08.01.2019 |

Třetí den na MS žen U18: Skupinová fáze je u konce, Česko bude hrát o záchranu

Třetí hrací den na Mistrovství světa žen do osmnácti let definitivně rozluštil hádanku, kdo se probojuje do čtvrtfinále, kdo přímo semifinále a také naopak kdo bude hrát o záchranu. O postup do vyřazovacích bojů bojovaly do posledních chvil ve skupině B také české hokejistky, které bohužel nestačily 2:1 na Finsko a budou hrát s Japonskem o záchranu.

Skupina A

Po dnu volna se hokejistky do osmnácti let vrhly v japonském Obihiru znovu do akce. Jako první byl na programu duel o druhé postupové místo přímo do semifinále. To si vybojovala Kanada, která přesvědčivě porazila Rusko rozdílem čtyř branek. O průběhu utkání napověděla první třetina, v jejím závěru Kanaďanky vstřelily tři branky, z toho dvě byly v početní výhodě. Utkání bylo plné vyloučení, a to převážně na ruské straně, to tak Rusko značně sráželo ve snaze o vyrovnání.

Rusko – Kanada 1:5 (0:3, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 44. Škalyová (Mezeňtsevová) – 17. Guayová (Cooperová), 17. Cherkowskiová (Weissová), 18. Shirleyová (Cooperová, Guayová), 22. Grantová (Wheelerová, Guayová), 45. Markowskiová (Cherkowskiová, Wheelerová)

Švýcarky po porážce s Finskem opět vybojovaly těsnou výhru, tentokrát zdolaly Japonsko 2:1, domácí celek tak skončil ve skupině B bez jediného bodu. Hráčky ze země helvétského kříze hned v úvodu duelu ubránily oslabení a ve 12. minutě se dostaly do vedení, o které přišly na začátku druhé části, kdy Japonky využily početní výhodu. Nerozhodný stav však příliš dlouho nevydržel, ve vlastním oslabení se prosadila Ingoldová a její trefa se nakonec ukázala jako rozhodující.

Japonsko – Švýcarsko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Šigová (Itová, Ušiová) – 12. Pagnamentová (Zimmermannová), 31. Ingoldová

Skupina B

Američanky vstupovaly do zápasu se Švédskem s jistotou přímého postupu do semifinále, přesto nic nevypustily a vyhrály i svůj třetí zápas ve skupině, naopak Švédky padly potřetí v řadě. Spojené státy americké nejprve ve druhé třetině ubránily dvojnásobné oslabení a ve 33. minutě je poslala do vedení Edenová. Americké hokejistky se více uklidnily, když se využitou početní výhodou dostaly do dvoubrankové vedení, které už si pohlídaly.

USA – Švédsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Edenová (Zanonová, Hartmetzová), 42. Knollová (Murphyová, Bernardová)


Jako poslední v základní fázi turnaje přišel na řadu souboj mezi Finskem a Českem, který byl přímým soubojem o postup do čtvrtfinále. Češky v první třetině nevyužily dvě přesilovky, naopak Finsko svou první početní výhodu využilo ve druhé části hned po patnácti vteřinách. Od té doby se Česko marně snažilo otočit vývoj utkání, nepomohly mu k tomu ani další tři přesilové hry. Srovnání přišlo až tři minuty před koncem z hole Haasové, při hře Česka bez brankářky Finsko vstřelilo rozhodující branku na 2:1.

Finsko – Česko 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 25. Holopainenová (Laitinenová, Rantalaová), 60. Yrjanenová – 58. Haasová (Kaltounková)

Foto: Robert Hradil (HHOF-IIHF Images)