mít jasného favorita. Američany neměl letošní nováček elitní skupiny z Kazachstánu nijak výrazně potrápit. Přesto se úvod zápasu ve Victorii vymknul většině předpokladů. Po 99 sekundách hry se sice početné americké publikum mohlo radovat z brzké branky Wahlstroma, za dalších 17 vteřin už ale bylo naprosto nečekaně vyrovnáno. Kazachstánci se neztotožnili s rolí jasného outsidera a po rychlém brejku mohl obrovskou euforii celého týmu odstartovat Andrej Bujalskij. V 9. minutě však přišel pro asijský výběr smutný moment. Brankář Vladislav Nurek byl nucen střídat a jeho náhradník Valerij Orechov hned po necelé třičtvrtěminutě na ledě poprvé inkasoval.

Američané vycítili, že Kazachstán je psychicky dole a konstantním výkonem postupně navyšovali svůj náskok. Kvadraticky se zvyšující manko donutilo brankáře Nurka k návratu na led, nicméně mnoho ze cti svého týmu už nezachránil. Jeho spoluhráči se sice úplně nevzdali a sympaticky se snažili o rekci skóre, dokonce v 50. minutě ještě snížili své manko, Američanům se přesto do jejich sítě podařilo nasázet hned osm branek. Z individuálních výkonů je nutno vyzdvihnout hattrick Joela Farebeeho. Taktéž tři kanadské body, nicméně pouze asistence, si zapsala jinak opora Niagara Ice Dogs z OHL – bomber Jason Robertson. Američané si díky tomuto vítězství prozatím pojistili první místo ve skupině B.

Kazachstán – USA 2:8 (1:4, 0:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Bujalskij (Orechov), 50. Mitěnkov (Orechov, Gaťjatov) – 2. Wahlstrom (Poehling), 6. Farabee (Robertson, Q. Hughes), 9. Farabee (Robertson, Norris), 13. Farabee (Robertson), 26. Chmelevski (Poehling, M. Anderson), 31. Poehling, 32. Madden (Miller), 41. Norris (Robertson)