18.05.2022 | Adéla Kvapilová

Souhrn dne: Severské derby pro Švédy, Francie dokonala obrat a Švýcaři zůstávají stoprocentní

Kolotoč zápasů základních skupin pokračuje. Šestý hrací den nabídl čtyři duely, největším lákadlem byl zápas mezi Finskem a Švédskem, který nakonec rozhodovala až nájezdová loterie.

Skupina A: Francie – Itálie 2:1pp (0:1, 0:0, 1:0–1:0)

59. Treille (Fleury, Auvitu), 62. Gallet (T. Bozon) – 15. Frigo

Zápas mezi Francií a Itálií gólové hody nepřinesl. Úvodní branku duelu zaznamenali v 15. minutě Italové, když si při vlastním oslabení Luca Frigo troufl na obránce Floriana Chakiachviliho a ve vyložené šanci pokusem mířeným k tyči přelstil Bluysse. Přestože v průběhu utkání byla Francie střelecky aktivnější, Jihoevropané drželi hubený náskok. O ten v čase 58:54 přišli, při hře v power play Sacha Treille vyrovnal na 1:1 a poslal tak duel do prodloužení. V nastavené pětiminutovce Francouzi navázali na konec základní hrací doby a po 64 vteřinách střelou pod víko rozhodl o bodové dělbě Hugo Gallet. Francie tak po senzačním závěru otočila skóre s Itálií a zvítězila 2:1 po prodloužení.

Skupina B: Norsko – Rakousko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

8. Rosseli Olsen (K. Olimb), 21. Martinsen (K. Olimb, Johannesen), 32. Röymark (Haga, Nörstebö), 48. Rosseli Olsen (Martinsen, K. Olimb), 60. Rönnild (Jakobsson) – 7. Heinrich, 27. Haudum (Unterweger, Ganahl), 57. Schneider (Wukowits, Heinrich)

Odpolední duel skupiny B nabídl napínavou podívanou. Do utkání vstoupili lépe Rakušané, kteří nabití výhrou nad Českem v sedmé minutě po trefě Dominiqua Henricha otevřeli gólový účet. Neuběhla ani minuta a Norové našli odpověď. Při oslabení ujel rakouské obraně Mats Rosseli Olsen a vyrovnal na 1:1.

Hned v úvodu prostřední dvacetiminutovky Seveřané po trefě Andrease Martinsena otočili zápas na svou stranu a až do 27. minuty drželi hubené vedení. V čase 26:54 se Rakušané vrátili po pokusu Lukase Hauduma do hry a srovnali na 2:2. Avšak v půli utkání si Norsko vzalo slovo a odskočilo na 3:2. Rozhodující zápis ve skóre zaznamenal skandinávský celek ve 48. minutě, kdy se podruhé v zápase prosadil Mats Rosseli Olsen. Přestože Peter Schneider dokázal v závěru duelu snížit, Rakušané už ani při power play zápas nezdramatizovali. Výhru Seveřanů zapečetil trefou do prázdné klece Martn Rönnild, Norové tak porazili Rakušany 5:3.

Skupina A: Švýcarsko – Slovensko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

1. Malgin (Suter), 24. Egli (Scherwey, Bertschy), 33. Meier (Suter), 46. Hischier (Marti), 60. Herzog (Malgin, Suter) – 11. Roman (Lantoši, Liška), 26. Slafkovský (Krištof, Tatar), 50. Takáč (Sýkora, Grman)

Švýcaři předvedli parádní vstup do utkání, když hned v první minutě při vlastním oslabení se po chybě Slováků prosadil Denis Malgin. Východní sousedé ještě v téže třetině dokázali po dorážce Miloše Romana vyrovnat na 1:1. Nerozhodný stav vydržel do 24. minuty, kdy si střelu Dominika Egliho smolně tečoval slovenský obránce do vlastní brány.

Po polovině základní hrací doby hráči ze země helvétského kříže zaznamenali další zápis. Tomi Meier přijížddějící z tresnté lavice proměnil samostatný únik. Následná radost na švýcarské střídačce vypukla ve 46. minutě, kdy Nico Hischiera mířil přesně mezi Húskovy betony, a poslal tak Švýcarsko do dvoubrankového trháku. Po 96 vteřinách bylo skóre po trefě Juraje Slafkovského nad rameno znovu srovnané. Slovákům po šťastném gólu Samuela Tkáče, kdy se kotouč odrazil o Geisserovu brusli, svitla naděje. Navíc měli k dispozici pětiminutovou početní výhodu, ke které se následně přidala i dvouminutová. Hosté ale zaváhali a šanci nevyužili. Následné power play se jim nakonec stala osudnou, definitivní vítězství Švýcarů zajistil Fabrice Herzog.

Skupina B: Finsko – Švédsko 2:3sn (0:1, 2:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 24. Lehtonen (Björninen, Anttila), 26. Vatanen (Lehtonen, Armia) – 12. Larsson (Peterson, Dahlin), 47. Kellman (Gustafsson, Ekman-Larsson), rozh. náj. Bemström

Severské derby bylo vypjaté do posledních vteřin, duel rozhodovaly až samostatné nájezdy. Lepší vstup do zápasu měli Švédi, kteří se zásluhou obránce Adama Larssona dostali ve 12. minutě do vedení. Další branka padla až v následné pasáži, Mikko Lehtonen během 24. minuty prostřelil Hellberga a vrátil Finy do hry. Navíc dvě minuty poté se domácí radovali znovu. Po vyhraném buly Lehtonen našel Samiho Vatanena a rázem byli Fini ve vedení.

Závěrečné dějství nabídlo ještě jednu branku, Joel Kellman nasměroval Gustafssonovu střelu nad beton Säteriho a vyrovnal na 2:2. Jelikož o osudu severského derby nerozhodlo prodloužení, přišly na řadu nájezdy. V nich byl jediný úspěšný exekutor Emil Bemström, který zvolil svižnou střelu k tyči. Švédi porazili Finsko 3:2 po samostatných nájezdech a vedou skupinu B.