15.05.2022 | Petra Bicková

Souhrn dne: Finsko opět slaví, Slováci padli, Německo urvalo vyrovnaný boj

V pondělí se na severu odehrály celkem čtyři zápasy. Kanada nedala našim slovenským sousedům šanci a Slováci utrpěli vysokou porážku 1:5. Lotyši i přes špatnou třetí třetinu nakonec udrželi vedení a berou tři body. Domácí Finsko slaví další výhru nad USA. Slaví i Němci.

Skupina A: Slovensko – Kanada 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 13. Takáč (Nemec, Regenda) – 11. Lowry (Severson, Anderson), 27. Dubois (Cozens, Roy), 38. Dubois (Geekie, Graves), 42. Sillinger (Lowry, Anderson), 52. Geekie (Cozens, Holden)

Zápas mezi Kanadou a Slovenskem byl doposud jednoznačně tím nejlepším, co nám skupina z Helsinek nabídla. Hokejisté s javorovým listem na prsou potvrdili roli favorita a houževnatého soupeře porazili 5:1.

První gól střetnutí padl v 11. minutě, kdy se trefil Adam Lowry. Na tento zásah ještě Slováci našli odpověď zásluhou Samuela Takáče, ale od tohoto momentu už pálili jenom hráči ze zámoří. Dvěma góly přiblížil Kanadu očekávánému vítězství Pierre-Luc Dubois a v průběhu třetí třetiny ještě vylepšili konečný výsledek Cole Sillinger s Morganem Geekiem.

Skupina B: Lotyšsko – Norsko 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Abols (Keninš, Balcers), 28. Jelisejevs (Balcers, Jaks), 33. Ro. Bukarts (Sotnieks, Smons) – 19. Rosseli Olsen (Rokseth, Hoff), 48. Krogdahl (Nörstebö, K. Olimb)

První dvě třetiny patřily jednoznačně Lotyšům, kteří byli daleko více na puku a svého soupeře dostávali neustále pod tlak. Po dlouhou dobu si drželi dvoubrankové vedení 3:1. Ve třetí dvacetiminutovce se ale Norům podařilo snížit náskok Lotyšska, a to po brance Maxe Krogdahla. Seveřany gól nakopl a dostal na koně. Dotáhnout jednobrankový rozdíl již nedokázali, a to i přes fakt, že Lotyše v poslední dvacetiminutovce výrazně přestříleli.

Skupina A: Francie – Německo 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Texier (T. Bozon, Chakiachvili), 32. Gallet (Bertrand, Claireaux) – 3. Fischbuch (Pföderl, Michaelis), 18. Ehl (Bittner, Kastner), 46. Pföderl (Noebels, Michaelis)

Zápas mezi Francií a Německem přinesl možná až překvapivě vyrovnaný souboj, kterou ve třetí třetině rozhodl gól Leonharda Pföderleho. Francouzi to pak ještě v posledních minutách zkoušeli při hře bez brankáře, vyzrát na Mathiase Niederbergera už se jim ale nepodařilo. Tři body tedy bere náš německý soused.

Skupina B: Finsko – USA 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Granlund (Manninen, Lehtonen), 25. Filppula (Innala, Vatanen), 26. Manninen (Sallinen, Granlund), 31. Lehtonen (Hartikainen, Manninen) – 59. Galchenyuk (Hughes, Se. Jones)

Finové dnes předvedli dominantní výkon a poráží Američany jednoznačně 4:1. A to i díky skvělému výkonu brankáře Olkinuory, jenž v brankovišti kouzlil. Velký vliv na utkání mělo vyloučení amerického hráče Watsona, který obdržel trest do konce utkání. Z následné přesilové hry hokejisté v modrých dresech vytěžili dvě branky a odskočili do vedení, které se už hostům nepodařilo dohnat.