02.11.2022 | Tisková zpráva

Trenér národního týmu Kari Jalonen zveřejnil nominaci na Turnaj Karjala 2022

Reprezentační sezona 2022/23 odstartuje pro českou hokejovou reprezentaci tradičním listopadovým Turnajem Karjala, jehož hlavním hostitelským městem bude letos finské Turku. Hlavní trenér národního týmu Kari Jalonen oznámil nominaci na první turnaj ze série Euro Hockey Tour.

Jalonen se svými asistenty Liborem Zábranským a Martinem Eratem nominovali tři brankáře, deset obránců a patnáct útočníků. Trenérům se příští týden na přípravném kempu v Českých Budějovicích bude hlásit sedmnáct zástupců Tipsport extraligy, pět hráčů z nejvyšší švédské soutěže, tři útočníci působící ve švýcarské NLA a tři čeští hokejisté z elitní finské ligy. Premiéru v dresu národního týmu by si měli odbýt tři hokejisté – Patrik Poulíček, David Vitouch a Martin Jandus. Nejzkušenějším hráčem Jalonenova výběru bude Roman Červenka, který se v pozici kapitána podílel na bronzu z posledního mistrovství světa ve Finsku.

Národní tým zahájí reprezentační sraz v pondělí 7. listopadu večer na hotelu v Českých Budějovicích. První trénink mají svěřenci Kariho Jalonena na programu v úterý dopoledne. Vyvrcholením krátkého přípravného kempu na jihu Čech pak bude první domácí reprezentační zápas v této sezoně. Tzv. break-out game Turnaje Karjala je na programu ve čtvrtek 10. listopadu od 18:30 proti Švédsku v českobudějovické Budvar aréně. Po zápase se národní tým přesune do Prahy, odkud v pátek ráno odletí do Turku, kde v odehraje zbylá dvě utkání turnaje – v sobotu od 16:30 místního času proti domácímu Finsku a v neděli od 12:30 taktéž místního času proti Švýcarsku, které v sérii Euro Hockey Tour nahradilo Rusko. V Turku se bude Turnaj Karjala konat po deseti letech. Všechna utkání národního týmu v rámci finského turnaje budou moct fanoušci sledovat na programu ČT 2.

Turnaj Karjala 2022 bude zároveň první reprezentační akcí pro Martina Havláta v jeho nové roli generálního manažera národního týmu. Havláta ještě po Novém roce v této pozici doplní Marek Židlický, který se ve zbytku roku 2022 bude věnovat české juniorské reprezentaci, kde působí v roli asistenta trenéra.

Českou hokejovou reprezentaci čekají po Turnaji Karjala ještě tři další akce Euro Hockey Tour – v prosinci ve Švýcarsku, v únoru ve Švédsku a na začátku května jsou na programu domácí České hokejové hry. Ještě předtím v dubnu sehrají svěřenci trenéra Jalonena tři přípravná dvojutkání s Německem, Slovenskem a Rakouskem. Celkem odehraje národní tým v sezoně 2022/23 25–28 utkání (podle výsledků na MS), z toho 7 v domácím prostředí.

Nominace české reprezentace na Turnaj Karjala 2022:

Brankáři: Stezka Aleš (HC VÍTKOVICE RIDERA), Will Roman (HC DYNAMO PARDUBICE), Langhamer Marek (Ilves, FIN).

Obránci: Mašín Dominik (Ilves, FIN), Sklenička David (Brynäs IF, SWE), Košťálek Jan, Dvořák Tomáš (oba HC DYNAMO PARDUBICE), Ščotka Jan, Kundrátek Tomáš (oba HC KOMETA BRNO), Zábranský Libor (Jukurit, FIN), Jandus Martin, Němeček David (oba HC Sparta Praha), Mozík Vojtěch (Rögle BK, SWE).

Útočníci: Beránek Ondřej (HC Energie Karlovy Vary), Červenka Roman (Rapperswil-Jona Lakers, SUI), Patrik Poulíček (HC DYNAMO PARDUBICE), Smejkal Jiří, Zohorna Hynek (IK Oskarshamn, SWE), Chlapík Filip, Špaček Michael (HC Ambri Piotta, SUI), Kousal Pavel (BK Mladá Boleslav), Lenc Radan (Frölunda HC, SWE), Vitouch David (HC Sparta Praha), Zdráhal Patrik (HC Verva Litvínov), Horký Luboš, Petr Holík (oba HC KOMETA BRNO), Zachar Marek (Mountfield HK, a.s.), Kodýtek Petr (HC Škoda Plzeň).

Realizační tým pro Turnaj Karjala 2022:

Generální manažer: Havlát Martin
Hlavní trenér: Jalonen Kari
Asistent trenéra: Zábranský Libor
Asistent trenéra: Erat Martin
Trenér brankářů: Orct Zděnek
Videotrenér: Horáček Jiří
Videotrenér: Norrena Fredrik
Videotechnik: Havel Denis
Manažer: Hnilička Milan
Fyzioterapeut: Sakaláš Radovan
Kondiční trenér: Kodras Dominik
Doktor: Budoš Miroslav
Kustod: Šmíd Zdenek
Kustod: Šulan Petr
Kustod: Kopecký Oldřich
Media manager: Kalát Ondřej

Program národního týmu v sezoně 2022/23:

10. – 13. 11. 2022
Turnaj Karjala ve Finsku (CZE-SWE v Českých Budějovicích)

15. – 18. 12. 2022
Švýcarský pohár ve Švýcarsku

9. – 12. 2. 2023
Švédské hokejové hry ve Švédsku

Duben 2023
Přípravná dvojutkání (2x Německo, 2x Slovensko, 2x Rakousko)

4. – 7. 5. 2023
České hokejové hry v České republice

12. – 28. 5. 2023
Mistrovství světa (Riga, Tampere)

Program vysílání České televize v rámci Turnaje Karjala 2022:

Čtvrtek 10. listopadu 2022
18:30 Česko – Švédsko (ČT 2)

Sobota 12. listopadu 2022
11:30Švédsko – Švýcarsko (ČT sport Plus + záznam ČT sport)
15:30Finsko – Česko (ČT 2)

Neděle 13. listopadu 2022
11:30Česko – Švýcarsko (ČT 2)
15:30Finsko – Švédsko (ČT sport Plus – bez komentáře)

Vysílání dalších turnajů:

Turnaj reprezentace ženy A-tým ve Finsku

  • 8. - 12. listopadu 2022
  • Všechny české zápasy turnaje na HokejkaTV

Turnaj reprezentací U20 a U19 v Ostravě-Porubě

  • 9. - 13. listopadu 2022
  • Všechny zápasy turnaje na HokejkaTV

Turnaj reprezentace ženy U18 v Teplicích

  • 8. - 13. listopadu 2022
  • Všechny zápasy turnaje na HokejkaTV
Galerie