23.05.2022 | Jakub Ruč

Souhrn dne: Konec základních skupin, Švýcaři a Finové postupují z prvních míst

Poslední hrací den základních skupin nabídl hned šest zápasu. V Helsinkách se Švýcaři radovali z prvního místa ve skupině. Slováci z postupové demolice Dánska a Kanaďané z výhry nad Francií. V Tampere si Švédové s potížemi poradili s outsiderem z Lotyšska, Američané zvládli povinnou výhru nad Norskem a Finové před skvělým publikem porazili Česko.

Skupina A: Německo – Šýcarsko 3:4 po náj. (2:1, 0:2, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Wissmann (Reichel), 16. Loibl (Seider, M. Müller), 48. Plachta (Wissmann) – 2. Ambühl (Corvi, Herzog), 22. Suter (Malgin, Kukan), 39. Malgin (Moser, Meier), rozh. náj. Hischier.

Oba týmy před zápasem mohly pomýšlet na prvenství ve skupině, tomu také odpovídalo nasazení a vývoj. Švýcaři šli do vedení zásluhou Andrese Ambühla už ve 2. minutě. Němci však dokázali do první sirény dvěma brankami utkání otočit.

Druhá dvacetiminutovka pak byla jasně v režii Švýcarů, kteří skórovali hned dvakrát. Trefili se Pius Suter a Denis Malgin. Za Němce vyrovnal ve 48. minutě Matthias Plachta, jenž poslal duel do prodloužení. To však vítěze neurčilo a rozhodnout tak musely až nájezdy. Němci neproměnili ani jeden, zatímco Švýcaři dva, úspěšní byli Nico Hischier a Damien Riat. Země helvétského kříže tak do čtvrtfinále půjde z prvního místa.

Skupina B: Švédsko – Lotyšsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Nylander (Dahlin, Wallmark).

Úplně jiného rázu byl první duel v Tampere. Lotyši v něm bojovali o vykřesání naděje na postup do čtvrtfinále, Švédové hráli o první místo ve skupině. Utkání mnoho hokejové krásy nenabídlo, jako jediný v něm skóroval William Nylander, jenž ve 35. minutě otevřel skóre.

Lotyši se v samém závěru nadechli k drtivému tlaku za bouřlivé podpory svých hlasitých fanoušků. Vyrovnávací gól měli na hokejkách Rihards Bukarts nebo Andris Džerinš, nikdo z nich ale síť za gólmanem Ullmarkem nerozvlnil. Švédové berou tři body za hubenou výhru 1:0.

Skupina A: Slovensko – Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Tatar (Krištof), 20. Tatar (Krištof), 22. Regenda (Slafkovský, Nemec), 33. Rosandić (Lunter, Nemec), 39. Slafkovský (Krištof), 59. Nemec (Takáč, Roman), 60. Regenda (Nemec, Lantoši) – 48. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers)

Poněkud nečekaně dopadl odpolední zápas v Helsinkách. Jednalo se o přímý souboj o postup do čtvrtfinále, v němž Slováci museli vyhrát za tři body. A to se jim podařilo. Už po první třetině vedli díky dvěma gólům Tomáše Tatara 2:0.

Ve spolehlivém výkonu pokračovalo Slovensko i ve druhé třetině, kdy přidalo tři další přesné trefy. Až ve třetí třetině se Dánové nadechli alespoň k čestnému zásahu. Joachim Blichfeld snižoval na 5:1. Rozjetí Slováci pak ale přidali ještě další dvě branky a zvítězili vysoko 7:1.

Skupina B: USA – Norsko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Hartman (Galchenyuk, Lafferty), 8. Boldy (Galchenyuk), 29. Meyers (Hughes, Kuhlman), 60. Farrell – 23. Martinsen (Haga, Röymark), 42. Rokseth (Jakobsson, Trettenes).

Pro diváky neatraktivní zápas, v němž prakticky o nic nešlo. Američané totiž měli díky výhře Švédů zajištěný postup do čtvrtfinále. Spojené státy šly jako favorit zápasu brzo do vedení, trefili se Ryan Hartman a Matthew Boldy.

Norům se podařilo snížit, ale Američané velmi rychle kontrovali Benem Myersem. V poslední třetině vsítily oba celky po jedné brance. Spojené státy tak mohly slavit výhru 4:2, která je ale nezachránila od stěhování do Helsinek.

Skupina A: Kanada – Francie 7:1 (2:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 13. Cozens (Sanheim, Batherson), 18. Comtois (Sanheim, Lowry), 23. Dubois (Cozens, Batherson), 36. O'Dell (Whitecloud, Holden), 46. Whitecloud (Mercer), 52. Dubois (Batherson, Cozens), 56. Severson (Dubois, Batherson) – 49. Rech.

Jasná záležitost v podání Kanady, tak by se dal popsat večerní zápas v Helsinkách. Kanaďané nastříleli Francii pět slepených branek, na které Francie kontrovala jedinou trefou, kterou obstaral Anthony Rech. Kanaďané pak v poslední třetině přidali ještě další dvě branky a v klidu si dokráčeli pro výhru.

Skupina B: Finsko – Česko (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Armia (Pesonen), 17. Manninen (Sallinen, Granlund), 36. Rajala (Seppälä, Heiskanen).

Šlágrem dne by se dal nazvat souboj mezi Finskem a Českem, který se odehrál v Tampere. Oba týmy měly zajištěný postup do čtvrtfinále a hrálo se tak pouze o pozici ve skupinové tabulce.

Finové se zásluhou Joela Armii dostali do vedení v 10. minutě. Další branky přidali Sakari Manninen a Toni Rajala, ani na jednu z branek nedokázali Češi reagovat a Suomi tak berou tři body za výhru 3:0.