29.05.2021 | David Sokol

Souhrn dne: Kanada živí naději na play off, Finsko jako první postupuje

Nedělní odpoledne přineslo dvě vysoké výhry. V utkání skupiny A Švýcarsko rozstřílelo Bělorusko 6:0, na druhé hale Kanada splnila povinnost a porazila Italy 7:1. Šanci na postup do čtvrtfinále si díky výhře 3:1 nad Slovenskem udrželi Švédové, zatímco jejich sousedi z Finska udolali domácí Lotyše 3:2 po prodloužení a můžou jako první tým slavit zajištění účasti v play off.

Bělorusko – Švýcarsko 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Bertschy (Herzog, Scherwey), 19. Vermin (Meier), 22. Andrighetto (Vermin), 33. Hofmann (Corvi), 53. Vermin (Meier), 58. Herzog (Hischier). Rozhodčí: Bjork, Nord (oba SWE) – Kroyer (DEN), Yletyinen (SWE). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. Diváci: 0.

Švýcaři svého soupeře nešetřili už od samého začátku, po 36 sekundách totiž otevřel skóre Christoph Bertschy. Před první sirénou stihli hokejisté ze země helvétského kříže svůj náskok ještě zdvojnásobit, když se prosadil Joël Vermin. I ve druhém dějství na sebe změna skóre nenechala dlouho čekat, ve 22. minutě zvýšil švýcarský náskok Sven Andrighetto a jedenáct minut po něm se prosadil i Grégory Hofmann.

Kanonáda z alpských hokejek ale ještě stale neměla skončit. Sice to trvalo dvacet minut, nicméně nakonec svým druhým golem v utkání navázal na úspěšné první dvě periody Joël Vermin. Dvě minuty před koncem pak na konečných 6:0 ještě gólem v oslabění uzavřel Fabrice Herzog.

Itálie – Kanada 1:7 (0:4, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Miceli (Pitschieler) – 3. Perfetti (Schneider, Foudy), 9. Mangiapane (Co. Brown, Henrique), 12. Stecher (Anderson-Dolan), 12. Henrique (Mangiapane), 35. Mangiapane (Co. Brown, Ferraro), 38. Comtois (Mangiapane, Co. Brown), 56. Pirri (Co. Brown, Henrique). Rozhodčí: Ansons (LAT), Vikman (FIN) – Hynek, Ondráček (oba CZE). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Ani v hlavní hale nebyla na góly nouze a také zde se rozjel ofenzivní kolotoč hned zkraje utkání. Už ve třetí minutě se poprvé na šampionátu prosadil mladík Cole Perfetti, kterého o šest minut později doplnil Andrew Mangiapane. Ve dvanácté minutě pak Kanaďané udeřili dvakrát během 23 sekund, nejprve se trefil Troy Stecher a po něm Adam Henrique.

Tím javorové listy vyhnaly z italské branky Justina Fazia, kterého nahradil dvacetiletý Davide Fadani. A ten odolával kanadskému tlaku opravdu dlouho, i díky jeho práci dokonce Italové ve 31. minutě snížili, zasloužil se o to Angelo Miceli. Od té doby už ale góly stříleli jen Kanaďané, v krátkém sledu se prosadili Andrew Mangiapane a Maxime Comtois a v závěru utkání sedmou trefu Severoameričanů přidal Brandon Pirri.

Švédsko – Slovensko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. Sörensen, 52. Olofsson (Tömmernes), 60. Lundeström (Hållander) – 20. Cehlárik. Rozhodčí: Schrader (GER), Tscherrig (SUI) – Obwegeser (SUI), Seewald (AUT). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 0.

Pouze v jediném utkání nedělního hracího dne se na gól čekalo dlouho, a to v souboji Švédska a Slovenska. Dlouho to dokonce vypadalo, že se v první třetině hokejoví příznivci nedočkají, ale 52 minut před koncem periody přeci jen bezgólovou podívanou ukončil Peter Cehlárik.

Jenže bohužel pro Slovensko byla jeho trefa jedinou, které se Slováci měli v zápase dočkat. Krátce po uplynutí poloviny hrací doby totiž vyrovnal Marcus Sörensen a v 52. minutě strhl vedení na švédskou stranu Victor Olofsson. Dvanáct sekund před poslední sirénou ještě do prázdné branky stvrdil vítězství Tre Kronor Isac Lundeström.

Finsko – Lotyšsko 3:2p (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Mäenalanen (Anttila, Tiivola), 36. Pakarinen (Pokka, Innala), 65. Lundell (Määttä) – 19. Dzierkals, 54. Dzierkals (Darzinš, Sotnieks). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Fraňo (CZE) – McCrank (CAN), Oliver (USA). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. Diváci: 0.

I duel Finska a Lotyšska odstartoval brzkým gólem, ve čtvrté minutě se o něj postaral Saku Mäenalanen. Jenže hostitelská země nehodlala dát úřadujícím mistrům nic zadarmo a do první přestávky stihla srovnat zásluhou Martinše Dzierkalse. Ve 36. minutě si však Finové vzali vedení zpět, když Pokkovu střelu od modré ukázkově tečoval Iiro Pakarinen.

Jenže ani Lotyši neřekli své poslední slovo. Velký tlak ve třetí třetině totiž nakonec dokázali přetavit i ve vytoužené vyrovnání, o které se svou druhou trefou v utkání postaral Martinš Dzierkals. Zápas tak dospěl do prodloužení. V něm se ani jeden tým nedostal do vyložené gólové šance a hráči se už pomalu začali připravovat na dovednostní soutěž. Jenže pouhé čtyři sekundy před koncem se krásnou individuální akcí blýskl Anton Lundell, a vystřelil tak svému týmu nejen dva body, ale také i účast ve vyřazovacích bojích.