10.11.2021 |

České hokejistky v olympijské kvalifikaci zdolaly Norsko, Maďarky nasázely jedenáct gólů

České hokejistky vstoupily do olympijské kvalifikace úspěšně. Na chomutovském ledě zaslouženě zvítězily nad Norskem 3:1, úspěšně tak vykročily za účastí na olympiádě v Pekingu. Skvělý vstup do kvalifikace prožily i Maďarky, které nasázely polským soupeřkám rovnou jedenáct branek!

Favoritky skupiny vstoupily do zápasu aktivně a ve stejném trendu pak pokračovaly i nadále. Norky držela hlavně brankářka Nyströmová, která se mezi třemi tyčemi rozhodně nenudila. Několik dobrých možností pochytala, v 11. minutě už ale poprvé lovila puk ze své sítě. Alena Mills se totiž po promáchnutí spoluhráčky dostala ke kotouči na levém kruhu a bez váhání jej poslala pod horní tyč. Předvést se musela i česká gólmanka Peslarová, která zlikvidovala samostatný únik. Norkám se ale podařilo vyrovnat. Haugová Hansenová vystřelila a kotouč se nacházel kousek před brankovou čarou, Peslarová jej ale ani s pomocí spoluhráčky nedokázala zastavit, a nakonec si jej sama skopla do branky.

České reprezentantky však přispěchaly s rychlou odpovědí a své vedení si vzaly zpět. Za pouhých devatenáct sekund totiž zakončila z pravého kruhu přesně obránkyně Daniela Pejšová a bylo to 2:1. I druhá perioda nabídla jasnou českou střeleckou převahu, branku ale ne. Mrázová ani Lásková totiž své šance úspěšně nezakončily. Třetí trefa tak přišla až v závěrečném dějství. Pejšová našla od levého mantinelu Anetu Lédlovou a ta se z mezikruží trefila přesně k levé tyči. Norky byly blízko k opětovnému snížení v moment, kdy Hansenová usměrnila puk pouze do tyče. To potvrdilo i video. Česky své soupeřky nakonec přestřílely vysoko 43:7 a po zásluze si připsaly první tři body do tabulky.

Polky vedly nad Maďarskem jen chvíli, pak schytaly 11 gólů

Souboj reprezentantek Maďarska a Polska měl jednoznačný průběh. V prvních minutách to tak ale úplně nevypadalo. První gól totiž po deseti odehraných minutách vstřelily celkem překvapivě Polky. Poté však začala maďarská smršť. Po první periodě to nakonec i díky dvěma využitým přesilovkám bylo 3:1. Hráčky Maďarska sice poměrně často faulovaly a hrály tak ve čtyřech, třeba ve druhé třetině byly vyloučeny třikrát, to jim však nezabránilo ve skórování dalších branek.

I díky první pětiminutovce prostřední části, kterou ozdobily třemi přesnými trefami, totiž po druhé siréně vedly už o šest gólů, konkrétně 7:1. Jejich brankostroj se pak nezastavil ani za prakticky rozhodnutého stavu v závěrečné třetině. Přidaly totiž další čtyři zásahy a bylo definitivně vymalováno. Konečné skóre 11:1 pro Maďarsko. Nejvíce se dařilo zejména obránkyni Taylor Bakerové, která dva góly a na další dva nahrála. Za zmínku určitě stojí také hattrick osmnáctileté Miry Seregelyové.


Česko – Norsko 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Mills (Horálková, Křížová), 17. Pejšová (Neubauerová), 43. Lédlová (Pejšová) – 17. Haugová Hansenová (Morsetová, Bialiková).

Česko: Peslarová – Lásková, Čajanová, Tejralová, Kolowratová, Pejšová, Horálková, Trnková – Mrázová, Mlýnková, Neubauerová – Mills, Křížová, Hymlárová – Serdar, Bukolská, Radová – Lédlová, Pátková, Přibylová.

Norsko: Nyströmová – Johansenová, Morsetová, Jorgensenová, Bergesenová, Tendenesová, Haukaliová, Tillmanová – Bialiková, Haugová Hansenová, Dalénová – Nybergová, Sirumová, Fischerová – Bergeová, Kruseová, Furulundová – Bjellandová, Pedersenová, Biethová Engmannová.

Maďarsko – Polsko 11:1 (3:1, 4:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 13. Huszaková (Dabasiová), 17. Kreiszová, 20. Kneeová (Bakerová), 21. Kreiszová (Huszaková, Bakerová), 23. Seregelyová, 25. Bakerová (Huszaková), 38. Szamosfalviová (Stroblová), 54. Seregelyová, 56. Bakerová, 56. Horvathová (Williamsová), 58. Seregelyová – 11. Sikorská (Zielinská, Wieczoreková).

Maďarsko: A. Némethová – Kissová-Simonová, Tothová, B. Némethová, Odnogaová, Kneeová, Bakerová, Mayerová – Gasparicsová, Kreiszová, Szamosfalviová – Horvathová, Williamsová, Jokaiová-Szilagyiová – Seregelyová, Huszaková, Dabasiová – Metzlerová, Ronaiová, Stroblová – Gondosová.

Polsko: Sassová – Sforaová, Chrapeková, Zielinská, Gogocová, Korkuzová, Strzelecká, Kaminská, Wcislová – Laskawská, Czarnecká, Pozniewská – Sikorská, Wieczoreková, Tomczoková, – Orawská, Talandaová, Lapiesová – Dzivoková.


Další program olympijské kvalifikace skupiny C:

Sobota 13. listopadu:

16:00 Polsko – Česko (ČT sport)
20:00 Maďarsko – Norsko

Neděle 14. listopadu:

16:00 Česko – Maďarsko (ČT sport)
20:00 Norsko – Polsko