14.05.2022 | Petra Bicková

Souhrn dne: Kanada přejela Itálii, Británie bere první bod, skvělý výkon extraligových hráčů

Celkem šest zápasů nabídl bohatý program na neděli. V Helsinkách to v prvním zápase mezi Itálií a Kanadou vypadalo na velké překvapení. Itálie šla do vedení, úřadující mistr ale potvrdil roli favorita. V Tampere si Norsko proti Británii nechalo utéct tříbrankové vedení, o vítězi nakonec rozhodovaly nájezdy a konečný výsledek byl 4:3 pro Nory. Češi i přes výborný výkon extraligových hráčů nestačili na Švédy.

Skupina A: Itálie – Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 13. Pietroniro (McNally, Frigo) – 16. Sanheim (Severson, Anderson), 29. Anderson (Mayo, Lowry), 36. Roy (Dubois, Graves), 38. Johnson (Chabot, Barzal), 43. Mayo (Comtois, Mercer), 55. Gregor (Mercer)

Tento zápas měl od začátku jasného favorita. I přesto, ale první gól vstřelila Itálie a úřadujícího mistra zaskočila svým výborným nástupem do zápasu. Javorové listy ale stačily ještě do konce první třetiny srovnat krok a ve zbytku utkání přidat dalších pět gólů.

S šesti body tedy Kanaďané zůstávají na čele skupiny A, Itálie si na první výhru musí počkat minimálně do úterý.

Skupina B: Norsko – Velká Británie 4:3 po s.n. (1:0, 2:0, 0:3 – 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Klavestad (Trettenes, Hoff), 27. M. Olimb (Rosseli Olsen, Johannesen), 36. M. Olimb (K. Olimb, Rosseli Olsen), rozh. náj. Haga – 53. Dowd (Lake, Batch), 54. Perlini (Mosey, Conway), 57. Richardson (Perlini, Tetlow)

Norsko mělo dobrý vstup do utkání a odskočilo o tři branky. Ve třetí třetině si však tříbrankový náskok nechali utéct po skvělém obratu Velké Británie. U dvou branek za Británii byl Brett Perlini, který si spravil chuť po neproměněném trestném střílení.

V prodloužení mělo více šancí Norsko, nakonec o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Norové. Velká Británie ale bere alespoň první bod.

Skupina A: Francie – Kazachstán 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Texier (Gallet), 40. Chakiachvili (Texier, T. Bozon) – 6. Orechov (Michajlis, Blacker)

Francie zvládla důležitý souboj, který v konečném zúčtování může hrát klíčovou roli v boji o udržení mezi elitou. Hráči s galským kohoutem na prsou zdolali Kazachstán těsným výsledkem 2:1.

Jako první skóroval Kazachstán, jenž chtěl odčinit vysokou porážku s Dánskem. V 6. minutě rozvlnil síť Valerij Orechov, který dopravil puk za Buysseho bruslí. Ve zbytku střetnutí však pálili do černého už jenom Francouzi. O vyrovnání se postaral ve 33. minutě Alexandre Texier a těsně před druhou sirénou dokonal obrat přesilovkovou trefou Florian Chakiachvili. Kazachstán v závěru zkusil hru bez gólmana, ale ani ta nevedla ke kýženému srovnání stavu.

Francii čeká další zápas hned v pondělí, kdy změří síly s reprezentací Německa. Kazachstán má zítra den volna, v úterý se střetne se Švýcarskem.

Skupina B: Rakousko – USA 2:3 po pr. (1:0, 1:1, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Nissner (Kasper, Maier), 35. Huber (Wukowits, Haudum) – 35. Bellows (Meyers, Megna), 49. Gaudette (Galchenyuk, Se. Jones), 64. Hughes (Farrell)

Dnešní duel vyhrály Spojené státy, které sice většinu času prohrávaly, ale nakonec zvládly nepříznivý vývoj utkání dorovnat. Ve 48. minutě USA vyrovnalo gólem Adama Gaudetta a o vítězí muselo rozhodnout prodloužení, ve kterém se následně prosadil Luka Hughes. Osmnáctiletý obránce trefil svou první branku mezi dospělými a vystřelil Spojeným státům dva body. Rakousko získalo svůj první bod na letošním šampionátu.

Skupina A: Dánsko – Švýcarsko 0:6 (0:1, 0:4, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Herzog (Glauser, Corvi), 22. Meier (Moser, Malgin), 26. Suter (Malgin, Simion), 33. Moser (Malgin, Suter), 38. Kurashev (Hischier, Corvi), 47. Malgin (Meier, Moser)

Švýcarsko nedalo svému soupeři mnoho šancí, především ve druhé třetině ovládlo zápas a nastřílelo Dánsku čtyři branky. Dánové měli pár šancí, vždy ale skončily pouze zazvoněním tyčky soupeřovy branky. Konečný výsledek byl 6:0 pro Švýcary, kteří s dnešním vítězstvím nasbírali už šest bodů.

Skupina B: Česko – Švédsko 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Krejčí (Červenka), 38. Kundrátek (Červenka, Jiříček), 46. Blümel (Červenka, Šimek) – 20. Asplund (Nordström, Bengtsson), 23. Bemström (Wallmark, Gustafsson), 26. Bromé, 29. Asplund (Gustafsson), 45. Bengtsson (Bromé)

Na český tým čekal těžký soupeř. Češi v první třetině šli po gólu Davida Krejčího do vedení, Švédi však brzy odpověděli. Ve druhé třetině odskočili už o tři góly a český tým musel dotahovat. Svěřenci Kariho Jalonena se ve třetí třetině zvedli a dostali se na koně, ztrátu ze druhé třetiny se jim už ale dotáhnout nepodařilo. V poslední dvacetiminutovce jsme pak viděli po jedné brance na každé straně. Na začátku třetí třetiny se nejdříve za Švédy trefil Anton Bengtsson, zanedlouho po něm korigoval na konečných 3:5 Matěj Blümel. Tři asistence si připsal Roman Červenka.