19.05.2022 | Petra Bicková

Souhrn dne: V Helsinkách zápas komplikoval požár, Británie znovu padla, Češi vlítli s Pastrňákem na Lotyše

V zemi tisíce jezer se odehrály ve čtvrtek čtyři zápasy. Utkání mezi Německem a Dánskem narušila evakuace, která byla nutná kvůli požáru v hale. Zápas se po přerušení dohrál, a tři body nakonec brali Němci. V Tampere Češi s Pastrňákem ovládli první třetinu a slaví vítězství nad Lotyšskem 5:1. Kanada se po výhře nad Kazachy vyhoupla na první příčku ve skupině A.

Skupina A: Německo – Dánsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Michaelis (Noebels, Fischbuch)

Klání mezi Německem a Dánskem, které kvůli požáru v helsinské aréně začalo s takřka dvouhodinovým zpožděním, příliš hokejové krásy nepřineslo. Oba týmy si dobře uvědomovaly, že může jít o klíčový zápas o čtvrtfinále, a tak byl k vidění spíš boj, který lépe zvládli Němci. Třetí výhru na turnaji jim ve 33. minutě vystřelil v přesilovce Marc Michaelis. Philipp Grubauer kryl všech 18 dánských pokusů a zapsal nulu. Zápas skončil fotbalovým výsledkem 1:0 pro Německo.

Skupina B: Velká Británie – USA 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 29. Meyers (Peeke, Schmidt), 41. Bellows (Gaudette, Farrell), 44. Bellows (Farrell, Schmidt)

V Nokia aréně se v prvním zápase dne čekalo na úvodní branku až do druhé třetiny, kdy otevřel skóre Ben Meyers. Na počátku třetiny využil početní výhodu Kieffer Bellows, americký útočník pak ve 44. minutě zpečetil výhru svého celku. Výběr USA zvítězil nad Velkou Británií 3:0 a nadále drží třetí místo ve skupině B.

Skupina A: Kanada – Kazachstán 6:3 (3:2, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. Cozens (Graves, Roy), 15. Batherson (Johnson, Graves), 18. Lowry (Johnson, Anderson), 33. Severson (Gregor), 52. Cozens (Batherson, Severson), 60. Cozens (Dubois, Severson) – 3. Petuchov (Gurkov, Asetov), 13. Šestakov (Akolzin, Paňukov), 48. Savickij (Michajlis, Orechov)

Javorové listy neodehrály zápas na 100%, v pravý moment ale vždy dokázaly přidat a srdnatě bojující Kazachstán, který dotahoval soupeře, porazily 6:3. Kanada tedy jde s dvanácti body do čela tabulky skupiny A, Kazachstán zůstává bez bodu na posledním místě.

Skupina B: Česko – Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Zohorna (Hertl, Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. Špaček (Flek), 17. Hertl (Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) – 42. Kulda (Ri. Bukarts, Džerinš)

Česko si spravilo po prohře s Rakouskem chuť. Do zápasu proti Lotyšům nastoupil i David Pastrňák, který hrál v lajně s bývalým spoluhráčem z Bostonu Davidem Krejčím a Nokia aréna zažila hvězdné duo D+D. Český celek vlítnul na svého soupeře a jednoznačně ovládl první třetinu, ve které padlo pět branek. Lotyši snížili náskok Čechů ve třetí třetině, když Vejmelku překonal Kulda. Svěřenci Kariho Jalonena už žádnou jinou branku nepřidali a porazili Lotyše 5:1.