30.04.2019 |

Splněný sen malého sledge hokejisty, zatrénoval si s národním týmem

Michal Tereska, dvanáctiletý chlapec z Chrudimi, trpí dětskou mozkovou obrnou, která jej upoutala na invalidní vozík. Od pěti let hraje sledge hokej za pardubické Mustangy. Sport, ale hlavně lední hokej je Míšův život. Organizace Cesta za snem ve spolupráci s generálním partnerem národního hokejového mužstva ŠKODA AUTO se rozhodli věnovat Míšovi životní zážitek, zatrénovat si s Českou reprezentací. Setkání, které bylo pro Míšu překvapením, se 1. května uskutečnilo v brněnské DRFG Aréně před začátkem mezinárodního přípravného šampionátu před mistrovstvím světa Carlson Hockey Games.

„Splněný životní sen“ je součástí jednoho z projektů, které ŠKODA AUTO a Cesta za snem společně realizují, s názvem ZA HRANICE SNŮ. Minulý měsíc se takto podařilo dojednat svezení vozíčkáře Petra Stanislava, nadšence do rallye, s Mistrem světa Janem Kopeckým v jeho soutěžním voze ŠKODA FABIA R5. „Tento projekt má za cíl plnit lidem sny, které by jinak s největší pravděpodobností nemohli zažít. Z každého takového životního zážitku vzniká kratičký film pro internet, který má inspirovat lidi s postižením k aktivnímu životnímu stylu a plnění si vlastních snů,“ říká předseda organizace Cesta za snem Heřman Volf, který sám již třináct let sedí na invalidním vozíku po pádu na lyžích.

Setkání proběhlo těsně před startem šampionátu na druhém tréninku reprezentace. Vše bylo domluveno a naplánováno s rodiči, ale sám Míša o tom, co se chystá, nevěděl. Dostal pokyn, aby se oblékl do své výstroje sledge hokejisty a na sledge brusli vyjel na led. Tam jej pak překvapili hokejisté reprezentace. Společně si zastříleli na brankáře a zabruslili. Poté dostal Míša český dres, podepsaný od hráčů letošní soupisky a od zástupců ŠKODA AUTO si převzal vstupenky na Mistrovství světa v ledním hokeji Bratislava 2019, aby mohl své nové kamarády povzbuzovat osobně.

Míša se narodil o dva měsíce dříve, aniž by k tomu něco během těhotenství nasvědčovalo. Po klasických vyšetření u těchto předčasně narozených dětí se ukázalo, a následně magnetická rezonance potvrdila, postižení bíle hmoty mozkové a tím diagnozu dětské mozkové obrny. V Míšově případě spastické kvadruparézy. Díky Míšově odhodlání, lásce ke sportu a rokům rehabilitací je v současnosti Míša schopen fungovat skoro v běžném režimu. Tedy nikdy nebude chodit a je stále odkázán na pomoc druhých v otázce soběstačnosti, ale v mnohých věcech se pomalu zlepšuje a rád by byl v dospělosti samostatný a to samozřejmě zejména díky nekonečným hodinám strávených rehabilitacemi a hlavně díky aktivnímu provozování sportu. „Míša je milovník sportu a převážně hokeje. Je chodící encyklopedie. Zná historii, současné dění, sestavy hráčů i výsledky zápasů. To, že se setkal s reprezentačním týmem je pro něj obrovský zážitek, na který nikdy nezapomene,“ prozradil Míšův otec.