19.05.2020 | Tisková zpráva

Tipsport extraligu čeká před sezonou Generali Česká Cup

Fanoušci i týmy naší nejvyšší hokejové soutěže se mají nač těšit. Před základní částí se odehraje nový pohár, který ponese název Generali Česká Cup. Pohár bude hrát celkem šestnáct týmů – ke 14 účastníkům Tipsport extraligy se přidají dva kluby Chance ligy.

Hrát se začne ve čtyřech skupinách po čtyřech týmech 4. srpna 2020, finále je na programu 15. a 22. září 2020. Zápasy se budou vysílat na České televizi a O2 TV Sport, případně na HokejkaTV.cz. Pohár se bude pořádat i jako podpora extraligových klubů, které kvůli pandemii koronaviru přišly o vyřazovací část sezony, tedy i o značnou část příjmů. Není tak překvapením, že se zástupci extraligových klubů na jeho realizaci jednomyslně shodly.

Vítěz Generali Česká Cupu získá finanční odměnu 1 milion korun, poražený finalista 500 tisíc korun. Odměnu do poháru věnuje generální partner Tipsport extraligy ledního hokeje společnost Tipsport.

„Chtěli bychom pozvat všechny hokejové fanoušky ke sledování Generali Česká Cupu a podpoře jejich oblíbeného klubu, a to buď nejlépe přímo na stadionech, či u televizních obrazovek. Věřím, že stejně jako hráči budou po vynuceném předčasném ukončení play off natěšení a utkání bude provázet dobrá atmosféra a nasazení na ledě i v hledišti navzdory opatřením, která bohužel ještě mohou v srpnu trvat,“ říká Marián Zelko, marketingový ředitel Generali České pojišťovny.

Herní systém

Základní skupiny

Všechny týmy jsou rozděleny po čtyřech do 4 základních skupin. V ní odehrají utkání dvoukolově každý s každým. Za výhru ve skupině budou 3 body, za výhru v prodloužení nebo na nájezdy získá vítěz 2 body, poražený tým 1 bod. Délky přestávek, prodloužení a počet nájezdů jsou stejné jako v základní části TELH. Týmy, které skončí po základní skupině na 1. a 2. místě, postoupí do play off.

Play off

Play off se bude hrát formátem čtvrtfinále, semifinále a finále. V každém z těchto kol odehrají týmy 2 utkání – domácí a venkovní (případně venkovní a domácí). Dále postupuje tým s lepším skóre. Pokud je skóre po dvou utkáních nerozhodné, hraje se po 2. utkání 10-minutové prodloužení 4 na 4 a pokud se nerozhodně ani v něm, rozhodnou o postupujícím ze série nájezdy (5 na každé straně).

Příklad vývoje sérií play off
1. zápas: HC Sparta Praha – HC Olomouc 4:0, 2. zápas HC Olomouc – HC Sparta Praha 3:0.
Konečné skóre 4:3 pro HC Sparta Praha – postupuje HC Sparta Praha
x
1. zápas: HC Sparta Praha – HC Olomouc 1:4, 2. zápas HC Olomouc – HC Sparta Praha 4:1.
Konečné skóre 8:2 pro HC Olomouc – postupuje HC Olomouc
x
1. zápas: HC Sparta Praha – HC Olomouc 2:1, 2. zápas HC Olomouc – HC Sparta Praha 3:2.
Konečné skóre 4:4, hraje se prodloužení, případně nájezdy, kde se rozhodne o postupujícím.

Rozpis utkání Generali Česká Cupu

Hrát se bude v termínech mezi 4. 8. 2020 a 22. 9. 2020 (včetně). Přesné termíny utkání budou zveřejněny co nejdříve v návaznosti na zařazení do vysílání na České televizi a O2 TV. Změny termínů vyhrazeny.

1. kolo Generali Česká Cupu

4. 8. 2020HC Sparta Praha – ČEZ Motor České Budějovice
4. 8. 2020HC Škoda Plzeň – Rytíři Kladno
4. 8. 2020Bílí Tygři Liberec – HC VERVA Litvínov
4. 8. 2020BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary
4. 8. 2020HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice
4. 8. 2020HC Olomouc – Mountfield HK
4. 8. 2020HC Oceláři Třinec – HC Zubr Přerov
4. 8. 2020PSG Berani Zlín – HC VÍTKOVICE RIDERA